Retrokök – så fixar du stilen

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Att köket är hemmets hjärta har kanske aldrig varit mer sant. Det är här vi umgås med såväl familj som vänner, både till vardags och till fest. Det är dessutom här många av oss nuförtiden jobbar. Därför bör köket inte bara vara estetiskt tilltalande, utan även praktiskt. Vi vill därför slå ett slag för retrokök, den stil som kanske kombinerar utsida med funktion på allra bästa sätt. Låt oss guida dig till ditt drömkök i retrostil.

Retrokök – som även kallas funkiskök – har varit populärt i många år. En stil som är inspirerad av 1940-, 50-, 60-, och 70-talet, även om inbitna stilfantaster säkert skulle vilja begränsa stilen till endast 1950-tal. Vissa har turen att bo i hem med väl bevarade retrokök i original, men tyvärr har många av dessa blivit bortrenoverade genom åren. Med rätta färgerna, formerna och vitvarorna kan du enkelt skapa ditt nya drömkök i retrostil.

Retrostil, en era som fortsätter växa

Retrostilen är sprungen ur 1920- och 1930-talets funktionalism. Men dåtidens mått och lösningar är inte är helt optimala för de vitvaror och prylar vi har i våra kök i dag. Tallrikarna är till exempel större nu än de var då och köksbänkarna var lägre än vad vi numera är vana vid. Det finns alltså fördelar med att återskapa charmen med ett retrokök. Inte bara kan du anpassa det helt efter smak och behov, du kan dessutom få med vår tids bekvämligheter och moderniteter gömda bakom den gamla tidens eftertraktade yta. Färg köksluckor – läs mer här!

Kök i retrostil med kökslucka Arkitekt 16, Nordanro Flex
Ett retrokök där stänkskyddet i kakel gifter sig fint med bänkskivan i laminat och en rostfri diskho från Franke.

Original eller nytt till retroköket?

Det långa tidsspannet gjorde att stilen hann utvecklas en hel del i sin estetik, men det finns tidstypiska element som gör att du enkelt sätter stilen i ditt retrokök. Retro är generellt sett en glad och färgstark design som sticker ut i jämförelse mot många andra miljöer som vi rör oss i. Det är lätt att skapa en personlig retrostil genom att välja dina favoriter.

Var inte rädd för färg eller udda former och försöka att fynda så mycket inredningsdetaljer du bara kan på loppisar, auktioner eller begagnat. De tidstypiska redalådorna är riktiga klassiker, liksom pastelliga hushållsapparater i små, bulliga former. Däremot vill vi avråda från att köpa äldre vitvaror. Det är svår att hitta original i bra skick och de är ofta betydligt mer ineffektiva, drar mer ström (dåligt både för plånbok och miljö) – de är helt enkelt inte värda besväret. Köp i stället nyproducerade retroinspirerade vitvaror. Här är det återigen bulliga former som gäller, gärna fristående och färgskalan går ofta i rött, svart, vitt eller creme, tillsammans med krom och rostfritt stål.

Val av köksluckor till retrokök

När det kommer till stommar och luckor var retrokök ofta platsbyggda med överskåp upp till tak. Beroende på vilket årtal av retrostilen du vill återskapa kan du välja att antingen ha raka överskåp med något smalare underskåp, eller de mer typiska snedställda överskåpen med skjutluckor som blev poppis under slutet av funkistiden. Köksluckorna får gärna vara släta och överfalsade, vilket innebär att luckan ligger utanpå och delvis täcker stommen. Färgmässigt är ljusa pasteller, gärna vitt, gräddgult och grått i rätt riktning, eller de milda kulörerna av grön, gult och blått som kom senare.
Låt gångjärnen var synliga och addera beslag i form av knoppar i trä eller mässing, alternativt snabelhandtag eller skålhandtag i mässing eller stål. Inspireras av knoppar och handtag här!

3922 handtag, rostfritt

Diskbänken är praktisk, i rostfritt stål och heltäckande. Bänkskivan väljer du antingen i erans tidiga trä- eller teakmaterial, eller den senare trendiga laminatskivan. En mönsterfavorit hos många är ”Virrvarr” av Sigvard Bernadotte. Välj ett kvadratiskt kakel, gärna 15x15 cm, i vitt eller någon ljus pastellfärg och komplettera med en fog i kontrasterande färg för ett grafiskt intryck.

Detaljerna som sätter stilen på ditt retrokök

Som alltid när det gäller köksrenoveringar gäller det att planera. När det kommer till vitvaror, stommar, köksluckor och bänkar är det bäst att välja nyproducerade alternativ i retrostil. Mycket detaljer hittar du nytt, men du kan också göra fynd på loppisar, antikaffärer eller genom att köpa begagnat. Här är några tips på detaljer som snabbt sätter rätt känsla på ditt nya retrokök:

  • Bulliga hushållsapparater i varma pasteller – Tänk amerikanska diners så hittar du garanterat rätt i känslan.
  • Beslag i rostfritt stål – oavsett om du väljer knoppar, snabelhandtag eller skålhandtag får de med fördel vara i stål.
  • Grafiskt golv – det schackrutiga golvet gjorde både entré och succé i retroköket, oavsett vilket årtionde du inspireras av.
  • Redalådor – Praktiskt, användbart och mycket tidstypiskt. Inget retrokök är komplett utan sina redalådor. Köp nyproducerade, eller leta efter original.
  • Kvadratiskt kakel – Kakelplattor i 15x15 cm i vitt eller krämig pastell är helt rätt. Våga nöja dig med två, max tre rader i höjd. Här kan du läsa mer om stänkskydd kök!
  • Snedställda överskåp – Det finns nog inget som sätter tidsandan så snabbt som de snedställda överskåpen. Gärna med skjutdörr och de ovan nämnda redalådorna precis under.

Bästa belysningen för ditt kök

Köket är kanske det rum som har absolut högst krav när det kommer till ljussättning. Vad ska man tänka på när det kommer till belysning kök?

Köksö – detta ska du tänka på

Etta på mångas önskelista när ett nytt kök planeras är en köksö. Inte sällan med en lyxig bänkskiva i marmor. Men vad ska man tänka på när man planerar en köksö?

Guide köksfläktar

Det finns många olika typer av köksfläktar; från inbyggda till frihängda. I den här guiden går vi igenom de olika varianterna.