Stjärnkocken Niklas Ekstedt: Så vill jag ha mitt drömkök

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Niklas Ekstedt har alldeles nyligen gjort om sitt hemmakök och här är hans fem bästa tips för dig som vill få till bättre mat hemma oavsett om det rör sig om de där färdiga köttbullarna till vardagsmiddag eller helgens mer ambitiösa måltider.

Niklas Ekstedt är inte bara stjärnkock. Han har skrivit flera kockböcker, drivit egna restauranger och varit programledare för stora tv-produktioner.

Men det är i köket som Niklas Ekstedt känner sig allra mest hemma. Här ger han sina bästa tips på hur han tycker att du ska tänka för att inreda ditt eget drömkök.

1. Stor vask

Se till så du har en stor vask, då blir det lättare att skölja stora grönsaker och potatis. Ha gärna en för disk och en för prepp av mat. Jag saknar det när jag kommer hem till folk. Och det är ingen dyr grej.


2. Planera arbetsutrymme

Planera så det finns en plats i köket där man får plats med stor skärbräda. Det får gärna vara nära vasken så du har tillgång till att skölja olika råvaror också.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt: Så vill jag ha mitt drömkök
Lättskött och stilrent kök med mycket arbetsutrymme. Easytouch 969

3. Niklas Ekstedt: "Extra frys extra bra för dig som plockar svamp"

Många är bra på att ha en extra frys, kanske i källaren eller annat utrymme som inte är i köket. Det är extra bra om man plockar svamp, bär eller jagar. Dock bör du inte ha för mycket mat i en liten frys i köket eftersom den blir lätt överfull vilket gör att man förlorar överblicken på maten.


4. Budgetalternativ till två ugnar

Om du inte har råd med två ugnar kan du köpa en airfryer. Det funkar jättebra för mig och min familj. Airfryern är så klart mycket bättre än mikron vad gäller stekyta.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt: Så vill jag ha mitt drömkök
Köket Herrgård från Nordanro Premium.

5. Planera lådor

Tänk på avstånden mellan de olika lådorna. Exempelvis kastruller och kryddskåpet nära spisen. Porslin och glas nära diskmaskinen. Tänk som ett professionellt kök, ha din arbetsstation redo. Jag har en låda med blöta såser som teriyaki, soja, fisksås och några till. Det blir mycket lättare att hitta om du har smart planering.
Läs mer: Så inreder du köket smart

Tips! Om du vill få mer inspiration från Niklas Ekstedt - kolla in Elon.se där han bland annat delar med sig av några av sina bästa recept.

Renovera kök – 10 tips

Drömmen är att köket ska ge en härlig känsla med sociala ytor, samtidigt som det ska vara praktiskt, lättstädat och funktionellt för familjens alla medlemmar.

Köksinredning – så inreder du köket smart

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.

Heta kökstrender

Planerar du att renovera köket? Det är många val som ska göras – alltifrån layout till färger och material. Då kan en dos inspiration vara på sin plats, något inredaren och designern Patricia Trambevski gärna delar med sig av.