5 tips för att organisera hemma 

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Är det dags att organisera hemma? Vill du få ordning på alla dina grejer i köket, sovrummet, hallen, tvättstugan eller hemmakontoret? I den här guiden listar vi våra bästa knep för att skapa ordning och reda i hemmet.

Förvara saker i lådor och korgar 

Ett enkelt sätt att få ordning på dina prylar är att organisera dem i lådor och korgar. Det finns flera lösningar som passar olika ändamål. Oavsett om det gäller dokument, leksaker, kläder som inte är i säsong eller småprylar som är i vägen finns det en förvaringslösning som passar just dig och ditt hem.

organisera hallen med smart förvaringslösning

Tips för förvaring

 • Fokusera inte endast på snygga lösningar - det viktigaste är att de är praktiska och uppfyller sitt syfte!
 • Mät utrymmet där du ska ha din förvaring för att säkerställa att den får plats.
 • Undvik att fylla dina lådor och korgar med allt möjligt - det blir enklare att hålla ordning om vantar ligger i en låda, halsdukar i en annan osv.
 • Undvik att fylla behållarna till bredden! Det är inte kul att behöva gräva i överfull låda när man försöker nå en grej som ligger längst ner på botten.
 • Slutligen, märk upp allting så att du enkelt kan hitta det du letar efter det!

Rensa ut saker 

Innan du införskaffar lådor och fyller dem med allt möjligt är det viktigt att du rensar ut saker som du inte längre behöver eller vill ha kvar i ditt hem. Ett knep är att dela in det som ska rensas i tre högar: spara, skänka och slänga. Allt som är i dåligt skick kan slängas, men sådant som är i okej skick men som du inte vill ha kvar kan du ge bort eller donera. 

Tips för att rensa ut hemmet:

 • Det räcker inte att bara plocka undan en gång och tro att man är färdig med utrensningen. Ha istället för vana att gå igenom dina prylar med jämna mellanrum och se över vad som faktiskt används och vad du kan rensa bort.
 • Undvik att ha en hög för saker som ska slängas eller skänkas “senare”. Ju fortare du kan göra dig av med grejer desto bättre!

Börja med att organisera en sak i taget

Trötta inte ut dig själv genom att påbörja “Projekt: Organisera hela hemmet”. Ett mer realistisk tillvägagångssätt är att dela in organiseringsprocessen i mindre delmål. Börja med ett rum i taget och dela in det i olika kategorier där du tar dig an en kategori i taget.

Sovrummet kan till exempel delas in på följande vis:

 • Böcker
 • Kläder
 • Småprylar 
 • Smycken

Gruppera saker 

Om du är en samlare av böcker, växter, ljus eller dekorationsfigurer kan det ibland hända att dessa saker “tar över” ett eller flera rum och skapar en stökig känsla. Om du är färdig med utrensningen men ändå känner att du har för många utspridda prylar kan du gruppera dem för att skapa mer harmoni i ditt hem. 

Det kan du göra genom att exempelvis bestämma att bokhyllan endast ska fyllas med böcker och att det på fönsterbrädan endast ska få stå krukväxter. Genom att lyfta bort saker och gruppera dem kommer ditt hem upplevas som mer strukturerat.

Dina mest använda prylarna ska vara lättillgängliga 

När du väl sätter igång att stuva undan dina grejer i garderober, hyllor, lådor osv. är det viktigt att inte stuva undan allt. Det är endast grejer som tar upp plats och sällan används som behöver ställas undan. Sådant som du använder ofta ska vara lättillgängligt och enkelt att plocka fram vid behov.

I köket är det exempelvis bra att ha dina mest använda köksredskap, kastruller och stekpannor lättillgängliga i skåp och lådor. Om du istället har dem undanstuvad kommer du jämt behöva lyfta ut en massa grejer för att komma åt det du behöver. 

Få ordning på hallen

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Fixa hemmakontoret i köket

När man ska jobba hemifrån kan det vara svårt att hitta en bra plats att sitta på. Med några smarta knep kan man skapa en trevlig jobbmiljö och köksinredning!

Garderob med skjutdörrar

Genom att bygga din egen garderob behöver du inte kompromissa på detaljerna. Det är det bästa sättet att garantera att allt du önskar finns med i designen.