Belysning kök – experterna tipsar om rätt ljussättning

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Köket är kanske det rum som har absolut högst krav när det kommer till ljussättning. Det ska inte bara vara trevligt och behagligt, det ska också fungera för en mängd olika användningsområden. Så vad ska man tänka på när det kommer till belysning kök?

– Köket är det rum vi använder mest i dag så satsa på en bra och varierad belysning här. Man vill ju kunna använda köket vid många tillfällen och ha bra ljus oavsett om man arbetar eller umgås i det, tipsar Elons belysningsexpert Linda Rydberg. 

Det är inte helt lätt att tillgodose alla olika behov vi har i köket. Olika aktiviteter kräver olika typer av belysning, samtidigt som helhetskänslan ska vara behaglig och inbjudan. Vad är då viktigt att tänka på när man planerar sin belysning i köket?

Tips: Testa lamporna innan!

Lamporna som väljs till köket får självklart gärna vara snygga i sin design, men glöm inte bort att testa vilket ljus de ger innan du slår till. Är inte ljuset rätt, så kommer lampan ändå aldrig bli så bra som du önskar. Så ta reda på vilket sken lampan har, hur det riktas och hur det sprids. 

Belysning kök – antal ljuskällor

För att få till bästa ljuseffekt ska du ha mellan 5-10 ljuspunkter beroende på kökets storlek, vilket är betydligt fler än de flesta tror. Dessa ljuspunkter bör du fördela mellan tre olika typer av ljus: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. 

– Det kan låta mycket, men då räknar man även med fönstren. En bra mix får man genom att blanda den funktionella arbetsbelysningen som behövs när man till exempel städar, med en mysigare stämningsbelysning. Ett av mina bästa tips är att installera dimbar köksbelysning vilka gör att man väldigt enkelt kan ändra stämningen i rummet, tipsar inredningsarkitekten Maria Kingsley, som driver Maria Kingsley Design.

Kök med kökslucka Ramprofil 776, Nordanro Premium
Här är ett kök med köksö och fina hängande lampor.

Allmänbelysning – belysning kök tak

Allmänbelysningen är den belysning som ger det generella ljuset i rummet. Den ser till att alla hörn i köket blir upplysta och är ett praktiskt ljus som vanligtvis sätts upp i taket och som ger en bra grundbelysning. Här är spotlights toppen då köket ibland kräver att kunna bli ordentligt upplyst.

Komplettera gärna allmänbelysningen med taklampor över matbordet och eventuell köksö. Lamporna bör hänga cirka 50–60 centimeter över bordet, men du kan behöva prova dig fram. Du vill inte ha en lampa som skymmer synfältet när du sitter ner, men du vill inte heller bli bländad.

– När vi nu också jobbar hemma vid köksbordet är det många som satsar på bättre belysning över just bordet. Det krävs mer ljus nu när vi tillbringar mer tid där – och vi behöver se bättre när vi jobbar i köket, tipsar Linda Rydberg, belysningsexpert på Elon.

Modernt kök i svart och valnöt
Belysning kök – många ljuskällor skapar funktionalitet och stämning. I det här köket har vi spotlights, hängande lampor och ledbelysning i de öppna hyllorna.

Arbetsbelysning för köket

Arbetsbelysningen är kanske den viktigaste belysningen. Du vill kunna se bra när du arbetar och därför bör arbetsbelysningen vara skarp och ha rätt ton. Samtidigt vill du inte att det blir några skuggor när du böjer dig framåt, så placeringen är a och o. Att sätta exempelvis LED-spotlights eller ljusskenor under dina överskåp är ett smart sätt att få till bra arbetsljus. 

– LED-belysning är väldigt populärt och genomsyrar det mesta i hemmen nu.

Pendellampor skapar också ett bra arbetsljus när de placeras direkt över köksbänken, men tänk på att här finns risk för skuggor. 

Väl upplyst diskbänk med ljus under överskåpen. Läs mer om det här köket.

Belysning som skapar stämning

Här har du chansen att sätta den personliga touchen på ditt kök. Släpp lös din kreativitet när du väljer stämningsbelysning. En golvlampa, några levande ljus, fönsterlampor och lampetter är exempel på trevliga ljuskällor i ett kök. Med flera mindre ljuspunkter blir köket precis så där hemtrevligt och inbjudande som man drömmer om.

Om du har ett litet kök är ett tips att använda dimmer på så många lampor som möjligt för att kunna förvandla arbetsljuset till ett behagligt stämningsljus vid behov. Om det finns mer plats kan stämningsljuset i stället utgöras av flera små lampor i ett hörn eller en elegant golvlampa.

Belysning under bänkskivan och i grepplister

Den senaste trenden för att skapa mer stämning och en känsla av exklusivitet är att även sätta in ljus under bänkskivans kant eller i grepplisterna.

– I köket kan man förhöja sina köksskåp genom att sätta ljus under bänkskivan eller i sockeln. Man kan också hitta på roliga lösningar som att fräsa in LED-belysning under skåpen, säger Linda Rydberg.

Glöm inte heller att du kan installera ljus i vitrinskåp men även i vanliga skåp. Detta skapar både stämning och gör att du hittar bättre i skåpen.

Checklista belysning kök:

  • Planera din belysning i köket efter allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.
  • Använd fler lampor än vad du kanske tror att du behöver. Det är vanligare att man har för lite än för mycket – det är enklare att stänga av exempelvis en spot än att installera nya i efterhand.
  • Använd dig av dimmers så att du kan variera ljuset efter behov.
  • Gillar du varmt eller kallt ljus? Matcha så att all belysning har samma antal Kelvin för en enhetlig känsla i köket. Däremot kan du variera lampornas ljusstyrka (Lumen) utifrån var du behöver mest ljus – exempelvis över arbetsytorna. Lär dig mer i artikeln ”Led-lampa – vad Kelvin och Lumen?

Kök i lantlig stil – så får du till stilen

Den lantliga köksstilen är både snygg och praktisk och låter dig trivas ännu bättre bland stekpannor och kryddor. Låt dig själv inspireras av de många olika grenar och möjligheter som finns med lantstilen och starta resan mot ditt drömkök.

Läs mer

Snygg och praktisk hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Läs mer

Välj rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser.

Läs mer