Spis med inbyggd fläkt – tre fördelar

Beräknad läsningstid: 3 minuter

När du designar ett traditionellt kök måste du ofta tänka på var köksfläkten ska hänga. Den utmaningen slipper du helt med en inbyggd hällfläkt som bjuder på både ett snyggare kök och en luftigare design.

Att välja en spis med inbyggd fläkt innebär att du kombinerar två vitala kökskomponenter – spisen och fläkten – i en enhet. Genom att sammanföra en induktionshäll med en effektiv fläkt, undviker du problematiken med en separat köksfläkt som traditionellt tar plats ovanför din kokzon. Luften sugs nämligen ned genom ett diskret placerat galler på hällen.

Vinsten är att du inte behöver fundera över var du ska montera en traditionell vägg- eller takhängd fläkt vilket ger dig möjligheten att designa ditt kök med större frihet. Du kan exempelvis placera din häll med inbyggd fläkt under köksskåp, i en köksö eller under ett sluttande tak.

Kök, Lucka Modern 338, lucka Trend, köksö med stolar, Nordanro
Ett exempel på hur man kan designa köket utan traditionell köksfläkt. Här i köket Modern 338 | Trend 171.

Flera fördelar med inbyggd fläkt

Utöver de praktiska aspekterna, bidrar hällfläkten till en mer öppen och välkomnande atmosfär i köket. Denna design gör att kökets luftigare känsla inte störs av en köksfläkt. 

För mindre kök är en integrerad fläkt den ultimata lösning för att ge köket en känsla av rymd. I större kök, speciellt de med en öppen planlösning, skapar den inbyggda fläkten en harmonisk övergång mellan kök och vardagsrum.

Hällfläktar, som de också kallas, är dessutom lätta att rengöra, tack vare att alla delar enkelt kan tas ut och tvättas antingen för hand eller i diskmaskin.

Innan du funderar över vilken hällfläkt som passar bäst i ditt hem är det viktigt att förstå vilken typ av ventilationssystem du har tillgängligt. Vissa modeller är konstruerade för att transportera mat-os ut ur bostaden via ett frånluftssystem, medan andra modeller återcirkulerar luften i köket genom ett kolfilter.

Kök, Lucka Modern 338, lucka Trend, Nordanro
Genom att välja en spis med inbyggd fläkt får du en större frihet när du designar ditt kök

Hällfläkt i Nordanro-kök

Är du nyfiken på att se hur en en spis med inbyggd fläkt kan integreras i en köksdesign rekommenderar vi att du tar en titt på Modern 338 | Trend 171 från oss på Nordanro. Detta kök är ett utmärkt exempel på hur en inbyggd fläkt i hällen inte bara sparar utrymme utan också bidrar till kökets estetiska och funktionella kvaliteter.

Den extra stora köksön blir en plats för matlagning och bakning tillsammans med familj och vänner och framhäver kökets moderna och stilrena design.

Varför du ska välja inbyggd fläkt

  • Tar mindre plats
  • Större frihet vid design
  • Tar bort matoset vid källan

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar. Detta i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Köksö – detta ska du tänka på

Etta på mångas önskelista när ett nytt kök planeras är en köksö. Inte sällan med en lyxig bänkskiva i marmor. Men vad ska man tänka på när man planerar en köksö? Här hittar du smarta tips – och inspiration!

Renovera kök – 10 saker att tänka på

Det är inte helt lätt att checka av alla önskemål, men genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Så här är en checklista på 10 punkter som är viktigt att ha med sig när du ska renovera ditt kök.