Hemmakontor i köket – så fixar du det!

Beräknad läsningstid: 5 minuter

När man ska jobba hemifrån kan det vara svårt att hitta en bra plats att sitta på. Särskilt om det ska vara bekvämt och man samtidigt ska känna sig inspirerad och få något gjort. Med några smarta knep kan man skapa ett trevligt hemmakontor i köket!

Få av alla som jobbar hemifrån har ett helt ledigt rum att förvandla till hemmakontor. När många jobbar hemma kan flera problem uppstå: sitter man i soffan i vardagsrummet kan ryggen bli lidande, dålig ergonomi helt enkelt, och frestelsen från TV:n kännas stor. Är man i sovrummet utan skrivbord kan det bli tröttsamt att inte hitta någon bekväm position att arbeta i. 

Köket har potential att bli en bra plats för dig som jobbar hemma. Är du i färd med att renovera eller bygga om ditt kök kan det vara att bra att passa på att bygga in en liten kontorsplats. I Nordanros sortiment hittar du flera smarta lösningar för hur du kan skapa ett litet kontor i ditt kök – en perfekt lösning för dig som inte har ett eget rum att använda som hemmakontor. 

Rätt belysning för ditt hemmakontor

Har du planerat för höga väggskåp som skafferi kanske det går att bryta upp väggskåpens placering och ställa ett skrivbord mellan skåpen? Då skapar du dessutom en riktigt mysig plats att sitta vid. Glöm bara inte att planera för bra belysning i skrivbordshörnan. Läs mer om belysning kök!

Vill du hellre att ditt skrivbord ska ha mer naturligt ljus från fönster, är det enkelt att lägga till en bänkskiva mellan till exempel diskbänken och andra köksbänkar. Tänk då på att välja en bra höjd på skivan, så att du kan sitta skönt. Du kan också välja lägre anpassade underskåp för en riktigt bekväm lösning. Dessutom skapar du en bra dynamik i köket – du kan ju även välja en kontrasterande bänkskiva för att hemmakontoret ska sticka ut ännu mer. 

Kök med kökslucka Ramprofil 776, Nordanro Premium
Ett kök med vackra vitrinskåp med inbyggd belysning. Luckan är Ramprofil 776.

Smarta tips för ditt hemmakontor

Här kommer några tips för dig som tillfälligt, eller på längre sikt, jobbar hemifrån och behöver göra en arbetsplats i köket – ett bra hemmakontor helt enkelt:

 1. Placering

  Är matbordet den bästa platsen för jobb eller kan köksbänken fungera bättre? Du kanske till och med har en köksö du kan sitta vid? Oavsett var du sitter, ska du kunna sitta bekvämt framför din dator med avslappnade axlar och underarmar som vilar på din arbetsyta. Kanske behöver du bara lägga till en extra dyna på din stol för att få till den riktigt bekväma positionen? 

 2. Belysning

  Om lampor i taket inte riktigt räcker till kan du koppla in en liten bordslampa med riktat ljus. På så sätt får du fler ljuskällor än bara datorns ljus, vilket är bättre för dina ögon. Om ögonen blir trötta fort är det svårare att koncentrera sig och hålla fokus. 

 3. Ordning

  Det kan vara svårt att komma in i jobb-mode om flingorna står kvar efter frukosten och disken hopar sig på bänken. Bäst är att städa undan innan du drar igång din arbetsdag, så att det känns mindre som ett kök där man äter, och mer som din arbetsplats. Kanske kan du ha en korg där du samlar anteckningar, pennor och annat som du kan behöva. När jobbet är färdigt på eftermiddagen är det bara att flytta undan jobbkorgen!

 4. Kaffestation

  Vad är en arbetsplats utan kaffe? Skapa en station på en av dina köksbänkar, placera kaffebryggaren på en bricka och ställ dit några koppar så att det ser ut som kaffehörnan på jobbet. Och glöm inte att sätta en timer så att du inte missar kaffepauserna!  

Tänk på att röra dig!

Det är lätt att bli stillasittande i långa perioder när man får jobba ostört. Men det är viktigt för både kroppen och hjärnan att röra på sig under dagen. Eftersom du inte kan gå iväg till konferensrummet eller till skrivaren – ta ett varv i hemmet. Gå ut på balkongen eller uteplatsen och ta några djupa andetag och rulla axlarna! 

Vanliga frågor om hemmakontor

Hur ska ett hemmakontor organiseras?

Det är viktigt att tänka på att hitta rätt plats i ditt hem där du kan organisera ditt hemmakontor. Om du saknar ett specifikt rum för ändamålet är köket en utmärkt plats. Om du funderar på att göra om ditt kök inom den närmsta framtiden kan det vara läge att planera in en kontorslösning i köket som kan underlätta hemarbetet.


Vad behöver man för ett hemmakontor?

Rätt belysning är A och O för ett hemmakontor. Se till att ha funktionell arbetsbelysning i form av exempelvis en bordslampa. Det kommer göra så att dina ögon slipper anstränga sig i onödan, vilket kommer göra det lättare för dig att behålla fokus på jobbet. En annan viktig sak att tänka på är att ha en ergonomisk arbetsställning så att du inte sliter på din nacke och rygg. Detta uppnår du genom att säkerställa att du har rätt höjd på ditt bord och din stol.


Hur inreda hemmakontor?

Utgå från sådant som är viktigt för dig på ett vanligt kontor: är det exempelvis viktigt för dig att ha kaffe när till hands kan det vara härligt att ha en liten kaffestation på skrivbordet. Om du skapar ett hemmakontor i köket har du redan kaffebryggaren nära till hands - då kan fokus istället ligga på om du vill att kontoret ska smälta in i köksinredningen eller om du hellre vill att den ska stå ut? Välj en bänkskiva som står i kontrast till den övriga inredningen om du har önskemål om ett hemmakontor som ska stå i rampljuset!

Vilket kök passar dig bäst?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Det finns ett stort utbud av kök i olika färger och stilar, från bistrokök, kök i industriell stil till minimalistiska och lantliga kök.

Hallförvaring – skapa en snygg hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Välj rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser.