Tvättstuga inspiration – bästa tipsen!

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Dags att renovera din tvättstuga men osäker på vilken inredning som passar bäst? Eller är du bara sugen på att förvandla ditt trötta tvättrum till ett praktiskt och stilrent grovkök i lantlig stil? Här hittar du tips på smart inredning och mycket inspiration för tvättstugan!

När man ska bygga ny tvättstuga eller renovera den gamla finns det många snygga lösningar. Tänk bort smutsiga betonggolv, synliga avloppsrör och rostig tvättho. En modern tvättstuga eller grovkök kan se precis lika stilren ut som ett modernt kök. Ofta finns det dessutom outnyttjad potential och döda ytor i tvättutrymmen som kan användas till smart förvaring. Vi hoppas guiden ”Tvättstuga inspiration” kan ta ditt projekt framåt!

4 tips för inredning till tvättstugan

  • Hur ser dina behov ut? Använder du tvättmaskin och torktumlare varje dag? Se till att göra tvättstugan till en trevlig plats som du vill spendera tid i – det finns ingen anledning att tvättstugan ska vara ful och ogästvänlig. 
  • Anpassa vitvarorna. Vill du slippa böja dig ned för att tömma tumlaren eller tvättmaskinen? Se till att vitvarorna hamnar i en bra arbetshöjd. Samtidigt kan du ha smart förvaring för tvättmedel och annat i lådor under maskinerna!  
  • Göm undan smutstvätten. Vill du inte ha något synligt i tvättstugan kan du inreda den som en stor garderob – bara att dra skjutdörrar framför alla maskiner och diskhon och på samma gång kan du gömma tvättkorgarna bakom en snygg dörr. 
  • Utrymme för klädvård. Se till att ha tillräckligt med utrymme för klädvård, inklusive en arbetsyta för att vika tvätt och en plats för att stryka kläder. Detta kan inkludera en strykbräda och ett strykjärn samt hyllor eller lådor för att förvara vikta kläder. Tänk på att maximera användningen av väggutrymmet genom att installera hyllor eller skåp för extra förvaring.
Tvättstuga med integrerade vitvaror
En rymlig tvättstuga med integrerade vitvaror från och mycket förvaringsutrymme, där tvättmaskin och torktumlare kontrasterar fint mot de mörkgråa luckorna.

Liten, stor eller tvättstuga i källare? 

Oavsett var du har din tvättstuga eller hur stor den är, så kan du alltid skapa en snygg design. Liten tvättstuga mår bra av att man staplar tvättmaskin och torktumlare på varandra. Och i en del mindre utrymmen, till exempel om du bor i lägenhet är det kanske det enda man får plats med. Tänk då på att du kan bygga in din tvättpelare och lägga en peng på en snygg skåpsdörr. 

Har du en stor tvättstuga kan du planera in ett städskåp, linneskåp och extra garderober för ytterkläder, resväskor och golfbagar. I Nordanros sortiment hittar du högskåp med utdragbara tvättkorgar, och utdragbara lådor som passar utmärkt för olika typer av förvaring. 

Vad sägs om en utdragbar strykbräda? Eller utdragbara korgar för glödlampor, förlängningssladdar eller verktygslådan? 

Att ha en lång arbetsbänk med flera underskåp med inbyggda och utdragbara tvättkorgar gör att du kan sortera tvätten redan på smutsstadiet! Utnyttja ytan ovanför till öppna hyllplan eller tvättlinor som du kan dra ut. 

Kanske har du även utrymme för klädhängare, eller en snygg torkställning för de kläder som inte tål att torktumlas. Numera finns det torkställningar som man lätt kan fälla ut så att det slipper stå framme hela tiden. 

Har du tvättstugan i källaren kan infälld belysning göra tvättstugan lite trevligare samtidigt som du får bättre ljus, extra bra om du saknar fönster. Ett trevligt kakelgolv, underskåp och överskåp med snygga luckor och en stilren bänkskiva – så vips har du ett riktigt trivsamt tvättrum! 

Tvättstuga inredning – kombinera tvättrum och grovkök 

Ett grovkök med en grovingång är ett bra utrymme att ha tvättmaskin, diskho och extra förvaring i. Här kan barnen slänga av sig träningskläder, smutsiga fotbollsskor och ridkläder som ni slipper få in i huset. Ett grovkök med rostfri diskbänk är lätt att göra rent och ett perfekt ställe att plantera om krukväxter, diska sopkärlen eller tvätta sneakers. 

Om grovköket är intill den groventré som används dagligen kan man också satsa på ett lägre skåp som man kan använda som sittplats när man tar av och på sig skorna, och samtidigt kan man förvara cykelhjälmar och ryggsäckar i lådor under. 

Och städskåpet har en given plats i grovköket, om du har ont om utrymme i hallen eller köket. Städskåp med utdragbara trådbackar och smart plats för dammsugare och strykbräda gör städningen lite roligare. 

Tvättstuga, svarta luckor och svart bänkskiva, Nordanro
Tvättstuga inredning – här med svarta luckor till skåpen, svart bänkskiva och svart blandare. Diskho i rostfritt stål.

Tvättstuga inspiration – tålig bänkskiva på arbetsbänken

När man planerar sin tvättstuga är arbetsbänk med underskåp på mångas önskelista – och gärna med en snygg bänkskiva. Här ska man tänka på om man har diskho/tvättho i närheten och om bänkskivan ska vara vattentålig. Bänkskiva i komposit och laminat är passande i en tvättstuga, och dessutom lite mer plånboksvänligt.

Tvättbänk med diskho 

Tvättbänk med diskho för tvättstugan finns i olika varianter; med enkel diskho och underskåp bredvid, eller med tvättho med två skåp under.

Diskbänk i tvättstuga finns i många storlekar och i olika material, men rostfritt stål är vanligast. Här kan du också välja en blandare som passar din design – för visst kan du inreda en lantligt inspirerad tvättstuga, på samma sätt som du kan göra en tvättstuga i mer modern stil med ytor som är lätta att torka av. Det viktigaste att tänka på är var du har vatten och avlopp, och planera ordentligt.

Nästa steg – kom igång med tvättstugans inredning

Hoppas att den här guiden Tvättstuga inspiration har fött nya idéer så att du vågar ta klivet och inreda ditt eget drömtvättrum! Nordanro har produkter för alla smaker och stilar – titta gärna i årets katalog för att hitta mer tips.

Snygg och praktisk hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Renovera med nya luckor

Sugen på nya köksskåp men osugen på en hel köksrenovering? Ett snabbt och enkelt sätt att förnya köket är att endast byta köksluckorna. Nordanro erbjuder köksskåpsluckor som passar till alla skåpstommar.

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.