Färg köksluckor – vilken färg och stil passar dig?

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Är du sugen på nya köksskåp men vill inte spendera pengar på en hel köksrenovering där du måste riva ut allt? Ett snabbt och enkelt sätt att förnya köket är att endast byta dina köksluckor. Och våga testa en ny färg! Nordanro erbjuder köksskåpsluckor som passar till alla skåpstommar.

Har köksluckorna i ditt kök sett bättre dagar? Vill du uppdatera ditt kök snabbt och ge det en mer modern känsla? Ett sätt är att byta köksluckorna i köket utan att byta stomme. Genom att enbart byta ut köksluckorna och inte röra stommen sparar du både tid och pengar. Köksluckorna från Nordanro Nya Luckor kommer i flera stilar och färger och som passar skåpstommar från alla kökstillverkare – här kan du verkligen hitta köksluckor som passar! 

Vill man byta ut stommen, ta bort alla befintliga köksskåp och sätta in ett helt nytt kök, så tar det betydligt längre tid och kostar såklart ofta mer. Dessutom kan en köksrenovering innebära en stor åverkan på köket, utan att det faktiskt behövs. Många gånger renoverar man i onödan, och många stommar av bra kvalitet riskerar att hamna på soptippen. Nya köksluckor, nytt stänkskydd och en ny köksbänk är uppdateringar som gör stor skillnad, men till en lägre kostnad!

Färg på köksluckor – många val

På 90-talet började vi se mer färg i köken, och även fler olika material. De senaste åren har grått kommit att bli en av de mest populära färgerna när det gäller köksluckor. Topplista när det gäller färg i kök och på köksluckor (vad folk inspirationssöker på online): Grått kök, vitt kök, svart kök, grönt kök, beige köksluckor, kök i trä och ek samt blått kök.

Grå köksluckor mest poppis just nu 

Ljusgrått kök, mörkgrått kök, köksluckor i varm grå ton, eller mer blågrått och kall ton? Det finns verkligen minst 50 nyanser av grått – eller mer! Vill man ha ett neutralt kök, som känns tidlöst och elegant utan att det blir för formellt, är grått en bra färg att utgå ifrån. Det går alltid att pigga upp det grå med en fondvägg, ett stänkskydd, eller mer färgstarka möbler i sitt kök. 

Beige istället för grått 

Om man tycker att grått är för kallt och vitt är för ljust så är mjukt beige en bra kompromiss. Det är inte vitt, och det är inte grått, och det är inte gult. Äggskal, gräddfärgat, linfärgat, sandfärgat, khakifärgat – nyanser helt klart inspirerade av naturen som passar att mixa med både vitt och grått. Och en ljus beige nyans går också fantastiskt fint till alla tränyanser och till olika metaller. 

Lucka Körvel, S 5010-G10Y, Nordanro Nya Luckor
Ett grönt kök. Lucka Körvel, färgkod S 5010-G10Y.

Gröna skåpsluckor i köket 

När det gäller neutrala toner som håller länge är gröna köksluckor också efterfrågade nu. Även här är färgnyanserna oändliga; det finns allt från ljusa salvia– eller lindblomsgröna köksluckor till klarare och starkare gulgröna toner som påminner om tropiska växter, till mer dämpade riktigt mörka skogsgröna luckor. Prova gärna att blanda färger, hela köket behöver inte ha samma nyans! Testa att ha en färg på underskåpen och en annan färg på överskåpen – på så sätt skapas dynamik utan att det känns överdrivet. Har du lyxen att ha en köksö, alltså en fristående köksbänk, gör det faktiskt inget om den inte har samma färg som dina andra köksluckor. 

Vita köksluckor i lantkök  

Många som planerar ett lantligt kök vill ha vita köksluckor, och här finns det många olika modeller att välja mellan. Den lantliga stilen kallas ibland för country, shabby chic, allmogekök och franskt lantkök – man kan hämta inspiration från alla stilar! 

Vita skåpsluckor i köket är tidlöst, oavsett vilken stil du väljer. Mer moderna vita luckor som är matta och plana passar utmärkt i ett minimalistiskt kök och vita högblanka köksluckor ger alltid en fräsch känsla. Vitt är en neutral färg som passar till det mesta i ditt kök, till alla olika metaller, till alla träslag och till alla andra färger. Det enda man ska tänka på är att smuts kan synas lite tydligare på vita skåpsluckor.

Svart, blått eller ek? 

Svarta kök var för många otänkbart för bara några år sen, men nu är det väldigt poppis, precis som svart kakel och svarta golv. Svarta köksluckor passar också i alla olika stilar – från matt och industriellt till retrokök och mer moderna stilar. En bubblare på poppislistan över färg till köksluckorna är blått; från ljusaste gråblå till djupaste midnattsblå. Blå köksluckor är extra snyggt till borstad mässing och marmor! 

Knopp 610, Nordanro
En vacker knopp för dina skåpsluckor. Modell: Knopp 610.

Kökshandtag till köksluckor

Vilka kökshandtag ska man välja till köksluckorna? När du har valt färg och stil på dina köksluckor återstår ett viktigt val, nämligen vilka knoppar eller handtag ska du ha? Tänk dig att köket har fått sina kläder och nu behöver det sina smycken! Beslag eller kökshandtag finns i olika storlekar också, vilket gör dem till en tydligare del av din köksdesign, om du önskar, men det finns självklart också betydligt mer minimalistiska dörrbeslag till dina köksskåp och kökslådor. Om du inte vill ha en helt monokrom look, alltså där alla delar i köket är i samma färg, kan du bryta upp din köksdesign med handtag i en kontrasterande färg, tex handtag i svart metall till lantliga vita köksluckor, eller borstad rostfritt stål i industriell stil mot mörkgrå luckor. 

Knoppar, knoppar...

Knoppar till köksluckor är annars det som många vill ha och här finns det också flera olika material att välja mellan. Och självklart behöver man inte ha samma beslag i hela köket – du kan självklart välja mer iögonfallande knoppar till dina vitrinskåp eller överskåp och större och mer praktiska handtag för lådor eller underskåp. 

Niklas Ekstedt om sitt drömkök

Niklas Ekstedt har alldeles nyligen gjort om sitt hemmakök och här är hans fem bästa tips för dig som vill få till bättre mat hemma.

Maxa din köksindredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor.

Så inreder du tvättstugan

Dags att renovera din tvättstuga men osäker på vilken inredning som passar bäst? Eller är du bara sugen på att förvandla ditt trötta tvättrum till ett praktiskt och stilrent grovkök i lantlig stil?