Inreda vardagsrum – inspiration och tips

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Osäker på hur du ska inreda vardagsrummet? I den här guiden tipsar vi dig om allt du behöver veta för att kunna skapa ditt drömvardagsrum!

Kom igång-lista när du ska inreda vardagsrummet

 1. Hitta rätt inredningsstil

  Innan du sätter igång med inredningen är det viktigt att du väljer en inredningsstil som du gillar, exempelvis lantlig, modern eller industriell. Du kan mixa olika stilar, men var försiktig med att blanda allt för mycket - risken finns annars att det ger ett rörigt intryck. Tänk också igenom vilka färger och toner du vill arbeta med.

 2. Matcha stilen i köket

  Om du redan har bestämt dig för hur du ska inreda köket (eller om det redan är färdigrenoverat) kan du spara tid genom att använda dig av en liknande stil i vardagsrummet. För dig med öppen planlösning erbjuder den här lösningen en sömlös övergång mellan de två utrymmena. En variant är att installera en rumsavdelare i glas mellan kök och vardagsrum, på så sätt bevarar du rymden och den röda tråden men har möjlighet att stänga ute ljudet.

 3. Glöm inte förvaringen

  Oavsett vilken stil du väljer till vardagsrummet är det bra att planera in smart förvaring, till exempel skåp där du kan stuva undan teknikprylarna. Om du bor litet eller har en minimalistisk inredning vill du kanske förvaring smälter in i inredning. Hos oss hittar du snygga och funktionella förvaringslösningar som passar olika inredningsstilar.

 4. Belysning vardagsrum

  Oavsett vilken sorts inredning du väljer att använda är belysning en viktig komponent. Vi rekommenderar att du inreder med flera belysningspunkter, till exempel med en läslampa vid soffan och dekorbelysning på fönsterbrädan och i bokhyllan. Hos Elvita hittar du massor av belysningsprodukter.

 5. Plats för hemmakontor?

  Om du vill att ditt vardagsrum ska ha plats för både socialt umgänge och kontor är det viktigt att planera det innan du sätter igång med inredningen. Det ska vara bekvämt att arbeta hemifrån så det är viktigt att hitta hörnan som är bäst lämpad för hemmajobb. Om det saknas utrymme i vardagsrummet går det även att ha hemmakontor i köket.

Inreda vardagsrum – stort som litet

För dig med stort vardagsrum kan du använda varma och mörka färger för att skapa en mer mysig och hemtrevlig atmosfär. Just nu är gröna och beiga vardagsrum populära. Om du har ett litet vardagsrum och vill att det ska uppfattas som större kan du istället inreda med kalla och ljusa färger som öppnar upp utrymmet. 

I ett litet rum där det saknas golvyta för all förvaring kan du förvara på höjden och längs med väggarna. Med smart förvaring håller du dessutom ordning på dina grejer - och ett rum som är snyggt och prydligt kommer uppfattas som mycket större och rymligare.

Inreda kombinerat kök och vardagsrum

När du ska inreda ditt kombinerade kök och vardagsrum kan du med fördel använda samma stil i båda rummen, den lantliga och rustika inredningsstilen är perfekt för detta ändamål. Lantliga kök har länge varit populära och stilen passar lika bra i vardagsrummet. När du vill skapa en lantlig känsla i vardagsrummet kan du utgå från att det är de äldre inredningsdetaljerna, till exempel antika trämöbler, som skapar den rustika känslan. Blanda dessa med mer moderna och funktionella detaljer för en fulländad inredning. 

För dig med öppen spis i vardagsrummet är detta den perfekta inredningsstilen!

Vanliga frågor om att inreda vardagsrum 

Hur får man till ett mysigt vardagsrum?

För ett riktigt trivsamt vardagsrum kan vi rekommendera mysbelysning, en mjuk och fluffig matta och plädar i soffan. Varma toner bidrar också till en ombonad och mysig atmosfär, likaså gröna växter.

Hur möblera vardagsrummet?

Det beror på hur stort ditt vardagsrum är och vilken inredningsstil du tycker om. Om du har svårt att välja en stil kan du utgå från kökets inredningsstil, men anpassa den någorlunda utifrån de behov som finns i vardagsrummet med TV-möbler, soffor osv. Ibland kan ett vardagsrum vara svårmöblerat, avlångt och så vidare. Om du kör fast kan du alltid prata med en inredningsexport hos oss, under ”Boka möte” kan du få hjälp.

Vad ska man ha för färg i vardagsrummet?

Ljusa färger skapar en öppen och luftig känsla som passar perfekt för dig med litet vardagsrum, medan dämpade färger passar dig som vill ha ett mer mysigt och ombonat vardagsrum. 

Hur placera TV i vardagsrum?

Det är viktigt att placera TV:n på ett ergonomiskt sätt så att den är i ögonhöjd när du sitter i soffan, dvs inte allt för högt upp eller lågt ner så att du måste böja på nacken när du tittar på TV. Tips! Om du vill att TV:n ska vara en del av inredningen kan du testa att integrera den i din tavelvägg.

Måste man ha matta i vardagsrum?

Vardagsrummet är både en samlingsplats och en plats för avkoppling. Genom att placera minst en matta under soffan och soffbordet kommer rummet uppfattas som både inbjudande och harmoniskt. Mattan är därmed en självklar detalj när du inreder vardagsrummet!

Vad ska man ha på väggarna i vardagsrummet?

Konst på väggarna skapar ett levande intryck i ditt vardagsrum - välj konstverk som du gillar och som samtidigt passar in i den övriga inredningsstilen. Eller varför inte testa att skapa en tavelvägg? Där behöver du inte matcha lika mycket utan kan med fördel använd konst i olika stilar - likadant med tavelramar i olika storlekar och material.

Maxa dina tvättstuga

Dags att renovera din tvättstuga men osäker på vilken inredning som passar bäst? Här får du inspiration.

Så inreder du hallen

Med bra lösningar för förvaring och inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall.

Badrumsinredning – tips

Här delar vi våra bästa tips på snygga och praktiska inredningslösningar för både stora och små badrum.