Köksinspiration – köksstilar, design och lösningar

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar. Detta i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Beige, grönt och grått – populäraste färgerna just nu 

För tio år sedan var det vita skåp och svarta bänkskivor som gällde. Men just nu är det jordnära färger som trendar. De mest populära färgerna hos Nordanro just nu är beige, grönt och grått. Dessa färger skapar ett lugn i våra hem och är svåra att tröttna på. Beige är perfekt för den som inte vill ha ett mörkt kök, men som inte heller är sugen på vitt. Gröna kök blir tidlösa, då det är en färg som finns runt omkring oss i naturen. Och grå är en klassisk neutral färg som passar i moderna och stilrena kök, men även retrokök och kök i lantlig stil. Vi har även den trendande färgen greige, som är en blandning av grått och beige. Färgen fyller tomrummet mellan grått och beige och har en varm och jordnära ton.

Lantligt kök 

Lantkök eller allmogekök är en populär stil i svenska hem och kärleken för kök i mer gammaldags stil visar inga tecken på avmattning. En lantlig stil i köket kan du uppnå med skåpsluckor med speglar och vitrinskåp med spröjs, pärlspont på väggarna och bänkskivor i massivt trä eller natursten. I lantliga kök kan det också ingå detaljrika beslag i antikbehandlad mässing och blandare i äldre stil. Läs mer om knoppar och handtag! Färgerna domineras av vitt, beige, olika nyanser av grått och ljusgrönt, som också kallas lindblomsgrönt eller salviagrönt. Tänk sekelskifte, herrgårdar och ett öppet fönster som släpper in doften från syrénbuskarna. Och lyllos dig som även har en äldre vedspis bevarad! Snacka om köksinspiration. Här kan du läsa mer om lantkök – låt dig inspireras!

Modernt kök med köksö 

Ett modernt kök planerar och möblerar man gärna med plats för en köksö. Det skapar en öppen känsla i köket och har du sittplatser vid köksön, gör det matlagningen mycket mer social. Denna typ av fristående köksbänk har oändliga variationsmöjligheter i sig, och högst upp på önskelistan hos många som söker köksinspiration kring köksöar står till exempel; köksö med bänkskiva i marmor, smal köksö, köksö med diskho + diskmaskin, köksö med spishäll sam köksö med sittplatser. För en öppen känsla i köket är det smart att satsa på en spishäll med inbyggd fläkt eller en fläkt i taket, så att du slipper fläktkåpan i mitten av rummet.

Skandinaviskt minimalistiskt kök 

Många som letar köksinspiration söker också efter det mer avskalade och här är verkligen minimalistiska kök i skandinavisk stil populära. Valmöjligheterna ökar i takt med att allt fler tillverkare breddar sina sortiment. Känslan är nästan som den i ett stilrent kontor med skåpsluckor utan handtag, inbyggda kylar och frysar och induktionshällar som smälter in fint på de diskreta bänkskivorna. 

En del vill lyfta den minimalistiska stilen till lite mer trendiga höjder och skaffar mer iögonfallande inredning. Exempel på detta är vita högblanka luckor, svarta glimrande köksbänkar i komposit eller metallbeslag. En nästan motsatt trend är den mer matta och diskreta minimalismen. Här påminner skåpen om matt avskalad 60-tals design. Ofta parad med bänkskivor i betong eller natursten som granit eller kalksten. Monokroma kök där alla detaljer har samma färg i neutrala toner, som sandfärgad beige, ljusa grå toner eller svart är också populära. Köket blir då en lugn oas, och med hjälp av belysning kan köket lätt användas till hemmakontor

köksinspiration - minimalistiskt kök med köksö
Minimalistiskt kök som har en välkomnande köksö.

Industriell stil – eller bistrokök med rostfria inslag 

Industristilen har hämtat mycket inspiration från loft i New York med klassisk tegelvägg och rostfria köksbänkar. Om den industriella stilen gifts ihop med vitt kakel som går upp längs hela väggen, kökslampor i svart metall och vintagestolar i böjt trä får man också en fransk bistrostil. Lägg till en marmorskiva på köksbänken, nakna glödlampor och svart-vita kakelgolv så vips har du skapat restaurangkänsla hemma! Här hittar du exempel på bistrokök.

Rostfria diskbänkar

Vad är köksinspiration utan lite diskbänkar! Diskbänkar i rostfritt stål är inte bara praktiska, de är också snygga och går snyggt att kombinera med bänkskivor i marmor, massivt trä eller betong som är mer i industriell stil. För att addera mer känsla av professionellt kök kan man välja alla vitvaror som spis, köksfläkt, kyl och frys i rostfritt stål. Att hänga grytor och kastruller i hängare i taket eller längs en vägg är också en typisk industriell eller bistroinspirerad detalj som kan lyfta din inredning. För att det inte ska bli för kallt med all metall, vitt och svart, kan man bryta av det med varmare trä, eller detaljer i färg, till exempel några större gröna växter och mönstrat golvkakel. 

Köksinspiration - vanliga frågor

Vilken färg ska man ha i köket?

Grått är en neutral färg som är väldigt populär och passar de flesta köksstilar - allt från traditionella och klassiska kök till mer moderna och industriella kök. Den gråa färgen kommer i flera nyanser, så det finns gott om olika färgvariationer att välja mellan! Läs mer om färgsättning i köket här.

Vad kan man ha för möbler i köket?

Vilka möbler som passar in i just ditt kök beror helt på vilken köksstil du har valt att utgå ifrån. Välj möbler och inredning som fungerar ihop med resten av ditt kök, oavsett om du har ett lantligt, modernt eller minimalistiskt kök.

Färgsättning i köket – expertens tips

Färgsättning i köket – hur ska man tänka där? Cissela Benjaminsson är kulörexpert på Happy Homes. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Köksö – detta ska du tänka på

Etta på mångas önskelista när ett nytt kök planeras är en köksö. Inte sällan med en lyxig bänkskiva i marmor. Men vad ska man tänka på när man planerar en köksö?

Renovera kök – checklista

Genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Här kommer en checklista på 10 punkter som viktigt att ha med sig när du ska renovera ditt kök.