Blandare kök – vilken modell passar dig?

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Är det dags att byta ut din gamla köksblandare? Tillbehöret kan göra stor skillnad i köket och lyfta både bänkskiva och diskho. Här är några saker att tänka på när du ska köpa en ny blandare.

Olika modeller

Vilken form eller design din blandare ska ha beror på dina preferenser. Det finns flera olika modeller av blandare för att passa in ditt kök på bästa sätt.

C-pip

En blandare med en C-formad pip har en rundad böjning på vattenpipen, vilket ger ett mjukt och runt intryck.

U-pip

Till skillnad från en C-pip har U-pipen mjuka hörn som formar blandaren till ett U.

L-pip

En L-pip ger ett mer markerat utseende än U-formade pipar. Formen är distinkt och passar väl in i moderna kök.

Utdragbar pip

En utdragbarblandare till köket ger extra flexibilitet och är praktisk när du ska spola av tallrikar eller skölja diskhon.

Hög pip

En kran med hög pip är fördelaktigt när du ska diska av plåtar eller fylla stora grytor med vatten.

En sak du bör ta i beaktning när det är dags för en ny blandare är storleken på din diskho. Om du har en stor diskho är det en fördel att välja en blandare med bred räckvidd som kommer åt överallt.

Engreppsblandare

En tvågrepppsblandare har som namnet antyder, två vred – en för varmvatten och en för kallt vatten. Många som strävar efter ett retroinspirerat kök väljer denna typ av blandare eftersom den var vanlig förr. Numera väljer de flesta engreppsblandare till köket. Fördelar med engreppsblandare är att:

  • Det endast behövs en hand för att få till rätt temperatur
  • Det går att stänga av kranen med armbågen om man har händerna fulla
  • Det behövs inte starka nypor för att vrida på vattnet
  • De har ofta en modernare design

Köksblandare i olika färger och material

  • Rostfri - Rostfria blandare är kanske den vanligaste varianten i svenska hem. Det är klassiskt och passar in i de flesta kök.
  • Mässing – vill man ge köket ett elegant intryck är mässing ett bra alternativ. Metallen får med tiden en vacker patina vilket på ett sätt gör den vackrare med tiden.
  • Roseguld eller guld – ett annat alternativ för en mer modern stil är en blandare i roseguld eller guld.
  • Svart – En svart blandare i köket är stilrent och blir väldigt snyggt tillsammans med ditt övriga kök, i vitt, betong, trä eller metall där blandaren blir en tydlig mittpunkt i rummet. Fördelen med svart är att fingeravtryck och vattenavlagringar syns mindre.
  • Grå eller vit – Vill du ha ett lite mjukare utseende på din blandare än vad en svart ger, men ändå behålla den stilrena looken så kan en grå eller vit blandare vara färgen för dig.

Olika varumärken

Kanske vill du välja kökstillbehören efter varumärke. Hos oss hittar du blandare från fyra olika märken, alla med produkter av hög kvalitet.

Tapwell – svenskt företag som jobbar mycket med detaljer. De blandar in äkta guld och platina vid galvaniseringen vilket bidrar till en lyxig känsla.

Grohe – tysk och ledande leverantör av sanitetslösningar. Det globala varumärket tillverkar ständigt nya lösningar till kök, tvättstugor och badrum.

Adora – kända för produkternas långa hållbarhet och höga kundnöjdhet är danska Adora. Innan produkterna kommer ut till försäljning genomgår de noga urvalsprocesser och tester.

Mora Armatur – från svenska Dalarna kommer Mora armatur som kombinerar innovation med riktigt hantverk. Varumärket har kommit att bli en av världens mest moderna armaturfabriker.

Blandare för kök med diskmaskinsavstängning

Det lilla vred som ofta är placerat vid foten av blandaren är diskmaskinsavstängningen. Dess funktion är att leda ner vatten till diskmaskinen. Genom att vrida på den får diskmaskinen tillgång till vatten.  Hos oss hittar du självklart kranar med diskmaskinsavstängning som standard.

Svart diskho – skapa en stilren känsla i köket

Diskhon är självklar i alla kök, men den kan se väldigt olika ut. Många väljer den praktiska rostfria överlimmade diskhon, medan andra noga väljer ho efter köksstil och material på bänkskiva. Ett säkert och smakfullt val är alltid en svart diskho som gör sig bra i flera olika material.

Stänkskydd kök – kakel, glas, rostfritt eller något annat?

Det ingår många delar i en köksinredning och förutom att stänkskyddet är en praktisk hjälpreda i ditt kök så kan stänkskyddet faktiskt sätta tonen för hela din köksdesign. Här hittar du bra tips och inspiration för stänkskydd kök.

Renovera kök – 10 saker att tänka på

Drömmen är att köket ska ge en härlig känsla med sociala ytor, samtidigt som det ska vara praktiskt, lättstädat och funktionellt för familjens alla medlemmar.