Rengöra bänkskiva – Guide: så gör du
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Hur ska bäst rengöra din bänkskiva? Det kan vara stor skillnad mellan olika material. I den här guiden går vi igenom hur du bäst tar hand om din bänkskiva.
Kalksten och marmor är extremt känsliga material och på samma sätt som du ska vara försiktig med vilka råvaror du utsätter bänkskivan för så ska du vara försiktig med vilket medel du använder vid rengöring. För daglig rengöring räcker det med en fuktad trasa och eventuellt några droppar ofärgad såpa (färgad såpa kan missfärga stenen) eller särskilt rengöringsmedel för natursten. Rengöringsmedel med lågt pH-värde, diskmedel, liksom husmorstips med ättika ska du hålla borta från kalksten och marmor – de kan ge frätskador på stenen.
Märker du att stenen suger åt sig vatten väldigt snabbt kan det vara läge att såpa in den alternativt impregnera den med stenimpregnering – det ger stenen en skyddande yta.
Har du fått permanenta fläckar på stenen så finns det särskilda rengöringsmedel som du kan använda, men då krävs en återimpregnering av bänkskivan.
Rengör bänkskiva i terrazzo
Med terrazzo ska du tänka som med kalksten och marmor – undvik syror, kemikalier och frätande produkter. Rengör bänksiva i terazzo gör du bäst med en fuktig trasa och ett pH-neutralt rengöringsmedel. För svårare fläckar kan du testa rengöringsmedel för natursten. Någon gång per år är det rekommenderat att behandla stenen med impregnering för natursten.
Bänkskiva i granit /komposit /kvartskomposit /akrylkomposit
Dessa material är alla hårda och tåliga material som inte är känsliga på samma sätt som exempelvis kalksten eller marmor – därför passar de ypperligt i köket. Porerna i dessa material är täta och fläckar är därför ovanligt.
Rengör bänkskiva i grantit eller komposit gör du bäst med en fuktig trasa och exempelvis lite såpa – putsa bänkskivan blank med en mikrofiberduk. Har du fått en envis fläck på din kompositsskiva kan du använda lite skurningspasta, detta ska du dock inte använda på granitsten.
Mörka graniter och kvarts behöver inget specialunderhåll, men har du en ljus sten är det bra att någon gång per år impregnera för att ”stänga” porerna och därmed stärka stenens skyddsbarriär.
Rengöra rostfri bänkskiva
En rostfri bänkskiva är tålig och enkel att hålla ren och fin. Var försiktigt med rengöringsmedel som har en slipande effekt eller stålull, det kan ge repor. Rengör den rostfria diskbänken med en fuktig trasa och exempelvis lite såpa. Avsluta med att polera upp ytan med en mikrofibertrasa för att ta bort ränder och eventuella kalklagringar.
Rengöra bänkskiva i betong
En bänkskiva i betong rengör du bäst med vatten och såpa. Betong är ett tåligt material men är känslig mot syra som kan lösa upp materialet. För att skydda ytan och göra den mer tålig mot fläckar och vätska så är det bra att då och då ytbehandla bänkskivan. Det kan du göra med hjälp av olja, vax, såpa eller en särskild lackbehandling.
Rengöra laminat
Fördelen med en köksbänk i laminat är att den är extremt tålig och detsamma gäller när du ska rengöra bänkkivan. Du kan i princip torka av den med vilket medel du vill, det enda du ska tänka på är att undvika rengöringsmedel som har slipande effekt och syrabaserade rengöringsmedel då det kan förstöra ytan.
Får du riktigt svåra fläckar så tål din laminatskiva till och med lösningsmedel.
Upplever du att din laminatskiva är flammig kan du testa att använda glasspray som du putsar bort med en mikrofiberduk.
Olja in din bänkskiva i trä
En bänkskiva i massivt trä, som ek, ask, valnöt eller furu behöver lite omvårdnad. Om din bänkskiva inte har några fläckar så räcker det med att du torkar av den med en fuktig trasa. Vill du använda något medel så ta lite såpa. Du bör undvika rengöringsmedel och diskmedel då dessa produkter torkar ut träet.
Några gånger per år mår din bänkskiva i massivt trä bra av att få en lätt slipning med sandpapper – passa då på att gnugga bort eventuella fläckar – och olja sedan in bänkskivan med exempelvis en linolja. Låt torka i drygt 15 minuter och polera sedan bänkskivan torr med en tygtrasa.
Tips – skydda bänkskivan
Oavsett vilken bänkskiva du har, se till att:
- Använda grytunderlägg under varma pannor och kastruller.
- Använda skärbräda för att undvika repor och missfärgningar.
- Inte låta spilld vätska ligga kvar.
Köksö – detta ska du tänka på
Etta på mångas önskelista när ett nytt kök planeras är en köksö. Vad ska man tänka på när man planerar en köksö? Här hittar du smarta tips – och inspiration!
Vilket kök passar dig bäst?
Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar.
Köksinredning – så inreder du köket smart
Det ingår många delar i en köksinredning. Här hittar du bra tips och inspiration för att inreda dina köksskåp och lådor på bästa sätt.