Renovera kök – 10 saker att tänka på

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Drömmen är att köket ska ge en härlig känsla med sociala ytor, samtidigt som det ska vara praktiskt, lättstädat och funktionellt för familjens alla medlemmar.

Det är inte helt lätt att checka av alla önskemål, men genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Så här kommer en checklista på 10 punkter som viktigt att ha med sig när du ska renovera ditt kök.

(1) Sätt en budget

Börja med att se över er budget. Hur mycket kan och vill ni lägga på renoveringen? Vad kan ni göra själva och vad behöver ni ta in hjälp för? Tumregeln är att all vatten- och eldragning behöver utföras fackmannamässigt och kräver därför oftast hjälp utifrån. Utöver det kan ni göra så mycket eller lite som förmågan tillåter. Köksexperten Nils Lignell på Elon Alingsås som säljer Nordanro om vad man bör tänka på:

– Jag tycker att man kan göra rivning och bortforsling av det gamla köket själv om man vill. Däremot hade jag tagit hjälp med själva köksmontaget då det är ganska mycket finlir med passbitar, handtag, med mera.

Vitvaror är något som lätt kan dra i väg i budgeten: 

– Det är onödigt att köpa produkter med funktioner du aldrig kommer använda. Något som däremot är värt att lägga några extra kronor på är fläkt och diskmaskin som är tysta. Det finns inget mer irriterande med vitvaror som låter, tipsar Nils.

(2) Gå igenom utformningen av köket

Vilken form har ert nuvarande kök, och vilken form skulle ni vilja ha? U-format, L-format, dubbel L-format eller korridorkök? Här kan man så klart inte alltid välja, men titta gärna på planritningen på huset och de rum som ligger intill en extra gång. Finns det väggar som kan tas ner för att optimera kökets layout? Beroende på vad ni ska ha står ni framför olika utmaningar, men även möjligheter. 

Vill ni kanske ha en köksö? Var bör de olika arbetsstationerna vara placerade för optimalt arbetsflöde i köket? Hur ska ni organisera förvaringen och hur maxar ni arbetsytan? Att lägga extra tanke på detta kommer att vara värt varje sekund när ni står i ert färdiga kök.

(3) Få koll på arbetstriangeln

Arbetstriangeln är ett sätt att planera kökets centrala arbetsdelar på ett sätt som gör dem enkla att nå och lätta att röra sig emellan. Många experter menar att det just arbetstriangeln som är hemligheten bakom ett lyckat kök. Du har nära till allt, slipper spilla saker på vägen mellan exempelvis ugnen och vasken och har lätt att komma åt redskap när det behövs. 

– Du ska alltid tänka på hur du jobbar i ditt nuvarande kök och anpassa en del efter det, säger Nils Lignell.

I arbetstriangeln ingår de tre områden du använder allra mest: spisen, kylen och diskmaskinen. Här handlar det inte att placera områdena i en faktisk triangel, utan mer om att de ska placeras på ett bra avstånd ifrån varandra, inte för nära varandra – men inte heller för långt ifrån varandra. Du vill till exempel inte behöva gå med en kastrull med varmt vatten över öppet golv för att komma till diskhon. 

(4) Tänk på arbetsytorna

Många känner att de har för lite arbetsytor i köket. Problemet är förstås allra störst om du har ett litet kök med begränsad yta, men även i stora kök blir platsbristen snabbt ett faktum. Ofta ockuperas en stor del av bänkytan av köksmaskiner som mixer, kaffebryggare och airfryer. Detta gör att det inte är helt ovanligt att det blir rena rama tetris när man har mycket på gång eller är många i köket. 

Vi använder också köket olika, vissa använder det som arbetsplats och tillbringar många timmar där tillsammans med familj och vänner och lagar mycket mat. Då gäller det att optimera mängden arbetsyta så att man både kan vara många som arbetar i köket samtidigt, och organisera så att det är lättstädat. För andra är köket främst ett socialt rum där själva matlagningen inte är första prioritet, utan man vill snarare ha trevliga centrala ytor där man kan duka vackert. 

Lantkök med takbjälkar, kökslucka Land 70, Nordanro Flex
Vitrinskåp och luckor med klassiska porslinsknoppar (Porslinsknopp 409). Ska du renovera kök så kanske ett lantkök är något?

(5) Vilken köksstil vill ni ha?

Du kanske har stenkoll vilken stil ni ska ha, men ibland kan man behöva inspiration. Genom att bestämma stil och färgval redan från början blir det lättare att få till ett kök som känns unisont. Det blir även lättare att snabbt exkludera vissa material- eller färgval när det är dags att exempelvis välja beslag, bänkskiva och skåpsluckor. 

– När du ska renovera ditt kök är det viktigt att redan i ett tidigt skede hitta en luckmodell som man tycker om. Du kan rita upp världens bästa layout, men du kommer aldrig bli 100 procent nöjd utan rätt lucka, tipsar Nils Lignell.

Behöver ni hjälp med inspiration har vi en hel del artiklar på ämnet. Kanske är ni sugna på ett klassiskt retrokök, ett mysigt lantkök eller varför inte ett stilrent vitt kök? Vilken stil och vilka materialval har ni i resten av hemmet? Från vilken tidsepok är ert hem? Ett tips är att se köket som en förlängning av ert hem, även om man såklart vill ha in det lilla extra när man renoverar. 

