Hemmakontor i köket – så fixar du det!

När man ska jobba hemifrån kan det vara svårt att hitta en bra plats att sitta på. Särskilt om det ska vara bekvämt och man samtidigt ska känna sig inspirerad och få något gjort. Med några smarta knep kan man skapa ett trevligt hemmakontor i köket!

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Få av alla som jobbar hemifrån har ett helt ledigt rum att förvandla till hemmakontor. När många jobbar hemma kan flera problem uppstå: sitter man i soffan i vardagsrummet kan ryggen bli lidande, dålig ergonomi helt enkelt, och frestelsen från TV:n kännas stor. Är man i sovrummet utan skrivbord kan det bli tröttsamt att inte hitta någon bekväm position att arbeta i. 

Köket har potential att bli en bra plats för dig som jobbar hemma. Är du i färd med att renovera eller bygga om ditt kök kan det vara att bra att passa på att bygga in en liten kontorsplats. I Nordanros sortiment hittar du flera smarta lösningar för hur du kan skapa ett litet kontor i ditt kök – en perfekt lösning för dig som inte har ett eget rum att använda som hemmakontor. 

Rätt belysning för ditt hemmakontor

Har du planerat för höga väggskåp som skafferi kanske det går att bryta upp väggskåpens placering och ställa ett skrivbord mellan skåpen? Då skapar du dessutom en riktigt mysig plats att sitta vid. Glöm bara inte att planera för bra belysning i skrivbordshörnan. Läs mer om belysning kök!

Vill du hellre att ditt skrivbord ska ha mer naturligt ljus från fönster, är det enkelt att lägga till en bänkskiva mellan till exempel diskbänken och andra köksbänkar. Tänk då på att välja en bra höjd på skivan, så att du kan sitta skönt. Du kan också välja lägre anpassade underskåp för en riktigt bekväm lösning. Dessutom skapar du en bra dynamik i köket – du kan ju även välja en kontrasterande bänkskiva för att hemmakontoret ska sticka ut ännu mer. 

Kök med kökslucka Ramprofil 776, Nordanro Premium
Ett kök med vackra vitrinskåp med inbyggd belysning. Luckan är Ramprofil 776.

Smarta tips för ditt hemmakontor

Här kommer några tips för dig som tillfälligt, eller på längre sikt, jobbar hemifrån och behöver göra en arbetsplats i köket – ett bra hemmakontor helt enkelt:

  • Placering: är matbordet den bästa platsen för jobb eller kan köksbänken fungera bättre? Du kanske till och med har en köksö du kan sitta vid? Oavsett var du sitter, ska du kunna sitta bekvämt framför din dator med avslappnade axlar och underarmar som vilar på din arbetsyta. Kanske behöver du bara lägga till en extra dyna på din stol för att få till den riktigt bekväma positionen? 
  • Belysning: om lampor i taket inte riktigt räcker till kan du koppla in en liten bordslampa med riktat ljus. På så sätt får du fler ljuskällor än bara datorns ljus, vilket är bättre för dina ögon. Om ögonen blir trötta fort är det svårare att koncentrera sig och hålla fokus. 
  • Ordning: det kan vara svårt att komma in i jobb-mode om flingorna står kvar efter frukosten och disken hopar sig på bänken. Bäst är att städa undan innan du drar igång din arbetsdag, så att det känns mindre som ett kök där man äter, och mer som din arbetsplats. Kanske kan du ha en korg där du samlar anteckningar, pennor och annat som du kan behöva. När jobbet är färdigt på eftermiddagen är det bara att flytta undan jobbkorgen!
  • Kaffestation: vad är en arbetsplats utan kaffe? Skapa en station på en av dina köksbänkar, placera kaffebryggaren på en bricka och ställ dit några koppar så att det ser ut som kaffehörnan på jobbet. Och glöm inte att sätta en timer så att du inte missar kaffepauserna!  

Tänk på att röra dig!

Det är lätt att bli stillasittande i långa perioder när man får jobba ostört. Men det är viktigt för både kroppen och hjärnan att röra på sig under dagen. Eftersom du inte kan gå iväg till konferensrummet eller till skrivaren – ta ett varv i hemmet. Gå ut på balkongen eller uteplatsen och ta några djupa andetag och rulla axlarna! 

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Det finns ett stort utbud av kök i olika färger och stilar, från bistrokök, kök i industriell stil till minimalistiska och lantliga kök.

Köksinspiration – läs mer om olika köksstilar!

Hallförvaring – skapa en snygg hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Hallförvaring – inredning och tips!

Välj rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser.

Bänkskiva komposit och andra material!