Kök i industristil – så fixar du stilen!

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Vi är många som drömmer om ett avskalat industrikök med råa detaljer och mycket plats för matlagning och härligt häng. Men hur ska man då tänka om man är sugen på att väcka liv i drömmen om ett alldeles eget kök i industristil?

Många som bygger nya kök idag låter sig inspireras av de stilrena och lite mer ”råa” köken i industristil. På restauranger har det sedan några år tillbaka blivit alltmer populärt att låta köket vara synligt för gästerna, vilket garanterat inspirerat många att vilja flytta restaurangköket hem. Men även intresset för matlagning har såklart påverkat:

– Eftersom matlagningsintresset har ökat kraftigt är det många som blickar mot restaurangköken och låter sig inspireras av dem genom att låta vitvarorna ta större plats. Inte sällan blir kylskåpet eller spisen det som verkligen sticker ut både i storlek och design, berättar inredningsproffset Patricia Trambevski på Isela.

Det är inte bara det rent visuella som lockar med ett kök i industristil utan även funktionaliteten. Ett bra planerat industrikök har gott om arbetsytor och material som är tåliga, slitstarka och enkla att rengöra. Utrymmen och förvaring ska vara smart planerade med plats för köksmaskiner och råvaror. Öppna hyllplan ersätter ofta överskåp och gör att du enkelt har översyn var du har dina saker. Du kan även låta de öppna hyllorna bli till konstverk genom att visa upp kokböcker, vackra råvaror eller varför inte ditt favoritporslin.

Kök i industrikök-stil med kökslucka Natur 889, Nordanro Premium
Ett kök med rostfria hyllor och måttanpassad diskbänk.

Val av material för kök i industristil

Material som betong, stål och järn kännetecknar industriköket. Rostfritt stål är en klassiker i många industrikök då det är hygieniskt, lätt att rengöra och tål värme. Det är fint att ta upp den rostfria köksbänken även som stänkskydd, eller så kanske du vill satsa på en klassisk vit kakelvägg? Betong är ett material som även gör sig fint, detta är dock ett lite mer känsligt material än exempelvis rostfritt stål.

Gillar du betongens sterila intryck men är lite orolig för just hållbarheten så finns idag laminat i betongliknande utförande både när det kommer till köksluckor och köksbänk. Laminat är otroligt hållbart för yttre påverkan och är dessutom prisvärt.

Låt vitvarorna ta plats

Vitvarorna är industrikökets hjärta – de är stora och står i fokus. Kanske finns utrymme – och behov – för två ugnar och två diskhoar? Vanligast är rostfritt stål på vitvarorna, men även svarta vitvaror är populärt i industriköket.

Kök i industrikök-stil med kökslucka Natur 889, Nordanro Premium
Rostfri bänkskiva med brolösning i laminat som köksbord, Nordanro Premium.

Arbeta med många belysningspunkter

Som i alla kök så är det viktigt med en bra köksbelysning – och eftersom arbetsytor och funktionalitet står i fokus i ett industrikök så är arbetsbelysningen självklart av största vikt. Du vill kunna se bra när du arbetar och därför bör arbetsbelysningen vara skarp och ha rätt ton.

Belysningspunkter gör massor för helhetsintrycket. Lys upp vackra föremål i dina öppna hyllor eller låt ljuset i sig vara det vackra. Tillsammans med ett kök i ruff industrikök-stil, från rostfria bänkar och diskbänk till luckor i naturbetongstil, kan ljussättningen mjuka upp det annars avskalade och rena intrycket och ge köket en personlig karaktär. Vill du dock gå all in på den råa, avskalade stilen ska du satsa på industrilampor och LED-lampor som har utseende av gamla klassiska glödlampor.

Detaljer för ett kök i industril:

  • Låt vitvarorna ta plats – de är kökets hjärta.
  • Öppna hyllplan får gärna ersätta överskåp.
  • Råa och sterila materialval som stål, järn och betong genomsyrar industristilen – välj även detaljer som lampor och handtag i dessa material.
  • Den rostfria diskbänken är en klassiker som även är väldigt fin att låta fortsätta upp som ett stänkskydd.

Retrokök – populärt val

Vissa har turen att bo i hem med väl bevarade retrokök i original, medan andras blivit bortrenoverade genom åren. Med rätta färgerna, formerna och vitvarorna kan du enkelt skapa ditt nya drömkök i retrostil.

Lantkök – så får du till stilen

Den lantliga köksstilen är både snygg och praktisk. Låt dig själv inspireras av de många olika grenar och möjligheter som finns med lantstilen och starta resan mot ditt drömkök.

Vitt kök – tidlöst och funktionellt

Vita kök går aldrig verkligen aldrig ur tiden och kan flörta med både dåtid och nutid på ett sofistikerat sätt. Du hittar vita kök i vitt skilda köksstilar, alltifrån romantiska shabby chic till moderna och trendiga avskalade stilar.