6 steg till ett nytt kök – från möte med köksexpert till drömkök

När du ska köpa ett kök från Nordanro står våra köksexperter redo för att ta fram en lösning som passar just dig. Och det bästa av allt – köksrådgivningen är helt gratis.

Nordanros köksexperter finns i Elons butiker runt om i hela Sverige. Här kan du få hjälp och råd med allt som rör just din köksrenovering.

En av experterna är Ulrika Persson. Hon driver Elon-butiken i Kristianstad och har arbetat med kök sedan 2012. I den här guiden förklarar hon vad du kan förvänta dig vid ett första möte med en köksexpert, går igenom vad som är viktigt att tänka på vid köksrenovering och besvarar några vanliga frågor.

Köksexperten Ulrika Persson
Köksexperten Ulrika Persson.

Därför ska du träffa en Elon-köksexpert:

 • Rådgivning kostar inget - det ingår i ditt köp av kök. 
 • Du får tips och lösningar som är anpassade utifrån dina unika behov.
 • Du kan även få hjälpa av Elons montörer med installationen av ditt nya kök.

Vad är den första frågan som du ställer till kunden?

I första hand ställer vi frågan om vad som är bra och mindre bra med ditt kök idag. På så vis får vi med oss värdefull information inför köksrenoveringen. Vi ställer även frågor om hur du använder köket idag, vilka funktioner som är viktiga för dig och om köket ska göras större frågar vi även om du ska ha köksö eller matplats. Vilken budget du har är såklart också en viktig fråga som ställs under mötet.   

Vilka är de vanligaste frågorna kunderna ställer under ett köksmöte?

En återkommande fråga är: “Vad är trendigt just nu?”. Annars är frågor relaterade till kostnad, förvaring och färger också väldigt vanliga. Däremot har varje individ såklart unika behov och önskemål vilket gör att många frågor är väldigt individbaserade. 

Från möte till nytt kök - så går processen till

I sex enkla steg hjälper Elons köksexperter dig att få ditt drömkök: 

 1. Rådgivning - Du får tips och inspiration inför köksplaneringen helt utan kostnad.
 2. Köksplanering - Ett möte bokas där vi skapar oss en bild av vad du som kund vill ha. Vi hittar optimala förvaringslösningar och bäst anpassningar till köket. 
 3. Materialval - Du får hjälp med färger, luckdesign, bänkskivor och utformning på beslag för att hitta det som passar dig bäst. 
 4. Vitvaror - Du får hjälp med att hitta rätt vitvaror.
 5. Beställning - Vi går igenom alla delarna i köksplaneringen och säkerställer att allt kommit med, därefter beställer vi ditt nya kök. 
 6. Installation - Om du inte vill utföra monteringen och installationen på egen hand tar våra montörer hand om det. 

Viktiga saker att tänka på när du ska skaffa nytt kök

 • Tillräckligt med platsyta: Det är viktigt att det finns utrymme för dörrar och lådor i ditt nya kök, så att skåp kan öppnas ordentligt och inte slår emot något. Genom att använda passbitar kan du undvika detta problemet.
 • Undvik mätfel: Vår rekommendation är att antingen vi eller hantverkare mäter för att se till att allt går korrekt till. 
 • Ett bra flöde: Arbetstriangeln är ett sätt att planera ditt kök så att de centrala delarna är enkla att nå. Våra köksexperter hjälper dig att se vilka möjligheter som finns i just ditt hem(något som kan vara svårt att se själv).

Vanliga frågor

Vad kostar det att anlita Elons köksexperter?

Det utgår ingen kostnad för att möta Elons köksexperter i butik för rådgivning - det ingår i ditt köp av kök. 

Vilka är de största kökstrenderna just nu?

Färg är en stor trend. Vitt och grått har varit vanligt väldigt länge, men nu börjar mer jordnära färger som till exempel sand och grönt bli allt mer populära. Bland bänkskivor och stänkskydd är det trendigt med framförallt trälaminat och kompositskivor i olika naturmönster. Integrerade vitvaror (dvs där vitvarorna göms bakom köksluckorna) är också en populär lösning. Den absolut största trenden är dock att man anpassar köket utifrån sina egna specifika önskemål.

Hur kan teknik hjälpa till i köket? 

En smart ugn som stängs av på egen hand eller en smart fläkt som sätts igång av sig själv när matos uppstår underlättar matlagningen. Få mer plats för att laga mat med variabla induktionszoner på extra stora hällar och håll rent köket på ett enkelt sätt med hjälp av Easytouch köksluckor som avvisar fingeravtryck och smuts! Dagens teknik är dessutom fokuserad på att vara så energisnål som möjligt, vilket är en viktig faktor ur både miljö- och ekonomisynpunkt.

Hur ser man till att skaffa ett miljövänligt och hållbart kök? 

Om du vill att ditt kök ska hålla länge kan du välja neutrala färger som du vet håller över tid. Tåliga material som exempelvis kompositskivor och melaminluckor är bra för dig som vill ha ett hållbart kök.

Har du idag ett kök som du inte gillar inredningsmässigt, men som har fungerande planlösning och praktiska skåp är ett tips att endast byta ut luckorna. Ett miljövänligt val som med enkla medel ger ditt kök en ny stil. 

Renovera kök – checklista

Genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Här kommer en checklista på 10 punkter som viktigt att ha med sig när du ska renovera ditt kök.

Renovera kök – 10 saker att tänka på

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Då har du hamnat rätt! Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar, i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Köksinspiration – köksstilar, design och lösningar

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.

Så inreder du köket med smart förvaring