Guide: Rengöra köksluckor – så gör du

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Blir dina köksluckor smutsiga fort? Det kan bero på matos och smutsiga fingrar som lämnar fingeravtryck. Vi guidar dig till de bästa tipsen för att få till skinande rena köksluckor!

Lucka Easytouch förblir ren och fri från fingeravtryck tack vare anti-fingerprints.

Så rengör du köksluckorna steg-för-steg

 1. Avlägsna fettfläckar - rengör köksluckorna med olja

  Om du har fettfläckar på dina köksluckor är det svårt att få bort dem med hjälp av vatten. Fettfläckar på träluckor får du istället bort med vegetabiliska oljor, exempelvis vanlig rapsolja - detta eftersom att fett löser upp fett på ett effektivt sätt!
  Droppa lite olja på en trasa eller en bit hushållspapper och gnugga köksluckorna tills fettfläckarna har lösts upp. För bästa resultat ska du inte kombinera oljan med vatten. Avsluta med att torka luckorna med en torr trasa. 

 2. Gör rent luckorna med diskmedel eller såpa

  Har du inte allt för stora problem med fettfläckar på dina köksluckor kan det räcka att använda sig av vanligt diskmedel eller såpa.
  Diskmedel på en fuktad trasa funkar utmärkt på de flesta köksluckor som inte har träyta. Såpa däremot är bäst för träluckor. Blanda såpa med ljummet vatten och använd en trasa för att rengöra köksluckorna. Du kommer få skinande rena luckor direkt!

 3. Rengör hela köksluckan

  När det är dags att rengöra köksluckorna är det viktigt att komma ihåg att göra rent överallt. Glöm alltså inte bort att göra rent både handtag och knoppar! Även ovan- och insidan av luckorna behöver regelbunden städning. På ovansidan samlas det en del damm, och även om insidan av dina köksluckor inte får utstå lika mycket matos som utsidan är det vanligt att insidan helt glöms bort - och då hinner det samlas en del smuts även där.

 4. Torka av med torr trasa

  Varje gång du rengör dina köksluckor med en fuktig trasa rekommenderas det att du torkar av luckorna och handtagen med en torr trasa. På så vis slipper du fula fläckar. Du undviker även att fukt tränger sig in i materialet vilket kan leda till vattenfläckar. 

 5. Rengör köksluckorna regelbundet

  För att hålla köksluckorna rena och fräscha är det viktigt att du upprepar ovanstående steg då och då. Noggrann och kontinuerlig rengöring är det enda som kommer säkerställa att du slipper ingrodda fettfläckar och svårstädade beläggningar.

 

Vilka typer av köksluckor har du i köket?

Olika köksluckor kan behöva rengöras på lite olika sätt.

Rengör släta köksluckor med hjälp av ett avfettande rengöringsmedel.

Rengör mönstrade köksluckor med hjälp av en mjuk tandborste. Luckor med mönster har skåror där smuts kan sätta sig vilket gör att de är mer svårstädade. Använd diskmedel och gnugga försiktigt med en tandborste för att få rent överallt. Torka därefter av med en torr trasa. 

Skaffa ny köksfläkt 

Om du märker att dina köksluckor blir smutsiga fort trots att du rengör dem regelbundet kan det vara dags att byta filter eller investera i en ny köksfläkt. Nyare modeller är bättre på att suga åt sig matos och fett - de håller därmed ditt kök mycket renare och fräschare! 

Guide: så rengör du köksbänken

Vilken köksbänk har du hemma i köket? Det kan vara stor skillnad vilken typ av rengöring bänkskivan tål – och hur du ska ta hand om den.

Kökshandtag – ge köket karaktär

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera kökshandtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil.

Köksinspiration – köksstilar, design och lösningar

Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar. Detta i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.