Renovera tvättstugan – 8 praktiska tips

Beräknad läsningstid: 7 minuter

En välplanerad tvättstuga kan göra vardagen enklare och mer behaglig. Det finns många smarta lösningar som gör utrymmet effektivt och trivsamt. Här är åtta saker du behöver tänka igenom innan du renoverar.

En välplanerad renovering av tvättstugan kan göra vardagen enklare och mer behaglig. Med rätt planering och smarta lösningar kan du renovera din tvättstuga till ett effektivt och trivsamt utrymme. Här är åtta tips som är viktiga att ha med sig när du planerar renovering av tvättstugan.

När du ska renovera tvättstugan har du mycket att tjäna på att tänka till innan du sätter igång. Dels för att ha koll på pengarna, men också för ett bra arbetsflöde kräver tanke och planering. En bra steg för steg-guide till renovering av tvättstuga är en bra start.

Innan du dyker ner i renoveringsprojektet ska du fundera på hur din tvättstuga kan tjäna din familjs unika behov. Är din familj stor och kräver ett system för tvättsortering? Tänk på tvättstugans potential inte bara som en plats för att tvätta kläder, utan som en flexibel plats som kan anpassas för att uppfylla flera av familjens behov.

En stor familj kan behöva rejäla lösningar för att hantera stora mängder tvätt, som flera sorteringskorgar och en rymlig arbetsyta för vikning. Om du bor ensam eller är en del av ett mindre hushåll, kanske en mer minimalistisk och multifunktionell design passar bättre.

Har du många ömtåliga plagg som kräver handtvätt eller särskild omsorg? Då kan en välplanerad tvättstuga med en dedikerad handtvättsstation och smart förvaring vara en bra sak.

Tvättstuga, mörka luckor, integrerade vitvaror, Nordanro
Genom att höja upp tvättmaskin och torktumlare på socklar gör du arbetet smidigare och mer ergonomisk.

1. Sätt en budget för renovering

När du har en klar bild av dina behov, är det dags att sätta en budget för renovering av tvättstugan. Var realistisk och tänk på både de stora investeringarna (som maskiner och inbyggd förvaring) och de mindre detaljerna (som krokar, korgar och dekor). Kom ihåg att även de små detaljerna kan göra stor skillnad i din dagliga tvättrutin.

Prioritera och jämför priser! Gör en lista över vad som är viktigast och jämför priser från olika leverantörer. Tänk på att kvalitativa maskiner och hållbara material kan vara en större investering initialt, men ofta lönar sig i längden.

Bestäm vad du kan göra själv och vad som kräver professionell hjälp. Enkla uppdateringar kan du kanske göra själv, men installation av maskiner och vattenledningar bör överlåtas till proffsen vid renovering av tvättstugan.

Tvättstuga, utdragbar lådförvaring, Nordanro
Välj möbler som har flera funktioner så maximerar du förvaringen även i en mindre tvättstuga.

2. Optimera utrymmet

Det kanske allra viktigaste när du gör om din tvättstuga är att tänka på arbetsflödet. Precis som i köket, där en välplanerad arbetstriangel kan göra matlagningen både effektivare och roligare, kan en genomtänkt layout i tvättstugan göra tvättprocessen smidigare. En effektiv arbetstriangel i tvättstugan innebär att du minimerar avståndet och antalet hinder mellan de tre huvudstationerna.

Tvättstationen: Detta är där allt börjar. Placera smutsig tvätt, sorteringskorgar och tvättmaskinen nära varandra för att minimera rörelsen av tunga tvättkorgar. Om du har plats, överväg att ha en bänk eller ett bord där du kan sortera och behandla fläckar på kläder innan tvätt.

Torkstationen: Efter tvätt behöver kläderna torkas. Om du använder en torktumlare, placera den nära tvättmaskinen. Om du föredrar att lufttorka vissa plagg, se till att ha en torkställning eller ett torkskåp inom räckhåll. Detta minimerar behovet av att bära tunga, våta kläder över långa avstånd.

Förvarings- och vikningsområde: Slutligen behöver den rena tvätten vikas och förvaras. Placera en rymlig arbetsyta för vikning nära torkstationen. Se till att ha tillräckligt med förvaringsutrymme för rena kläder, handdukar och lakan, samt för tvättmedel och andra tillbehör. Om möjligt, integrera förvaringslösningar som skåp och hyllor i närheten för att hålla allt organiserat och lättillgängligt.

