Stänkskydd kök – kakel, glas, rostfritt eller något annat?

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Stänkskydd kök handlar inte bara om det praktiska med att skydda dina väggar. Stänkskyddet kan faktiskt också sätta tonen för hela din köksdesign. Här hittar du bra tips och inspiration för stänkskydd kök.

Kokar man tomatsås i 3 timmar behöver man inte oroa sig för fläckar på väggarna om man har ett bra stänkskydd. Extra noga bör man vara med stänkskydd vid diskhon och vid spisen, men även på de arbetsytor där det kan skvätta bör man ha ett stänkskydd – för vem vill ha kaffestänk och rödvinsfläckar på väggen? 

Har man småbarn där hemma vet man att det snabbt kan gå ganska fort att söla ned ett kök. Därför bör man satsa på praktiska lösningar så att man lätt kan torka av och göra rent i köket – för man vill ju inte hämma någons skaparlusta!

Ett praktiskt stänkskydd behöver inte göra avkall på ett snyggt kök i lantlig stil, eller ett modernt bistrokök – tvärtom! Låt stänkskyddet stå i centrum för din design! 

Några typer av stänkskydd för kök: 

  • Kakel har länge varit den vanligaste lösningen för stänkskydd kök. Det står emot väta, håller i evigheter och det är lätt att hålla rent. 
  • Väggplatta har blivit allt mer poppis och det är en skiva i större stycken, precis som din bänkskiva fast på väggen. 
  • Rostfritt stål /mässing som stänkskydd är en annan poppis lösning för de som gillar den industriella stilen – bara att torka av! 
  • Stänkskydd glas – perfekt när man inte vill att stänkskivan ska stå i centrum och du har en snygg tapet som du gärna vill visa upp. 
Stänkskydd av kakel, kök
Stänkskiva eller stänkskydd av kakel är populärt och passar till många olika köksstilar. Kaklet här sitter i Ramprofil 776.

Stänkskydd kök – kakel

Tänk bort mönstrade kakelplattor med vindruvor från mormor och morfars hus – dagens kakelplattor är mycket mer variationsrika. En populär form av kakel i bistrokök och lantliga kök är den vita rektangulära kakelplattan som läggs i så kallat subway-mönster, eller metrokakel. På svenska hetersättet man sätter kakel på, halvförband. Tidlöst, klassiskt och inget man tröttnar på i första taget. 

I moderna citykök syns numera mer kvadratiska matta kakelplattor som också läggs i halvförband eller rakt över varandra i så kallat korsförband. Populära färger på kakel i köket är grått, beige men också ljusa pasteller som rosa, ljusgrönt och turkos. Att varva två färger av kakel är perfekt för ett kök i retrostil. 

Den mönstrade kakelplattan i marockansk stil har också slagit stort i svenska hem, liksom hexagonformade kakelplattor, mosaikkakel och kakel med metallic-effekt, högblankt kakel och kakel med 3D-effekt. Kort sagt – det finns många snygga kakelplattor att välja mellan. Och SJÄLVKLART finns det massor av spännande kakel med marmor i olika mönster!

När du har bestämt dig för en kakelplatta kommer nästa fråga; vit eller färgad fogmassa? Alltså, vill du ha svart fogmassa mellan kakelplattorna, eller kanske rosa fog? Eller vill du ha den nya stilen, där kakelplattorna staplas direkt på varandra utan synlig fogmassa? (Puh! Alla dessa val!) 

Kök, Lucka Modern 338, Nordanro
Här är ett vitt kök, Modern 338, där man har valt att låta en bänkskiva i trä även fungera som stänkskydd. Stilrent.

Väggplatta eller väggpanel som stänkskydd 

Väljer du en väggplatta eller väggpaneler som stänkskydd kan du antingen välja att matcha din bänkskiva och välja samma material, till exempel komposit eller natursten, eller så väljer du något som kontrasterar, till exempel en marmorfärgad väggpanel mot en vit bänkskiva. Väljer du samma typ av väggplatta som din bänkskiva blir det en stilren, nästan sömlös effekt mellan arbetsbänken och väggen. Den monokroma looken är populär i moderna och mer minimalistiska kök. 

Väggplatta som stänkskydd kan du självklart få i olika storlekar, en del vill ha hela väggen täckt upp till taket. Detta är riktigt praktiskt på, till exempel bakom spisen, och gör också att du skapar en fondvägg i köket. En del vill ha en ganska låg väggplatta för att inte störa väggen och satsa på att måla resten av väggen i en mer fläcktålig och avtorkningsbar väggfärg.

Rostfritt stänkskydd

Vill du efterlikna ett mer industriellt restaurangkök kan det vara snyggt att bara låta diskbänken i rostfritt stål fortsätta upp på väggen. Otroligt lätt att underhålla och hålla rent. Ger en modern och stilren look till ditt kök. 

Men vill man inte ha en silvrig look finns det i dag möjlighet att tillföra lite glamour till köket genom stänkskydd i borstad mässing. Passar extra bra i lantliga kök, men också mer lyxiga kök i internationell stil. Tipset då är att matcha dina beslag med stänkskivan! 

Koppar är en annan metall som börjar få en revival i köket, inte enbart i form av gamla kaffekannor och kopparkittlar på överhyllan. En stänkpanel i koppar ger verkligen en mysig lantlig touch och flörtar dessutom med den franska bistrostilen. 

Stänkskydd kök – glas

Vill man inte att stänkskyddet ska synas men ändå vill skydda väggarna kan glas vara ett bra alternativ. På så sätt kan du visa upp din snygga tapet i bakgrunden, eller om du till exempel har fina massiva träväggar i köket kan de få extra skydd utan att man döljer dem.  

Och vill man inte ha riktigt härdat glas finns det också plexiglas som alternativ, liksom mönstrat eller frostat glas för en mer sofistikerad look. Antikbehandlade spegelväggar börjar också bli populära i kök, och passar lantkök som mer moderna New York-inspirerade kök i mer opulent stil – och matchar utmärkt med marmor i alla former!  

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Då har du hamnat rätt! Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar, i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Nya luckor utan stombyte

Sugen på nya köksskåp men osugen på en hel köksrenovering? Ett snabbt och enkelt sätt att förnya köket är att endast byta köksluckorna. Nordanro erbjuder köksskåpsluckor som passar till alla skåpstommar.

Köksfläktar stor guide

En bra köksfläkt tar bort matos, fett, ånga och doft. Den skapar helt enkelt ett bättre klimat i köket. Och den är självklart också en viktig inredningsdetalj. I vår guide går vi igenom olika typer av köksfläktar.