Köksö – detta ska du tänka på

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Etta på mångas önskelista när ett nytt kök planeras är en köksö. Inte sällan med en lyxig bänkskiva i marmor. Men vad ska man tänka på när man planerar en köksö? Här hittar du smarta tips – och inspiration!

När man renoverar ett kök är det många som drömmer om att få rita om hela köket och få plats med en köksö. Kanske vill man också öppna upp hela köket mot andra sociala ytor som vardagsrum och matsal. På så vis får man en bra överblick och många kan umgås tillsammans. 

Men vad ska man tänka på när man planerar för en köksö, förutom mått, placering och färg? Här listar vi några vanliga frågor du bör ställa dig om vilka funktioner köksön ska uppfylla: 

  • Helt fristående köksö, en halvö eller en mobil köksö med hjul? 
  • Ska din köksö främst skapa mer arbetsyta för din matlagning?  
  • Plats för en spis i din köksö? I sådana fall kan du välja en häll med inbyggd köksfläkt.
  • Indragen el till köksön så att du kan använda flera mindre köksapparater? 
  • Ska köksön innehålla speciella underskåp eller lådor för extra förvaring? 
  • Vill du kunna sitta och äta vid köksön, ska bänkskivan alltså vara överskjutande? 
  • Vilket flöde vill du ha? Är det viktigt att diskon är nära spisen, eller att spisen är nära kylskåpet?

Viktigt med rätt utrymme i köket

Storleken på din köksö beror så klart på hur stort ditt kök är. När du planerar köksön ska du tänka på att man ska kunna röra sig fritt och lätt passera köksön om man går genom köket. Ett mått som brukar rekommenderas är att det ska vara minst 120 cm mellan köksön och övriga skåp. Då har ni plats att röra er utan problem i utrymmet. Och om ni har diskmaskin i köksön eller i övriga skåp kan ni enkelt öppna luckan utan att den slår emot några skåp. 

Liten, stor eller smal köksö? 

Har du ett smalt parallellkök kan det vara svårt att få plats med en köksö, men att strunta i överskåp på den ena väggen, eller en del av skåpsväggen kan vara en praktisk och snygg kompromiss. Då skapar du lite mer arbetsutrymme och en mer öppen känsla i köket. 

Har du ett litet kök gäller det att mäta ordentligt så att du verkligen får plats med en köksö. En liten mobil köksö kan vara passande, så att du lätt kan rulla undan den när du inte arbetar i köket. 

Har du ett stort kök kan du göra en större köksö i till exempel kvadratisk modell med både spishäll och sittplatser, och välja att skippa matbord i köket. Vill du hellre ha en långsmal köksö kan du unna dig att göra den extra lång, och lägga till sittplatserna i ena änden av köksön. Har du redan i dag ett kök som är L-format eller U-format, kan du addera en liten köksö som en extra köksbänk i mitten. Ibland kan det då räcka med en stomme, två underskåp och en snygg bänkskiva.

Har du ett rakt kök med enbart en vägg av skåp kanske ditt utrymme kan fungera för att addera en halvö. Alltså en köksbänk som kommer ut i vinkel från befintliga skåp och på så sätt skapar ett L i ditt kök. Det viktigaste är att du tänker igenom vilket flöde du vill ha. Men även vilka delar av köket som bör vara nära varandra, till exempel spis och diskho. Den fristående köksbänken kan ju också vara L-formad, om du har plats för det. 

Kök i industrikök-stil med kökslucka Natur 889, Nordanro Premium
Ett kök i ruff industristil, från rostfria bänkar och diskbänk till luckor i naturbetongstil.

Köksö med sittplatser 

Om du väljer att skippa matbord i köket kan det vara skönt att kunna sitta och äta frukost på din köksö. Antingen kan man förlänga bänkskivan på dess baksida, så att den blir överskjutande, vilket ger bekvämt benutrymme. Då skapar du dessutom en trevlig social yta där du kan laga mat och samtidigt prata med familjen eller gästerna. 

En annan variant är att förlänga köksön åt en sida, med en matbordsdel som också ger bra benutrymme. Denna kan vara i samma arbetshöjd som köksbänken och behöva lite högre stolar. Eller så gör man matbordsdelen lägre så att man kan ha vanliga köksstolar. Då kan man hålla på med matlagning och samtidigt kan barnen sitta och göra läxorna vid sidan av. Har du lyxen att ha en stor yta och kan skapa en L-formad eller kvadratisk köksö, har du många alternativ för sittplatser. 

Välj rätt bänkskiva till din köksö

När själva placeringen och formen är ritad för köksön är det dags att välja bänkskiva. Många passar på att välja en lyxigare och mer exklusiv bänkskiva i sten, till exempel marmor eller granit. Man måste inte ha samma bänkskiva på alla köksbänkar, utan man kan variera material och färger för att skapa kontrast och dynamik i köket. I vår guide ”Stenbänkskiva – allt du behöver veta” kan du läsa mer.

Populära material för bänkskivor är laminat som är ett budgetvänligt alternativ och som finns i många snygga utföranden, natursten som granit, kvartskomposit eller massivt trä. Gillar du en mer industriell stil kan betong eller rostfritt stål också vara ett alternativ. 

Vilka är fördelarna med en köksö?

Fördelarna är många! För dig som har utrymme för en köksö är det ett utmärkt sätt att addera en arbetsyta som öppnar upp för fler matlagningsmöjligheter. När man har mer utrymme att laga mat gör det matlagningen mer njutningsfull. En köksö kan dessutom bidra med fler sittplatser och på så vis bli en central samlingsplats i köket. Slutligen är köksön det perfekta sättet att få in mer förvaring i köket!

Vilka storlekar på köksö finns det?

Den rekommenderas att du har minst 120 cm mellan din köksö och övriga köksskåp, detta för att undvika att skåp och luckor slår emot varandra - men också för att uppnå en luftig känsla i köket där det finns tillräckligt med utrymme att röra på sig.

Renovera kök – checklista

Genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Här kommer en checklista på 10 punkter.

Tvättstugan – smarta tips

Dags att renovera din tvättstuga men osäker på vilken inredning som passar bäst? Eller är du bara sugen på att förvandla ditt trötta tvättrum till ett praktiskt och stilrent grovkök i lantlig stil?

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.