Liten tvättstuga? I en liten tvättstuga är smart planering viktig. Använd väggytor för hyllor och torkställningar, välj möbler som har flera funktioner, och organisera med korgar och lådor. Ljusa färger och bra belysning skapar en trevlig atmosfär. Flexibla möbler och tillbehör gör utrymmet praktiskt. Kreativ användning av varje kvadratcentimeter gör din lilla tvättstuga både funktionell och välkomnande.

3. Förvaring

Förvaringen i din tvättstuga är avgörande för både funktionalitet och estetik. Fundera över hur du sorterar din tvätt. Kanske behöver du separata, lättillgängliga korgar för olika tvättkategorier eller färger? Tänk på att skapa en ren och översiktlig miljö där allt har sin plats. Stora, tydligt etiketterade skåp kan vara perfekta för att gömma bort tvättmedel och mjukmedel. Glöm inte att inreda för småsaker eller varför inte städutrustning?

Tvättstuga Nordanro inspiration
Förvaring är A och O om man vill slippa att tvättstugan blir stökig. Med smarta lösningar kan man gömma undan smutsvätt och städartiklar.

4. Tänk på ergonomin

Ergonomin i tvättstugan är viktig för en smidig arbetsmiljö. Placera maskiner och arbetsbänkar så att du slipper onödiga böjmoment eller måste sträcka dig onaturligt. Till exempel kan du höja upp tvättmaskin och torktumlare på socklar. Om utrymmet tillåter, överväg en arbetsbänk i bekväm höjd för sortering och vikning av tvätt.

5. Smarta lösningar

Moderna tvättmaskiner och torktumlare är utrustade med smarta funktioner som gör att du kan styra och övervaka dina maskiner från din smartphone. Det gör att du kan starta en tvätt när du lämnar kontoret eller tidsinställa så att den är klar eller torr på en viss tid. Integrationen av dessa smarta apparater i ditt hemnätverk gör det möjligt att få realtidsuppdateringar om tvättens status, påminnelser när det är dags att flytta tvätten från maskinen till torktumlaren. Tänk på att kolla om du har wifi i tvättstugan.

6. Planera för underhåll

Välj material och ytor i din tvättstuga som är lätta att rengöra och klarar fukt, såsom keramiska plattor eller vattentålig färg. Optimala förvaringslösningar håller golvytor fria från röra, vilket underlättar städningen. Tänk på maskinernas placering för enkel åtkomst vid rengöring under och bakom. Genom att prioritera underhållsvänliga designval säkerställer du att tvättstugan förblir praktisk  över tid.

En stor tvättstuga? Ett tips är att använda rummet till mer än bara tvätt, till exempel att integrera ett litet hemmagym eller mini-spa.

7. Renovera tvättstugan själv eller ta hjälp?

Vissa saker kan du göra själv när du renoverar badrum, såsom sätta upp hyllor, bänkar och så vidare. Tänk på att tvättstugor klassas som våtrum, där särskilda regler gäller för att förhindra fuktskador. Ett vattentätt skikt på golvet med uppvik längs väggarna är ett måste enligt Boverkets regler. Även om befintliga metoder ofta kan användas vid renovering, är det viktigt att sätta sig in i de specifika reglerna. För att säkerställa att allt görs korrekt, rekommenderas starkt att ta hjälp av en kvalificerad expert som har erfarenhet av våtrumsrenoveringar.

8. Multifunktionell tvättstuga

Du tvättar ju inte alla timmar om dygnet så varför inte använda utrymmet för något extra istället för att låta det stå outnyttjat. Om du har gott om utrymme i din tvättstuga, finns det fantastiska möjligheter att utnyttja det för mer än bara tvätt. Tänk dig att integrera ett litet hemmagym eller varför inte skapa ett mini-spa för avkoppling efter en lång arbetsdag? För ett hemmagym kan du till exempel inreda med en hopfällbar träningsbänk och väggmonterad utrustning för att maximera golvytan. För ett spa-liknande utrymme kanske det räcker med en bekväm lounge-stol där du kan slappna av. Genom att tänka kreativt så kan din tvättstuga bli en välkommen tillgång i ditt hem.