Köksinredning – så inreder du köket med smart förvaring

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor. Här hittar du bra tips och inspiration för att inreda dina köksskåp och lådor på bästa sätt.

Du har säkert sett att moderna inredningslösningar för köksskåp och kökslådor är betydligt mer praktiska än de vanliga hyllor som utgjorde köksskåpsinredningen förr i tiden. I moderna kökslådor kan man förvara så mycket annat än bara bestick och redskap – tack vare uppdaterad inredning! För den som älskar att organisera och optimera sina skåp och lådor är denna delen av köksplaneringen rena drömmen! Våra köksinredare kan hjälpa till att hitta rätt inredning för ett så smart kök som möjligt.

Köksinredning – några saker att tänka på: 

 1. Praktiska behov

  Fundera: Vad gör du oftast i köket och vad använder du mest?  Vad tar mest plats? 

 2. Möbleringen i köket

  Vad får du plats med, och hur kan du optimera utrymmet på ett mer effektivt sätt?  

 3. Bra flow/flöde

  Hur rör du dig i köket och hur kan du göra det ännu smidigare genom smart planering? 

 4. Belysning

  Här kan du arbeta med grundbelysning, arbetsbelysning och dekorbelysning. Läs mer om belysning kök.

Detaljbild, lådor, inredning, Nordanro
Låda med inredning.

Hur välja köksinredning för sitt kök?

Det första man ska fundera på är sina behov. Om du tycker om att baka och gör det ofta kan du behöva bra förvaring för råvaror men också för dina bakprylar och verktyg som elvispar och bakmaskiner. Var bör dessa bäst placeras? 

Om du sällan lagar mat utan mer använder köket som en social yta där umgänget och vinkylen står i centrum kanske du inte behöver lika många smarta förvaringslösningar utan istället väljer att sätta upp snygga belysta hängande vinglashållare?

Om ni istället är många matlagningsintresserade hemma kan mycket bänkyta vara viktigt – men glöm inte att ha ett lättåtkomligt skafferi och en stor praktisk diskbänk.  

För matlagaren med 100 kryddor hemma är kanske kryddförvaring det viktigaste av allt. Som tur är finns det många lösningar om man inte vill ha kryddorna synliga ute på en hylla; kökslådor med kryddfack, kryddhyllor i metall som man kan fästa på insidan av en skåpslucka, smala bänksskåp med utdragshylla där man lätt får en överblick och samtidigt har kryddorna nära till hands. 

Givetvis finns det smarta lösningar för minimalistiska kök där man har valt bort överskåp! Förvara då allt du behöver i inredda lådor istället. Öppna hyllor istället för överskåp är en stor trend, något som passar i många olika köksstilar. På öppna hyllor kan man förvara de snyggare detaljerna i köket som kokböcker och finporslin. 

Miljöbild Lucka Natur, öppna hyllor, Nordanro
Köksinredning med öppna hyllor istället för överskåp är en stor trend.

Maxa dina kökslådor – 3 tips för lådinredning 

Tänk på att kökslådor inte behöver vara av standardmått på ca 12X36 cm. Numera finns det lådor i alla storlekar, och med många tillvalsmöjligheter som glasinsatser, och de kan sluka mycket! Dessutom är lådorna numera ofta mjukstängande – inget onödigt skrammel i köket, tack! 

Här är några tips för dig som planerar inredning för dina kökslådor: 

 • Förvara tallrikar och glas i lådor. När det är dags att duka kan det vara smidigt att förvaringen av tallrikar är i ett köksskåp närmare matbordet. Ett alternativ kan vara utdragbara lådor i ett underskåp, lätt för alla i familjen att nå och gott om utrymme att stapla många i. Tallrikarna hålls på plats genom olika insatser så ni slipper olyckor i lådorna. Även dricksglas, uppläggningsfat, skålar och annat som man kan behöva på matbordet kan förvaras i kökslådor. 
 • Flytta skafferiet till lådorna. Självklart behöver inte pastan, konserverna eller bakvarorna stå i ett överskåp eller väggskåp med hyllor. Att inreda köksön med djupa lådor skapar ett bra flow; bara att ta fram de torra ingredienserna och börja arbeta på köksbänken! Djupa lådor går att få med praktiska avdelare så att du snabbt hittar det du behöver och dessutom lätt kan hålla rent. 
 • Bättre översikt i lådorna. Har du i dag svårt hitta rätt kastrull i ditt kastrullskåp utan att det låter som att du river hela huset? Och fattas alltid rätt kastrullock? Om du förvarar dina kastruller i större utdragbara lådor får du genast en bättre överblick och kan hitta rätt gryta till rätt tillfälle. Samma sak fungerar utmärkt för kaoset med matlådor och deras respektive lock. 

Köksinredning – skafferi med smarta lösningar 

Alla har inte lyxen att ha ett stort skafferi men de flesta har plats för ett högskåp med utdragbara lådor och hyllor. Ett skafferiskåp är ett bra alternativ på mindre yta. Att kunna dra ut inredningen hjälper dig att hitta och komma åt bättre, och du får också en bättre överblick över vad du har. Ett smart sätt att undvika övershopping av mat och ständigt ha tre öppnade paket florsocker i skafferiet. 

Karusellskåp – inredning för hörnskåp 

Har man ett L-format eller U-format kök har man ett hörn att ta hänsyn till i sin köksinredning. Ett yteffektivt förvaringsalternativ är att inreda underskåpet med en karusell, alltså ett karusellskåp. Dessa slukar massor, och förutom att de har snurrande hyllplan så finns det även karusellskåp med utdragbara hyllplan  – perfekt när man behöver komma åt något längst in och inte vill sträcka nackmusklerna! 

Utdragbar skåpsinredning – passar i alla skåp 

Att välja köksinredning som man kan dra ut istället för att slippa sträcka sig in i skåp är inte bara bekvämare för kroppen – det är också mer praktiskt och lättstädat. Tänk dig att slänga soporna och ha återvinningskärlen i stora utdragbara lådor eller skåp med utdragbara sopkärl – så skönt att slippa ta sig in bland källsorteringen. 

En dröm för många hemmakockar är bänkskåp med utdragbart underrede och insatser som slukar stekspadar, soppslevar och köksknivar. Passar när man vill ha färre saker framme, och låta alla köksprylar ha sin plats. 

Kort sagt finns det köksinredning för alla skåp och lådor.

Kökshandtag – ge köket karaktär

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera kökshandtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil.

Så väljer du rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser. De vanligaste materialen är komposit, sten, laminat och trä – och även bland dessa finns det många olika färger och typer att välja mellan.

Fixa hemmakontoret i köket

När man ska jobba hemifrån kan det vara svårt att hitta en bra plats att sitta på. Särskilt om det ska vara bekvämt och man samtidigt ska känna sig inspirerad och få något gjort. Med några smarta knep kan man skapa en trevlig jobbmiljö och köksinredning!