Kökshandtag – detaljer som ger köket extra karaktär

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Det behövs inte alltid en helrenovering av köket för att det ska få sig ett lyft. Att uppdatera kökshandtag och knoppar är en enklare förnyelse som ger dig möjlighet att skapa en ny stil. Vackra beslag fungerar som smycken och kan framhäva dina luckor och skåp – eller bilda en enhetlig känsla tillsammans med andra delar av din köksinredning.

Handtag och knoppar fyller både ett estetiskt syfte; det bidrar till kökets karaktär, men det ska också gärna finnas en bra funktionalitet. I och med att det lagas mat och diskas i köket blir händerna ofta fuktiga eller får matrester på sig. Som tur är går det självklart att kombinera finess och funktion samtidigt som du väljer en stil i din smak. 

Kökshandtag – beslag eller inbyggda? 

När det kommer till val av kökshandtag och knoppar är det den egna smaken som ska få den avgörande rösten. Fördelen med inbyggda kökshandtag, som grepplister eller push-to-open-mekanismer, är att de inte tar något fokus från köksluckor eller skåp. Det kan skapa en stilren och fräsch look på köket. Samtidigt ger kökshandtagen och knopparna en chans att smycka köket med vackra detaljer som ger extra liv och känsla. 

Om du har, eller söker, en köksstil som du vill förstärka är monterade beslag en enkel och smart väg att gå. Välj bland många olika färger, former och material som hjälper till att lyfta fram andra delar av köket och betona just din stil. Utforska vilken köksinredning som blir snyggt hos dig och kombinera det med kökshandtag eller knoppar som passar till inredningen.

Vad ska du välja till köksluckorna?

Handtag och knoppar är små detaljer som kan göra stora skillnader och det finns en rad olika valmöjligheter när du ska sätta en stil i ditt kök. Ett första steg mot att hitta rätt beslag för luckor och skåp är att bestämma om du ska ha knoppar eller handtag. Skillnaden är att knoppar ofta tar lite mindre plats och kanske framhäver mer av luckorna.

Det går alltid att blanda mellan kökshandtag och knoppar. I dag blir det allt mer vanligt att välja handtag till lådorna och knoppar till skåpsluckorna. Om du hittar rätt form och färg kan det bli en oslagbar kombination som gör köket ännu lite mer roligare att titta på – och vistas i. 

Hos Nordanro finns ett brett utbud av både kökshandtag och knoppar. Du kan välja mellan moderna, klassiska, lantliga, skandinaviska och mer diskreta modeller. Det finns också en rad olika färger och material som du kan välja bland. Exempelvis mässing, antik, rostfritt stål och guld. Allt för att ditt kök ska uppnå sin högsta potential. Här kan du läsa mer om trender kring färg och köksluckor.

Kökshandtag – materialen som passar bäst

Kökshandtag är både en praktisk och snygg inredningsdetalj som binder samman olika delarna av köket – och även köket med andra delar av hemmet. Att välja beslag är alltid en smaksak och det finns inget universellt svar på vad som är rätt och fel. Utan det bästa är att hitta kökshandtag som du själv trivs med och som passar bra in i ditt kök. En utgångspunkt är att försöka hitta en enhetlig stil där färger och material passar bra in tillsammans. 

handtag, tre stycken, nordanro
Tre beslag från Nordanro Premium. Här hittar du alla våra knoppar och handtag.

Om du har mindre barn som gärna öppnar luckor och skåp kan det vara en god idé att välja mer slitstarka material som till exempel rostfritt stål, snarare än läderhandtag som i många fall är mer ömtåliga. 

Kökshandtag i mässing gör sig utmärkt i hem där det finns en mer jordnära stil med till exempel betsade ytor eller inredning med trämaterial. Äkta guldbeslag blir elegant om det finns mer guldprydda detaljer runt diskho eller armatur. 

Många moderna kök har inbyggda vitvaror, något som brukar bli väldigt snyggt. Men vitvaror har en tendens att ha lite tyngre luckor och dörrar vilket ofta kräver ett mer rejält kökshandtag. På senare tid har längre handtag blivit allt mer populärt och något som passar lite extra bra till de tyngre luckorna i köket. 

Knoppar köksluckor – smått och gott

Knoppar är nästan alltid mindre än kökshandtagen och mer diskreta, vilket gör att de naturligt lyfter fram luckornas form och färg ännu mer. I till exempel ett lantligt kök är små porslinsknoppar ett smart alternativ. Det förstärker den autentiska lantkänslan och bidrar till en skön karaktär i köket. Om du behöver lite inspiration men är osäker på vilka handtag eller knoppar som passar bäst till ditt kök så finns det ett val som sällan slår fel – rostfritt stål. Mindre knoppar i material rostfritt stål är väldigt praktiskt och fungerar till de flesta färger i köket. Framför allt om det finns vitvaror i samma stuk. Själva formen går alltid att experimentera med, till exempel kan du välja bland trendiga fyrkantiga knoppar, eller klassiska runda knoppar. 

Kök i lantlig stil – så får du till stilen

Den lantliga köksstilen är både snygg och praktisk och låter dig trivas ännu bättre bland stekpannor och kryddor. Låt dig själv inspireras av de många olika grenar och möjligheter som finns med lantstilen och starta resan mot ditt drömkök.

Snygg och praktisk hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Välj rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser.