Guide: Hitta rätt köksfläkt till köket

Beräknad läsningstid: 4 minuter

En bra köksfläkt tar bort matos, fett, ånga och doft. Den skapar helt enkelt ett bättre klimat i köket. Och den är självklart också en viktig inredningsdetalj – oavsett om du vill att den ska synas eller inte.

Det finns en hel del att ta ställning till innan du väljer fläkt till ditt kök.

Vilken köksfläkt just du ska ha beror på flera olika saker:

  • Vilken typ av ventilation som finns i huset
  • Hur stor ska fläkten vara?
  • Hur din köksinredning ser ut
  • Ska fläkten hänga fritt, under ett skåp eller på väggen? 

Innan du börjar att titta på vilken modell av fläkt du vill ha måste du veta vilken typ av ventilation ni har i köket – ett centralstyrt ventilationssystem, separat frånluftskanal eller inget ventilationssystem alls.

Finns inget ventilationssystem är en kolfilterfläkt lösningen. Har du ett centralt ventilationssystem ska köksfläkten kunna samverka med detta. Har ni en separat frånluftskanal, ex genom en murstock, så behöver man addera en stark motor till fläkten för att transportera ut matoset.

Vägghängd köksfläkt – en snygg inredningsdetalj

En vägghängd fläkt är ett klassiskt val som monteras på väggen ovanför spisen och passar dig som vill att fläkten är ett smycke i köket som får ta plats.

Frihängd köksfläkt – passar över köksön

Liksom den vägghängda köksfläkten tar även den frihängda plats i köket. Skillnaden mot den vägghängda är, som namnet antyder, att denna är placerad i taket. Det gör att den passar utmärkt om du har spisen på en ö eller halvö.

Takintegrerad köksfläkt – stilrent och minimalistiskt

En takintegrerad köksfläkt är ett diskret val och passar dig som vill ha en stilren och minimalistisk stil i köket. Fläkten monteras infälld i taket. Här hittar du ett industrikök med inbyggd takfläkt.

Inbyggd köksfläkt (underbyggd köksfläkt) – praktiskt i små kök

En inbyggd fläkt monteras under ett köksskåp och smälter på ett smakfullt sätt in i köket. Inbyggda fläktar finns också som utdragbara modeller, vilket är extra praktiskt i små kök.

Häll med inbyggd fläkt

Det finns även spishällar med inbyggd fläkt. Den sätts på många spisar i gång automatiskt när det uppstår matos från matlagningen. Denna fläkt passar exempelvis utmärkt om du har spisen på en köksö och vill ha en öppen yta ovanför.

Checklista vid val av köksfläkt

Hur stor ska fläkten vara?

Om du har en fläkt som sitter ovanför din spis är tumregeln att fläkten ska vara minst lika bred, eller helst 10 centimeter bredare, än spisen. Detta för att fläkten ska kunna arbeta så effektivt som möjligt.

Var ska fläkten sitta?

Avståndet mellan spishällen och fläkten är viktigt. Enligt Boverket ska avståndet vara minst 50 cm för en elektrisk häll. Har du däremot en gasspis rekommenderas ett avstånd på 65 cm mellan spisen och fläkten.

Hur mycket låter fläkten? 

En köksfläkt som låter allt för mycket kan vara otroligt störande. Tysta köksfläktar kan avge så lite som 30 dB på minimumeffekt och 55 dB på maximal. De mest högljudda köksfläktarna avger 70 dB eller mer. Som jämförelse så ligger ljudet på en motorcykel på runt 75 dB. Fråga därför om dB-nivå och testa gärna fläkten innan du bestämmer dig.

Vilken kapacitet har fläkten? 
Det är viktigt att du väljer en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för just ditt kök, eftersom luftkvaliteten annars riskerar att försämras vid matlagning. För att räkna ut hur hög kapacitet du behöver ska du ta ditt köks volym (bredd x längd x höjd) och multiplicera det med 10.

Rengöring av köksfläkt

Oavsett vilken typ av köksfläkt du har hemma är det viktigt att du rengör den regelbundet, detta för att undvika att den blir igentäppt av smuts och fett.

  • Rengör fläktens filter genom att blötlägga i varmt vatten med diskmedel. Låt ligga minst en timme, men kan gärna ligga över natten så att fettet verkligen löser sig. Om filtret är svårt nedsmutsat kan du blanda bikarbonat med ättika och vatten i en kastrull och koka upp blandningen. Lägg sedan ner filtret i blandningen och låt det stå en liten stund.
  • Övriga delar av fläkten tvättar du med diskmedel och vatten (fett löser fett!). Avsluta med att putsa den blank med en mikrofiberduk. 

Kökshandtag – ge köket karaktär

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera kökshandtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil.

Välj rätt kökshandtag

Så väljer du rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser. De vanligaste materialen är komposit, sten, laminat och trä – och även bland dessa finns det många olika färger och typer att välja mellan.

Guide: Bänkskivor i komposit, sten, massivt trä och laminat

Fixa hemmakontoret i köket

När man ska jobba hemifrån kan det vara svårt att hitta en bra plats att sitta på. Särskilt om det ska vara bekvämt och man samtidigt ska känna sig inspirerad och få något gjort. Med några smarta knep kan man skapa en trevlig jobbmiljö hemma i köket!

Hemmakontor i köket – så fixar du det!