Stenbänkskiva – många fördelar

Är du sugen på en bänkskiva i sten? Här är allt du behöver veta om natursten och hur den funkar i köket.

Marmor och granit är klassiska naturstenar som många känner till. Som namnet avslöjar är det rena naturmaterial som används när en stenbänkskiva tillverkas. Ett stenblock bryts av och formas till de önskade måtten.

Olika typer av natursten

Om du är ute efter en stenbänkskiva finns det många olika varianter att välja mellan. En exklusiv och trendig natursten är marmor. Den pryder många moderna hem och är en lyxig köksdetalj för många. 

Granit är en annan klassisk natursten som många väljer på grund av dess tålighet. Skiffer och kalksten är andra exempel på naturstenar. Om du är ute efter en grå bänkskiva i sten så är skiffer ett bra alternativ att spana in. 

Det finns många fördelar med att välja en bänkskiva i sten; de är enkla att hålla rena utan farliga kemikalier - vanligt vatten gör jobbet för dem. Dock finns det vissa skillnader mellan de olika materialen som är bra att känna till när det kommer till omvårdnad.

Marmor – porös stenbänkskiva

Marmor är ett poröst material vilket innebär att det är känsligt mot skador och syror som vin, citrus och läsk. Även fett i samband med matlagning ska man vara försiktig med eftersom det kan bilda fläckar i stenen. Om du råkar spilla på din bänkskiva är det bra att torka bort det så snabbt som möjligt för att minimera skadan.

Marmor bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck vilket ändrar den kemiska sammansättningen - därmed innebär det att rekommendationerna för marmor även gäller för kalksten.

Granit –  tålig stenbänkskiva

Granit är en vulkanisk bergart som huvudsakligen består av av mineralerna kvarts, fältspat och glimmer, men kan också innehålla andra mineraler i mindre mängder. Dessa mineraler ger graniten dess karakteristiska utseende, vanligtvis med en blandning av rosa, vit och svart, men färgen kan variera beroende på den exakta mineraliska sammansättningen. Och varje bänkskiva i granit är unik.

Granit är en hårdare sten som tål mer stötar, repor och spill. Den kräver inte samma försiktighet som de andra gör och är därför väldigt tacksam att ha i köket för många. Den har väldigt hög motståndskraft och klarar av stora volymer, stötar och sura ämnen.

Bänkskivor i andra material