Vitt kök – tidlöst och funktionellt

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Vita kök går aldrig verkligen aldrig ur tiden och kan flörta med både dåtid och nutid på ett sofistikerat sätt. Du hittar vita kök i vitt skilda köksstilar, alltifrån romantiska shabby chic till moderna och trendiga avskalade stilar. Det är inte konstigt att många drömmer om att bygga och inreda ett vitt kök. En stor fördel med vita kök är just flexibiliteten och anpassningsbarheten och vitt står för sådant som är rent, ärligt och oskuldsfullt. Du hittar vita kök i många delar av världen; från Marocko med underbara färgsprakande kakelgolv och kakelstänkskydd till New England-vräkiga kök på amerikanska östkusten med mycket inredningsdetaljer.

Olika nyanser för ett vitt kök

Ett vitt kök är inte bara ett vitt kök – vit är en färg som kommer i många olika nyanser, där du kan välja bland både varma och kalla toner. Den senare har gärna lite blåa eller gröna undertoner medan den förra skiftar i röda och gula toner.

När man väljer färg till sina luckor är det flera saker att tänka på:

  • Hur faller ljuset in?
  • Vilken färg är det på golv, väggar och tak?
  • Ska det vara en glansig eller matt vit färg?

Har man till exempel ett kök i söderläge där det kommer in mycket solljus så kanske man inte vill ha för varma toner i den vita färgen. Ligger köket i ett norrläge kan lite kallare, svalare toner av vitt vara att föredra. Men allt är såklart en smaksak. För mycket vitt kan upplevas som lite tråkigt, opersonligt och sterilt. Då går det utmärkt att bryta av med andra färger i inredningen som gör att helheten känns inbjudande och personlig.

Vitt kök – många val för köksluckor

Färger har en NCS-beteckning som är ett standardiserat färgsystem som används världen, till exempel har svenska flaggan NCS-beteckningarna 0580-Y10R för gul och 4055-R95B för blå. En vit populär färgkod är S 0500-N som är neutral med inslag av lite varmare toner, kallas ofta för alpinvit.

Ett viktigt val oavsett om du väljer att gå på ett vitt kök är såklart utformningen av köksluckor, moderna kök har gärna avskalade luckor och med infällda handtag medan mer klassiska har till exempel ramar, så kallade ramluckor. Sedan finns vitrinluckor som gör sig väldigt bra ihop med olika nyanser av vitt, vitrinskåp är också ett bra sätt att få lite mer djup i köket. Plus att du kan visa upp finare porslin och glas. Om du är nyfiken på kök med vackra kryssvitrinskåp så spana in Land 70 - ett lantligt kök. Vilket stänkskydd ska man välja, här kan du läsa mer om stänkskydd kök.

Exempel på vita kök

Nordanro erbjuder många olika vita kök i flera nyanser. Nedan listar vi våra favoriter.


Lyx 816│Gryning 405

Högblanka, moderna luckor med integrerade luckor bryts vackert av med matta luckor i trä. Ett kök i praktisk L-form.

Kök, Lucka Lyx 816, Gryning 405, Nordanro
Kök med bänkskiva och stänkskydd i laminat. Diskhon är från Franke med blandaren kommer från Mora. Köket har integrerade handtag, Grepp Line+, Nordanro.

Ramprofil Lux 881

Ramlucka med innerprofil, helintegrerad kyl/ frys och diskmaskin ger en möblerad känsla. Vitt kök i klassisk stil med knoppar på luckorna.

Kök, Ramprofil Lux 881, Nordanro
Ett kök i klassisk stil med en extra bred induktionshäll och en stilren spiskåpa från Fjäråskupan.

Ramprofil M901

De vackra vitrinskåpen sätter pricken över i:et och ger ditt lantliga kök en fin elegans. 

Kök med kökslucka Ramprofil M901, Nordanro Premium
Ett riktigt lantkök med köksö. De vita luckorna är Ramprofil M901 från Nordanro.

Modern 338

Om du tar en del, helt underbar modern stil och en del mytomspunnet 20-tal så hittar du det här köket.

Kök med kökslucka Modern 338, Nordanro Premium
Ett öppet kök i en blandning där moderna material och lugnande linjer och färger möter en äldre fastighets charm är som gjort för att lätt kunna umgås. På bilden syns lucka Modern, 338, Nordanro.

Profil

Linjer och lådor som skapar en ren enkelhet möts upp av en utåtriktad och välkomnande köksö. Minimalismen syns i detaljer som infräst grepplist och bänkskiva i vit komposit. 

Kök i minimalistisk stil som har en välkomnande köksö.

Land 70

Vackert kök i lantlig stil med synliga takbjälkar och charmiga vitrinskåp.

Lantkök med takbjälkar, kökslucka Land 70, Nordanro Flex
Vitrinskåp och luckor med klassiska porslinsknoppar (Porslinsknopp 409). Kan det bli mer lantkök?