(6) Snåla inte på vägguttag och belysning

Något de flesta har för lite av är vägguttag och belysning – så snåla inte på dessa. Var i köket behöver ni belysning och var kommer ni använda eldrivna apparater? 

– Belysningen är jätteviktig, tänk på att du kan sätta belysning i öppna hyllor och andra ytor än bara under väggskåpen. Bättre att ta en eller två spottar för mycket, du kan alltid stänga av dem om det blir för ljust, säger Nils Lignell.

Just vägguttag och strömbrytare är inte alltid de vackraste detaljerna i köket, så tänk också på vilken typ av elkontakter du vill ha. Idag finns de i en hel uppsjö olika utföranden, både sådana som sticker ut och blir en detalj i köket, och de som är neutrala. Det finns också vägguttag och strömbrytare som går i linje med olika tidsepoker. Läs mer om belysning kök.

Kök i minimalistisk stil som har en välkomnande köksö, kanske något för dig som ska renovera kök?

(7) Köksö eller inte?

För många står en köksö högst upp på önskelistan när man ska renovera kök. En köksö ger väldigt mång fördelar, som exempelvis extra arbetsyta, extra förvaring och på köpet får ni en social plats som blir kökets nav. Men det finns en del att fundera på innan man bestämmer sig. Ska det vara en helt fristående köksö, en halvö eller en mobil köksö med hjul? Ska din köksö främst skapa mer arbetsyta för din matlagning? Ska det finnas plats för spis? I sådana fall måste du fundera över köksfläktens placering i taket. Om du nu inte väljer en häll med integrerad fläkt. Läs vår köksfläkt-guide.
Ska det finnas indragen el till köksön så att du kan använda flera mindre köksapparater? Vill du kunna sitta och äta vid köksön, ska bänkskivan alltså vara överskjutande? 

Det är som synes en hel del att tänka på. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du vill rita in en köksö till ditt nya kök.

(8) Bänkskivan 

En post som oftast tar en stor del av budgeten när man ska renovera kök, och som man inte alltid räknar tillräckligt högt budgetmässigt, är bänkskivan. Beroende på hur stort kök du har kan priset för bänkskivan komma att bli väldigt stor i förhållande till totalsumman. 

– Sten och komposit är väldigt hett nu men du kan hitta supersnygga laminatskivor för en lite mindre peng, tipsar Nils Lignell.

Några saker att ta ställning till innan du väljer bänkskiva är bland annat: 

Priset: vill du ha ett exklusivt material och är villig att betala lite extra? 

Vattenresistent: ska du fälla in diskhon i bänkskivan – hur vattentåligt är ditt materialval? 

Värmetålighet: ska du laga mycket mat på din köksbänkskiva – hur tåligt är materialet? Är bänkskivan du valt känslig för värme? 

Fläckrisk: är materialet poröst och känsligt för fläckar från till exempel citrusfrukter eller rödvin? 

Slitage: har du en stor familj med många som lagar mat och sliter på ytorna i köket? 

Underhåll: vill du ha en underhållsfri köksbänk – och till ett bra pris?

Vad ska man mer fundera på när man väljer på när man väljer bänkskiva? Här kan du läsa om komposit-bänkskivor och andra material.

(9) Förvaring och köksinredning 

Att planera för det som syns i ett kök är lätt att komma ihåg. Men det är minst lika viktigt att lägga tid på att planera det som du inte vill ska synas. Moderna inredningslösningar för köksskåp och kökslådor är betydligt mer praktiska än de vanliga hyllor som utgjorde köksskåpsinredningen förr och i moderna kökslådor kan du förvara så mycket annat än bara bestick och redskap.

Utgå alltid från dina behov. Om du tycker om att baka och gör det ofta kan du behöva bra förvaring för råvaror men också för dina bakprylar och verktyg som elvispar och bakmaskiner. Var bör dessa bäst placeras? 

Om du sällan lagar mat utan mer använder köket som en social yta där umgänget och vinkylen står i centrum kanske du inte behöver lika många smarta förvaringslösningar utan i stället väljer att sätta upp snygga belysta hängande vinglashållare. 

Om ni i stället är många matlagningsintresserade hemma kan mycket bänkyta vara viktigt – men glöm inte att ha ett lättåtkomligt skafferi och en stor praktisk diskbänk. 

Här kan du läsa mer om förvaring och köksinredning.

(10) Renovera kök – våga ta hjälp!

Det kanske vanligaste misstaget många gör är att planera och rita upp sitt kök helt själva, och inte ta hjälp från experter. Vi på Nordanro är experter på att planera upp kök, maximera arbetsytor, planera budgeten rätt och se till att du som kund får ut mesta möjliga av ditt kök. Tar du proffshjälp lyckas man ofta ducka de misstag som annars kan bli väldigt kostsamma och då missas heller inga detaljer från början så som lådinsatser, beslag, täckskivor, gummimattor och övriga tillbehör. 

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Då har du hamnat rätt! Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar, i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Byta köksluckor utan stombyte

Sugen på nya köksskåp men osugen på en hel köksrenovering? Ett snabbt och enkelt sätt att förnya köket är att endast byta köksluckorna. Nordanro erbjuder köksskåpsluckor som passar till alla skåpstommar.

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor. För den som älskar att organisera och optimera sina skåp och lådor är denna delen av köksplaneringen rena drömmen!