Bänkskiva komposit och andra material – stor guide

Beräknad läsningstid: 7 minuter

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg köksbänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser. De vanligaste materialen är komposit, sten, laminat och trä – och även bland dessa finns det många olika färger och typer att välja mellan.

När du planerar ditt kök eller bara vill uppdatera det med nya bänkskivor handlar valet i första hand om material och i andra hand om färg och utseende. Om priset dessutom är viktigt så är urvalet av material mindre då en del exklusiva köksbänkskivor kan kosta en hel del. Oavsett om du söker en bänkskiva i komposit eller något annat material så får du många svar nedan.

En ny bänkskiva kan verkligen ge dina köksbänkar ett ansiktslyft, och på samma gång underlätta din matlagning eftersom moderna bänkskivor är mer tåliga, håller längre och kräver mindre underhåll.

Bänkskivor material

Det finns några saker att tänka på när du väljer material: 

  • Priset: vill du ha ett exklusivt material och är villig att betala lite extra eller har du en snävare budget? 
  • Vattenresistent: ska du fälla in diskhon i bänkskivan – hur vattentåligt är ditt materialval? 
  • Värmetålighet: ska du laga mycket mat på din köksbänkskiva – hur tåligt är materialet? Är bänkskivan du valt känslig för värme? 
  • Fläckrisk: är materialet poröst och känsligt för fläckar från till exempel citrusfrukter eller rödvin? 
  • Slitage: har du en stor familj med många som lagar mat och sliter på ytorna i köket? 
  • Underhåll: vill du ha en underhållsfri köksbänk – och till ett bra pris? 

Marmor – lyxigt och trendigt 

En köksbänk i marmor är på första plats på mångas önskelista när de planerar nytt kök. Och gärna en hel köksö klädd i marmor med så kallade vattenfallskanter. Det innebär att marmorskivan också går ned på köksöns sidor. Marmor är inte bara en snygg och lyxig detalj i köket. Det ger också en härligt genuin känsla som påminner om franska bistrokök eller italienska lantgårdar med rejäla bakbord i marmor. 

Marmor finns i olika typer, till exempel carraramarmor som är ljusare eller terranomarmor som är mörkare. Eftersom marmor är ett naturligt material har alla bitar olika brytningar och mönster i sig, så kallade ådringar. Välj hur dramatisk marmor du önskar och matcha till dina köksskåp och övriga inredningsdetaljer i köket. 

Marmor är ett poröst material och är känsligt för fläckar från till exempel syrliga vätskor som citrusfrukter, rött vin och även kolsyrat vatten. Det kan vara svårt att hålla en marmorskiva helt fläckfri och man måste vara noga att använda särskilda rengöringsmedel för just sten, så att man inte orsakar frätskador av för starka rengöringsprodukter. Marmorskivan måste också förseglas regelbundet och behandlas för att den ska behålla sin lyster.

Bänkskiva komposit – populärt och elegant

Du har säkert hört talas om köksbänkskivor i kvarts eller kvartskomposit? Här kan du läsa mer om bänkskiva i kvartskomposit. Det är en bänkskiva som är tillverkad av mineralen kvarts som krossats och blandats med bindemedel och färgpigment. Kompositskivan blir hård och tålig vilket i sin tur ger den en lång livslängd. En bänkskiva i kompositsten är populär eftersom den är tålig, lätt att hålla ren, har en slät yta och kommer i många olika färger och med olika mönster.

Det finns bänkskivor i kvarts som ser ut som natursten, marmor eller granit eller som betong eller terrazzo, men som är betydligt tåligare och lättare för plånboken. En populär trend är kvartskomposit med synligt glitter – testa, det får verkligen köksbänken att sticka ut i ditt kök! Här kan du läsa mer om du är på jakt efter en riktig stenbänkskiva.

Bänkskiva i massivt trä – ask, eller vitlaserad ek? 

Vill man ge sitt kök en varmare känsla är en köksbänkskiva i massivt trä en bra idé. Massivt trä passar i både moderna kök och lantliga kök och ger rummet en mer ombonad stämning. Träskivor åldras också vackert och kan hålla upp emot 25 år. De flesta träbänkskivor är stavlimmade, alltså sammanfogade stavar av massiva träbitar och de är också ofta tjocka. Vanliga träsorter i köksbänkskivor är hårda, tåliga träslag som ek och ask, men det finns även bänkskivor i björk och lönn. 

En bänkskiva i massivt trä passar bäst på en yta som inte blir så blöt. Det kan innebära mycket underhåll om du väljer att montera din diskbänk i en träskiva. Träbänkskivor kan också vara känsliga för hetta från varma kastruller eller plåtar, så att ha en träskiva närmast spisen kan också betyda en del underhåll. Har du en fristående köksö där du enbart hackar grönsaker eller arbetar med torra saker är trä perfekt – liksom på en bänk där du har din kaffestation! 

Laminat  – ett hållbart budgetalternativ 

Laminatskiva till köksbänkarna är ett riktigt bra alternativ om du vill hålla nere kostnaderna men inte ge avkall på snygg design. Laminat är flera lager av träfiber som byggs upp och pressas samman i en process som gör skivan hård, tålig och underhållsfri.

Laminatskivorna är vattentåliga, värmetåliga och passar i alla kök eftersom de går att få i så många naturtrogna utseenden; marmor, granit, kalksten, skiffer, massiv ek, terrazzo…

I kökssystemet Nordanros sortiment erbjuder vi en speciell bänkskiva i laminat som heter Xtra. Skivan har en 3D-yta, vilket gör att ytan både känns och ser ut som sten eller massivt trä. 

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Då har du hamnat rätt! Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar, i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Köksinspiration – kök i olika stilar!

Nya luckor utan stombyte

Sugen på nya köksskåp men osugen på en hel köksrenovering? Ett snabbt och enkelt sätt att förnya köket är att endast byta köksluckorna. Nordanro erbjuder köksskåpsluckor som passar till alla skåpstommar.

Nya luckor utan stombyte

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor. För den som älskar att organisera och optimera sina skåp och lådor är denna delen av köksplaneringen rena drömmen!

Köksinredning – smarta tips!