Så skapar du rätt arbetsflöde i ditt parallellkök

Parallellkök och raka kök är de vanligaste kökslayouterna i svenska hem. Med rätt inredning kan du maximera utrymmet och utnyttja rummet på bästa sätt. Här är några tips för att få ut det mesta av ditt parallellkök.

Planera med arbetstriangeln

Arbetstriangeln innebär att avståndet mellan spis, diskbänk och kylskåp ska vara optimalt för att underlätta arbetsflödet. Använd diskbänken som utgångspunkt och se till att de andra två delarna är lika lätta att komma åt. Avståndet mellan varje punkt kan variera efter tycke och smak, men bör vara ungefär mellan 1 och 2 meter.

Maximera förvaringsutrymmet

Överskåp och underskåp

Använd väggskåp och öppna hyllor för att maximera vertikalt utrymme. Kan du ha skåp eller hyllor ända upp till taket – tveka inte. Ett högskåp som sträcker sig från golvet och ända upp till taket och kan dubbla och tredubbla rummets förvaringskapacitet.

Hörnskåp

Ifall du har hörn i ditt kök är det en bra idé att satsa på hörnskåp. Hörnskåp slukar mycket och är perfekt för stora köksmaskiner eller dina kastruller och stekpannor. Genom att installera karuseller eller hörnskåpsutdrag i hörnskåpen får du en extra översyn och lättillgänglighet. 

Utnyttja golvet

Under lådorna och skåpen kan du, istället för att montera socklar, välja att installera sockellådor. Sockellådor är ett smart sätt att skapa extra utrymme i köket.

Arbetsytor och avstånd – några mått att hålla koll på

För att få till optimala arbetsytor finns det vissa riktlinjer och mått att förhålla sig till i ett parallell-kök. I ett parallellkök är det rekommenderat att passagen ska vara minst 120 centimeter och optimalt 140 centimeter. Framför arbetsbänken, skåp och lådor är rekommendationen att ha ett utrymme på minst 110 centimeter, vilket ger dig plats att röra dig, även när skåp och lådor är öppna. Medan utrymmet framför ugn och diskmaskin bör vara lite större på grund av de stora luckorna.  Där behöver man oftast 120 centimeter.

Ett av de viktigaste måtten för att köket inte ska kännas trångt, är att ha en stor arbetsyta mellan diskho och spis. Minst 80 centimeter ska den vara, men gärna 120 centimeter. Ifall du har skåp över arbetsytan bör avståndet vara cirka 50 centimeter, för att undvika att slå i huvudet.

Belysning

Bra belysning är avgörande i parallellkök så väl som raka kök. Använd både takbelysning och arbetsbelysning under skåpen för att skapa en lättjobbad och inbjudande arbetsmiljö.

Allmänna tips för dig med parallellkök

  • Håll bänkskivor fria från onödiga föremål för att skapa en ren och organiserad yta.
  • Välj hållbara och lättstädade material som är både funktionella och tilltalande.
  • Ljusa färger och reflekterande material kan hjälpa till att skapa en rymligare känsla. Kombinera med kontrasterande detaljer för att ge köket karaktär.
  • Det kan tyckas som en självklarhet men glöms ibland bort: se till att det är lätt att komma åt saker du använder ofta.

Guide: Så väljer du rätt köksluckor

Stilrent, lantligt eller industri – köksluckornas form och färg sätter tonen för köket och skapar din egen stil. Här hjälper vi dig att välja rätt köksluckor.

Läs mer

Renovera köket för en lägre kostnad

Att förnya köket behöver inte innebära en komplett renovering, det går att göra billigt. Med smarta och kostnadseffektiva lösningar kan du förändra ditt kök och göra det till en inbjudande och funktionell plats. I den här artikeln hittar du 10 tips på saker du kan göra för att förnya köket utan att spräcka budgeten.

Läs mer

Stjärnkocken Niklas Ekstedt: Så vill jag ha mitt drömkök

Niklas Ekstedt har alldeles nyligen gjort om sitt hemmakök och här är hans fem bästa tips för dig som vill få till bättre mat hemma oavsett om det rör sig om de där färdiga köttbullarna till vardagsmiddag eller helgens mer ambitiösa måltider.

Läs mer