Lantligt kök – så får du till stilen

Beräknad läsningstid: 7 minuter

Köket är en helt given del av våra hem och även vår vardag. I takt med att vi spenderar mer tid på att laga mat tillsammans har köket fått en växande status – där finess ska kombineras med funktion. Den lantliga köksstilen är både snygg och praktisk och låter dig trivas ännu bättre bland stekpannor och kryddor. Låt dig själv inspireras av de många olika grenar och möjligheter som finns med lantstilen och starta resan mot ditt drömkök.

Köket inte längre en isolerad plats där en person lagar mat – utan det har utvecklats till ett socialt utrymme. Givetvis är det trevligare att sällskapa i mysiga och vackra rum – och kanske är det därför som köket har fått en allt högre status under senare tid.

I ett elegant lantkök är det lätt att trivas vilket gör det ännu lite roligare att laga mat tillsammans och dricka något gott. En stil som definitivt är något att visa upp för gäster – och samtidigt dra nytta av under matlagningen. 

Vill du ha hjälp att planera ditt lantkök?

Olika typer av lantliga kök

Kök i lantstil har funnits länge – det finns dels de som har kvar sin ursprungliga form med mycket träytor, handsnickrade vitrinskåp från sekel tillbaka och med genomgående rustika inslag. Stilen är lätt att förknippa med äldre, välbevarade kök som har fått behålla sin elegans. Men ett lantligt kök kan också vara nyrenoverat med inredning som anspelar på dåtidens kök. I dag är det allt vanligare med nyrenoverade kök där en kombination av färger, material och inredning skapar en lantlig karaktär. Det som framför allt utmärker ett lantkök är köksluckor med fyllningar, bänkskivor med träinslag eller vitrinskåp som får en central roll i köket – pärlspont är också vanligt förekommande.

Lantkök med takbjälkar, kökslucka Land 70, Nordanro Flex
Vitrinskåp och luckor med klassiska porslinsknoppar (Knopp 409 i porslin/tenn). Kan det bli mer lantkök? Se köket här.

Att tänka på när nytt möter gammalt lantkök

Det går att renovera sig till en lantlig köksstil men det kan också räcka med att byta ut några köksmöbler och addera några lantliga detaljer för att skapa en charmig känsla hemma. Ett tips är att skapa en uppfattning om vilka delar av köket du vill bygga vidare på. Låt sedan de gamla möta det nya i form av smakfulla uppdateringar. När du vill skapa en lantlig känsla i köket kan du utgå från att det är de äldre detaljerna som skapar den autentiska känslan. Blanda upp nyinköpta detaljer med vackra saker som du har sparat eller fått ta över från någon av dina nära och köra för att skapa stilen till ett lantligt kök. Sedan kan du också komplettera med nya, mer funktionella lösningar som passar i färg och stil med det gamla. 

Du behöver inte vara en professionell köksstylist för att få till ett lantligt inspirerat kök. Med lite inspiration och ett par idéer som passar till ditt befintliga kök går det att göra underverk. Om du nyligen renoverade köket, eller vill behålla delar av köket så kan det gott och väl räcka med att ersätta några av de mer framträdande köksdelarna. Till exempel luckor till en lantlig stil – och vips så har du ett nytt kök. Krydda gärna till köksinredningen med ett antikt loppisfynd för att göra det ännu mer genuint. 

Lantligt kök, Nordanro Flex, Land 70
Lantkök i mjuk grön färg med bistrokåpa som får ta plats och ger karaktär till köket. Se köket här.

Lantkök modernt

Fördelen med det lantliga köket är att du även kan kombinera det med andra stilar. Inte minst med moderna, skandinaviska inslag. Luckor i beige eller grått gör sig alldeles utmärkt till ett vitt vitrinskåp eller en klassisk porslinsho vid diskbänken. Genom att bygga in vitvaror som kyl, frys och diskmaskin kan du behålla den genomgående stilen över hela köket.

Handtag och knoppar är detaljer fungerar som ögonbryn till luckor och skåp och ger köket ännu mer karaktär. Du kan med fördel välja mässing, brons eller antika modeller som passar bra till den lantliga stilen och höjer kökets utseende ytterligare ett snäpp. 

Lantkök i modern tappning med många fina detaljer, Nordanro
Lantkök i modern tappning. Ramprofil från Nordanro Premium.

Inredning – tips och råd för att designa ett lantligt kök

Om minimalistisk stil innebär en enkel och stilren design så är ett lantkök lite av en motpol. För att skapa en riktigt hemtrevlig känsla i lantligt stuk bör du ha en hel del detaljer. Du kan använda flera olika material och till och med pryda väggarna med blommigt mönstrade tapeter och bleka färger. 

Som alltid när det handlar om renovering eller inredning så gäller det att planera. Ett bra råd är att låta vitrinskåp, bänkskivor och köksluckor utgöra stommen i köket och därefter komplettera med detaljer som skapar en mer lantlig karaktär. 

Det finns möbler och inredning som gör sig extra bra i ett lantligt inspirerat kök. För att skapa en genuin känsla i köket har vi listat några delar som får köket att utstråla just det. 

  • Diskho i porslin – ett säkert val för att få köket att upplevas mer naturnära och smakfullt. 
  • Pärlspont – en panel eller luckor som går hand i hand med den lantliga stilen och ger en sekelskiftscharm. 
  • Vedhylla – en detalj som direkt för tankarna till svenska sommarstugor.
  • Vitrinskåp – kanske den mest givna komponenten i ett lantligt kök som har förmåga att lyfta alla kök i med lantstuk. 
  • Köpmansdisk i trä – en gammaldags möbel med mycket förvaring som gör sig utmärkt för avställning i ett lantligt kök
  • Sittbänk – klassisk, praktiskt och stilsäker som passar till kök med mycket trä och luckor med fyllningar. 

Inspiration och exempel


Lantkök med grå köksluckor
Land 70. Vackert kök i lantlig stil med synliga takbjälkar och charmiga vitrinskåp.
Land 70. Lantkök med spännande hörnlösning för induktionshäll och bistrokåpa.
Kök med kökslucka Ramprofil M901, Nordanro Premium

Inbjudande klassiskt lantkök med pärlspont och stor köksö. Ramprofil M901 från Nordanro Premium.
Lantkök med kökslucka Herrgård 786, Nordanro Premium
Lantligt kök med diskho i porslin och gasspis. Herrgård från Nordanro Premium.
Lantligt kök med grå köksluckor
Lantligt kök med mörkgrå köksluckor. Classic från Nordanro Premium.

Kökshandtag som ger karaktär

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera kökshandtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil.

Vilken diskho ska du välja?

Diskhon är självklar i alla kök, men den kan se väldigt olika ut. I den guiden går vi igenom olika typer, inklusive den populära svarta diskhon!

Bänkskivor – stor guide

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg köksbänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser. De vanligaste materialen är komposit, sten, laminat och trä – och även bland dessa finns det många olika färger och typer att välja mellan.