Kökstrender 2022 – hållbarhet genomsyrar våra val

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Planerar du att renovera köket? Det är många val som ska göras – alltifrån layout till färger och material. Då kan en dos inspiration vara på sin plats, något inredaren och designern Patricia Trambevski gärna delar med sig av.

Ett kök är ju ingenting man bygger om bara för att det kommer en ny trend – det är varken hållbart för plånboken eller miljön. Men med det sagt – just hållbara val är något som varit i fokus de senaste åren. Och Patricia är övertygad om att hållbarhet kommer att fortsätta genomsyra våra val:

– Det finns flera aspekter av hållbarhet, det kan vara att välja produkter som ger ett så litet avtryck på miljö som möjligt, men det handlar också om att välja en stil och kvalité på det kök man köper som håller övertid.

Men hur väljer jag då en hållbar stil?

– Det är helt enkelt att välja en stil som passar ditt hem snarare än att hoppa på de absolut senaste trenderna. Ett hållbart kök harmonierar med hemmet och går inte ur tiden. Du ska få en genuin känsla och trivas med ditt nya kök. Det är hållbarhet.

Men om vi ska gå in lite mer på detaljer, var hittar du inspirationen just nu?

– Inspirationen från naturen som var stark redan förra året tror jag vi kommer fortsätta att se även i år.

Dessutom tror Patricia på att mixa material som sten och trä. Strukturerna och ytorna ger uttrycket av en genuin och tidlös look. En annan trend är minimalismen där vi har så få saker som möjligt och köket är monokromt – man låter allt gå i samma färgskala.

När det gäller kakel är det stora plattor som gäller. 60x60 eller större. Med så lite fog som möjligt för att maximera känslan av stora stenytor. Många väljer bänkskivor i granitkeramik som är inspirerade av natursten – men som är mycket mer hållbara än en natursten. 

Köksön har fått en naturlig plats i dagens kök, både ut ett estetiskt perspektiv – men den erbjuder även smart förvaring och socialt umgänge.

– Köksön har blivit en alltmer populär designdetalj och den ska placeras i centrum av köket. Där sätter vi gärna spisen eller vasken, inte alls som tidigare när det placerades ut vid väggen. Nu när det finns nyare köksfläktar så fungerar det utmärkt att placera sin spis på köksön, berättar Patricia.

Patricias eget kök är svart, med ek, rostfritt och grått. Ett asymmetriskt kök som är stilrent och som får sin värme från eken. Om hon skulle byggt nytt kök idag hade hon valt luckor i valnöt som är urborstat så ådringen framhävs och sedan hårdvaxoljat luckorna.

– Jag älskar mixen mellan sten och trä och jag gillar sten med mycket liv och mycket naturkänsla som exempelvis Ölandskalksten ger, avslutar Patricia.

5 trender Patricia vill lyfta fram:

  • Hållbarhet – köket ska hålla över tid.
  • Monokromt – låt köket gå i samma färgskala.
  • Stora kakelplattor – med så lite fog som möjligt.
  • Inspireras av naturen – mixa sten och trä.
  • Köksö – låt den bli kökets centrala plats.

Om Patricia Trambevski

Patricia Trambevski är utbildad vid Nordisk designskola, och har sin grund inom kläd- och produktdesign. För 12 år sedan började hon som inredare, idag är det huvudmotorn i hennes företag Isela. Patricia föreläser också regelbundet på Nordiska Textilakademin på Textilhögskolan i Borås samt gör trendanalyser/föreläsningar för företag. 

Färgsättning i köket

Färgsättning i köket – hur ska man tänka där? Cissela Benjaminsson är kulörexpert på Happy Homes. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Inred köket smart

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.

Kök i industristil – fixa stilen!

Vi är många som drömmer om ett avskalat industrikök med råa detaljer och mycket plats för matlagning och härligt häng. Men vad ska man tänka på?