Marie och hennes familj vann sitt drömkök

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Marie Tufvesson, 31, vann Nordanros tävling och fick ett helt nytt kök. 2015 flyttade Marie och maken Johan in på en liten hästgård i närheten av Åstorp där de idag bor tillsammans med sina två barn, två hästar, två hundar, två katter, vaktlar och en skock höns. Gården är från 1800-talet och det finns saker att göra här för den som gillar att renovera. Något paret drömt om sedan de flyttade in är att ta tag i det gamla köket.

–  Vi har velat renovera köket sedan vi flyttade in, men det har kommit saker emellan, vi har fått barn – och det har varit andra renoveringar som behövts prioriteras, berättar Marie. 

Paret har under åren skissat på olika planlösningar och studerat vilka val och lösningar deras vänner gjort, detta för att skapa ett så komplett kök som möjligt. För ett drygt år sen bestämde sig paret för att det nu äntligen var dags:

– Vi hade kommit fram till en bra planlösning. Jag hade började att titta på olika köksleverantörer och hittade då Nordanro och såg även att ni hade en tävling där man kunde vinna sitt drömkök. Jag bestämde mig där och då för att skicka in vårt gamla kök som tävlingsbidrag.

Hur reagerade du på när du fick reda på att ni vunnit?
– När jag fick mejlet trodde jag först att det var fejk. Jag tog därför bilen och körde till Elon-butiken i Helsingborg, men fick då reda på att vi faktiskt hade vunnit!

Omodernt och opraktiskt


Det gamla köket som blev en vinstlott gissar Marie hade renoverats i omgångar mellan 1950-1970:

– Vårt gamla kök var omodernt och opraktiskt. Vi hade en Perstorps skiva som köksbänk, men den fasta inredningen talade för att köket var betydligt äldre med fast inredning och låga höjder. 

Spisen var en av första generationens elspisar och köket hade inte heller några eluttag eller arbetsbelysning.

– Vi hade inga eluttag så vi kunde inte använda köksmaskiner och den enda belysningen vi hade var en taklampa.

Att få möjligheten att välja ett helt nytt kök, var började ni?

– Vi hade redan funderat över flera av de svårare besluten: vi visste att vi behövde ta ner en vägg. Och vi visste var ugn, spis och diskmaskin behövde vara placerat för att optimera arbetsytorna. Vi ville ha en utsugsfläkt och den kunde vi bara placeras på två olika ställen – antingen i det gamla skafferiet eller i hörnan.

Men var det något som var svårt att välja?

– Bänkskivan. En träskiva gick bort då vi inte vill behöva slipa och olja. Vi tittade en del på sten och komposit, men tiden drog i väg. Köket monterades men fortfarande saknades en bänkskiva. Då föreslog vår snickare att sätta in en lite billigare laminatskiva tillfälligt – vilket vi gjorde. Tanken är att vi ska byta ut den, men vi får se – vi gillar bänkskivan så den kanske får vara kvar.

Hur tänkte ni annars kring materialval?
– Luckorna var det vi valde allra först. Vi ville ha en lantlig stil och valde därför bort släta luckor och färgen fastnade vi för direkt. Stänkskivan är i kakel och vi valde stora skivor då vi ville ha så lite fog som möjligt att rengöra.

Fick hjälp av Elon i Helsingborg

Trots att familjen hade planlösningen klar för sig så understryker Marie vilken bra hjälp hon fick från Elon-butiken i Helsingborg som hjälpte till att rita upp köket:

– Det var verkligen bra att få hjälp med alla detaljer som skåp, förvaring och inredning. Det finns också en hel del som man kanske inte tänker på som socklar och täckskivor. Vi har också fått stor hjälp hur vi ska tänka med belysning – att ha många spottar där vi jobbar och att sätta in ordentligt med eluttag i skåp och lådor.  

Förutom det visuella, vad är den största skillnaden med gamla och nya köket?
– Att ha en stor diskmaskin är underbart, det fick inte plats i förra köket.  Diskmaskinen är integrerad vilket var viktigt för min man som ville ha ett enhetligt helhetsintryck med köksluckorna. Det är också otroligt smidigt och skönt med induktionshäll och att ha en köksbänk i normal höjd. Förvaringen är också något helt annat och vi kan numera ha köksbordet i köket.

Har du fått ditt drömkök?
– Vi är jättenöjda. Det har verkligen blivit precis som vi velat.

Kök i lantlig stil – så får du till stilen

Den lantliga köksstilen är både snygg och praktisk och låter dig trivas ännu bättre bland stekpannor och kryddor. Låt dig själv inspireras av de många olika grenar och möjligheter som finns med lantstilen och starta resan mot ditt drömkök.

Snygg och praktisk hall

Stökigt i hallen? Med bra inredning är det lätt att hålla ordning och samtidigt skapa en snygg hall. Här hittar du inspiration och bra tips på förvaring för hallen.

Välj rätt bänkskiva

En funktionell och bra köksbänk behöver en snygg bänkskiva och det finns många valmöjligheter i olika prisklasser.