Bänkskiva kvartskomposit – hård och tålig

Kvartskomposit är ett material som gör sig riktigt bra som bänkskiva i köket. Här är allt du behöver veta om att ha en bänkskiva i kvartskomposit hemma och hur du håller den i toppskick.

Kvartskomposit är ett stenmaterial som är tillverkat av mineralen kvarts och är en populär bänkskiva i många kök. Kvartsen blandas med bindemedel och färgpigment och blir då hård och tålig för de påfrestningar den kan utsättas för i köket.

Bänkskiva i kvartskomposit, Arden blue, Silestone
Bänkskiva Arden blue

Bänkskivorna i kompositsten kommer i många olika färger och mönster. Du kan välja skivor som ser ut som natursten, marmor, granit eller terrazzo utan att behöva betala ett dyrare pris eller kompromissa med kvaliteten. En bänkskiva i kompositsten har en lång livslängd och finns både med högblanka och matta ytor. 

Dekton är ett material likt keramik och också utvunnet ur mineraler från naturen. En dekton bänkskiva finns också med både matt och blank yta där båda har praktiska egenskaper precis som kvartskomposit.

Bänkskiva i kvartskomposit, Coral clay, Silestone
Bänkskiva Coral clay

Ta bort fläckar fort – bänkskiva kvartskomposit

Materialet är både reptåligt och värmetåligt vilket är en av anledningarna till att den är så populär. Bänkskivorna i komposit med polerad yta, även kallat högblank yta är mer fläcktåligt än de med matt yta, så kallad satäng. Genom att ta bort fläcken så fort som möjligt minimeras skadan på skivan. Även om materialet är värmetåligt finns det alltid en risk för termisk chock vid stora temperaturvariationer. Därför rekommenderas det alltid att använda underlägg för ugnsformar och andra varma material.

Bänkskiva i kvartskomposit, Epic Flaw, Nordanro
Bänkskiva Epic Flaw

Bänkskivor i andra material

Bänkskiva massivt trä – läs mer!
Stenbänkskiva – läs mer!
Bänkskiva laminat – läs mer!