Litet kök – 6 tips som ger mer utrymme

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Ett litet kök behöver inte innebära att man måste sänka sin standard. Det går att få till det perfekta köket oavsett yta. Men det finns vissa knep att ta till för att få plats med allt man behöver.

1. Bygg på höjden i ett litet kök

I ett litet kök gäller det att utnyttja varje centimeter på rätt sätt. Om man inte kan bygga på bredden får man bygga på höjden. Genom att utnyttja takhöjden kommer du få betydligt mer plats för ditt porslin och dina kökstillbehör. Ett högskåp kan sträcka sig från golvet och ända upp till taket och kan dubbla och tredubbla rummets förvaringskapacitet. Nordanro har högskåp i olika inredningar beroende på vad det ska användas för.


2. Utnyttja hörnen

Kökets hörn rymmer ofta en hel del förvaring som lätt glöms bort. Om du har ett vinkelformat eller U-format kök kan du planera in ett hörnskåp för att utnyttja dina ytor till max. En karusell med roterbara hyllplan är den perfekta förvaringen för kastruller, stekpannor, grytor och andra köksredskap.

3. Ljusa färger en lösning för små kök

Köksmiljö, Lucka Sirius, Nordanro Flex
Litet kök - Sirius. En vit softad lucka sätter tonen för det här köket. 

Ett knep för att få vilket rum som helst att kännas större är att välja en ljus färg. Mörka färger får ditt lilla kök att kännas ännu mindre och mer kompakt än vad det redan är. Du behöver dock inte utesluta mörka färger helt och hållet. Mörka kontraster i ett ljust kök ger ett väldigt stilrent intryck och du kan med fördel satsa på svarta knoppar, en svart armatur eller en svart köksblandare exempelvis.

4. Håll arbetsytan fri

Ljust studiokök i minimalistisk stil - Projekt från Nordanro Premium.

Lättillgänglighet är alltid uppskattat, inte minst i köket. Ofta trängs kaffebryggare, kolsyremaskiner, telådor, skärbrädor och andra köksredskap på bänkytan. Det är smidigt att ha saker som används dagligen nära till hands, men för mycket saker minskar den fria arbetsytan. Om man är många i köket eller har mycket på gång blir det snabbt stökigare än nödvändigt.

Fundera på vilka saker du kan flytta in i skåp eller lådor och du kommer snabbt se hur rymligt det känns. Dessutom blir det lättare att städa och hålla rent.

5. Bra köksförvaring

För att slippa rota i stökiga skåp när du behöver något bör du investera i inredning till dina skåp och kökslådor. När allt har en plats blir det lättare att hitta och hålla ordning. I små kök blir det extra viktigt där det finns mindre yta att jobba med. Beroende på dina matlagningsvanor och behov kan du välja hur du vill placera dina skåp. Våra kökslådor finns i flera olika bredder, höjder och varianter för att passa just dig. Läs mer om lådinredning här!

6. Maxa belysningen

Vitrinskåp, vita luckor, ramprofil 901, Nordanro kökssystem
Vitrinskåp med lucka Ramprofil M 901 med inbyggd belysning

Rätt belysning kan göra köket både stämningsfullt, praktiskt och flexibelt. I ett litet kök gäller det att vara extra kreativ och försöka få till både arbetsbelysning och stämningsbelysning. För att göra det extra inbjudande kan du placera belysning i skåp och lådor – något som ger en lyxig guldkant.Köksinredning – så inreder du köket smart

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor. Här hittar du bra tips och inspiration för att inreda dina köksskåp och lådor på bästa sätt.

Guide: så rengör du köksbänken

Vilken köksbänk har du hemma i köket? Det kan vara stor skillnad vilken typ av rengöring bänkskivan tål – och hur du ska ta hand om den.

Köksinspiration – köksstilar, design och lösningar

Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar. Detta i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.