Renovera köket för en lägre kostnad

Att förnya köket behöver inte innebära en komplett renovering, det går att göra billigt. Med smarta och kostnadseffektiva lösningar kan du förändra ditt kök och göra det till en inbjudande och funktionell plats. I den här artikeln hittar du 10 tips på saker du kan göra för att förnya köket utan att spräcka budgeten.

1. Byt ut luckorna

Ett av de enklaste och mest effektfulla sätten att renovera köket billigare är att byta ut köksluckorna. Detta kan förändra kökets hela karaktär till en bråkdel av kostnaden för ett helt nytt kök. Du får i princip ett helt nytt kök med mindre medel och lägre klimatpåverkan. 

Med vår lösning Nordanro Nya luckor kan du välja mellan olika luckmodeller, allt från släta till ramluckor, och de går att få 30 olika standardfärger. Ett urval av luckorna går dessutom att få i valfri NCS-färg som tillval. Vi måttanpassar luckorna utan extra kostnad och våra luckor passar alla stommar från alla leverantörer. Vi kan även enkelt göra om skåp så att du istället kan sätta in lådor.

Kök med beige köksluckor, Arkitekt 19, Nordanro Flex

2. Uppdatera bänkskivan

Bänkskivan är kökets arbetsstation och en ny bänkskiva kan göra underverk för kökets utseende och känsla. Bänkskivan är en del av inredningen som många inte tänker på, men som gör stor skillnad för rummet. Välj mellan olika material som laminat, massivt trä eller kvartskomposit utifrån vad som passar just din stil och budget.

3. Byt handtag och knoppar

Små detaljer kan göra stor skillnad. Genom att byta ut handtag och knoppar på dina köksskåp och lådor kan du enkelt skapa en ny stil i köket. På Nordanro hittar du ett stort urval av handtag och knoppar som passar olika stilar och preferenser, allt från porslinsknoppar till svarta handtag i industriell stil eller varför inte färgglada handtag eller handtag i läder?

Miljöbild Lucka Natur, öppna hyllor, Nordanro

4. Modernisera med öppna hyllor

Ett annat tips är att göra om layouten på köket med enkla medel. Det kan man göra genom att ta bort överskåpen och ersätta dem med öppna hyllor. Det kommer skapa ett luftigare och mer inbjudande kök. Det är även en möjlighet för finporslinet eller snygga köksmaskiner att få skina och bli en del av inredningen. Öppna hyllor är inte bara en trendig designlösning utan också ett sätt att visuellt förstora utrymmet.

5. Nya vitvaror

Vitvaror tar stor plats och är viktiga för kökets funktion. Genom att byta ut dem kan du både få ett nytt utseende i köket men även moderna funktioner som passar din vardag. Vitvaror finns idag i alla stilar och färger och du kan välja vitvaror som sticker ut eller som kompletterar din nuvarande stil. Du kan även sänka energiförbrukningen genom att skaffa nyare vitvaror som ofta är mer energisnåla. Eftersom Nordanro är kopplat till Elon har vi ett näst intill obegränsat urval av vitvaror och du kan välja mellan olika varumärken och prisklasser.

6. Uppgradera diskho och blandare

Att byta ut diskhon och blandaren kan vara ett effektivt sätt att ge köket en fräschare känsla. Du kan även få nya modernare funktioner som till exempel en blandare med utdragbar pip. Idag finns det ett stort urval av hoar och blandare. Höj känslan av lyx genom att skaffa en svart diskho eller byt till en diskho i porslin för lantlig känsla. Om diskhon är limmad i laminatskivan går det enkelt att byta ut både diskho och bänkskiva.

7. Byt kakel mot stänkskydd

Att sätta in ett stänkskydd bakom spisen eller arbetsytan kan tillföra både färg och personlighet till ditt kök. Det är en liten förändring som kan göra mycket för rummets helhetsintryck. Stänkskydd finns i flera olika matieral som exempelvis laminat, sten, glas eller trä. Om du byter ut bänkskivan kan du även matcha så att stänkskyddet är i samma material.

8. Ny inredning i skåp och lådor

En uppfräschning av inredningen i skåp och lådor kommer förändra hur du använder köket. Har du ett hörnskåp kan du sätta in en karusell för att översikt och funktionalitet. Det finns även mycket man kan ändra i sina lådorna, som till exempel att sätta in knivblock eller uppdatera redskapsinsatser och besticklådor, för mer funktion. Du kan även förnya dina gamla lådor genom att sätta in gummimattor. Eller varför inte uppdatera en låda eller ett skåp med praktiska kärl för källsortering?

Tillval, belysning, lucka Natur, Nordanro
Integrerad belysning i skåp ger en bättre arbetsmiljö i köket.

9. Förbättra med ny belysning

Rätt belysning kan förändra atmosfären i köket. Satsa på både praktisk arbetsbelysning och stämningsfull belysning för att skapa ett välkomnande och funktionellt kök. Installera LED-lister under skåpen för att lysa upp arbetsytan eller välj en stilfull taklampa som blir en snygg detalj i rummet. Du kan även sätta in belysning inuti skåpen för en lyxigare känsla. Och det går också att byta eluttagen för en uppfräschning eller i en ny stil.

Läs mer om belysning i köket här

10. Måla om

Att måla om väggarna eller till och med skåpen kan ge ditt kök ett helt nytt liv. Kom ihåg att välja en färg som håller hög kvalitet och är anpassad för kök, för ett hållbart och snyggt resultat. Välj en färg som reflekterar ditt hem och din personlighet för att skapa en plats där du verkligen trivs.

Boka ett kostnadsfritt möte här eller besök din närmaste butik för mer inspiration och hjälp på din renoveringsresa.