Så fick familjen sitt drömkök från Nordanro

Snabb hjälp, stort utbud av stommar och vitvaror. Samt snickare med lång erfarenhet av köksmontering. Det blev avgörande när familjen Sandgren-Marklund valde Nordanro från Elon.

– Servicenivån var extrem på Elon, säger Ola Sandgren.

Familjen Sandgren-Marklund består av pappa Ola, mamma Linda och döttrarna Rut och Stina. För tre år sen flyttade de in i sitt drömhem, ett charmigt hus med byggår 1936 alldeles intill Norrviken i Sollentuna.

Tidigt stod det dock klart att de ville göra en viktig förändring.

– Vi insåg att vi ville flytta köket från en plats i huset till en helt annan för att få större utrymme för både matlagning och umgänge, säger Linda Marklund.

De fick kontakt med Rasmus Jönsson på Elon-butiken på Kungsgatan i Stockholm. Han gjorde en grundritning och var tidigt på plats för att mäta.

– Det är bra att komma på besök tidigt, även om vissa saker får växa fram lite. Under projektet har vi gjort många revideringar, säger Rasmus Jönsson från Elon Kungsgatan.

För att få till den öppna planlösningen där köket blivit ett med matsalsdelen av nedervåningen har man bytt golv, men också tagit bort flera väggar, varav en var en bärande. Där kom en styrka med Elon till pass, familjen kunde erbjudas hantverkare via ELON eller göra egna val av hantverkare som gjorde andra arbeten i huset och hade erfarenhet av att montera Nordanro-kök. Det gick väldigt att montera när det är så bra kvalitet.

– Servicenivån var extrem på Elon. Och man kunde välja mellan olika detaljer som handtag, fronter i fina kulörer och bänkskivor, med väldigt stort urval. Och vi uppskattade att man kunde få vitvarorna direkt från dem, det blev smidigt med allt på en gång, säger Ola Sandgren.

Som grädden på moset vann familjen en middag, där stjärnkocken Niklas Ekstedt besökte deras hem och lagade mat. Läs mer om det här.

– Vi fick kloka råd under hela tiden med projektet. Rasmus har kommit med bra svar, ofta har han faktiskt hållit med mig, ler Linda.

Familjen ville skapa ett kök med mycket arbetsytor och plats för umgänge. En viktig hub blev den stora köksön som även har sittplatser där familjen oftast äter frukost tillsammans. Köket har en jättefin utsikt över sjön Norrviken och det ville man inte förstöra med en stor fläkt, istället valde man en induktionshäll med inbyggd fläkt som suger ut stekos.

Med Elon har man kunnat välja vitvaror från flera varumärken, samtidigt som det finns väldigt många sätt att anpassa både form och funktion med Nordanro-köket.

Även om man har rivit ut mycket av det gamla finns några detaljer som länkar ihop med det förflutna och familjens rötter. Väggpanelen i teak är original från köket som fanns när familjen flyttade in, en tidslös ikon. Bänkskivan är gjord av sten från Kinnekulle, väldigt nära där pappan i familjen är uppväxt.

– Familjen valde ett riktigt premiumkök med fabriksmonterade stommar. Det är grymt bra kvalitetskänsla på lådorna, något man märker varje dag man är i köket, säger Rasmus.

Smarta lösningarna

Rasmus Jönsson, Elon Kungsgatan delar med sig av några detaljer som kan inspirera dig med ditt köksprojekt.

1. Förvaring i köksön

I köket finns inga överskåp allt, intrycket blir därför väldigt luftigt och när man jobbar i köket behöver man inte riskera att slå i huvudet. En utmaning med detta är att mycket förvaring då försvinner. Det löste man med mycket förvaring i köksön.

2. Myshörna med inbyggd återvinning

Och man har också en hörna av köket som är lite myshörna med sittbänkar. I sittbänkarna har man placerat återvinningen, den behöver inte stöka ner köket och den hamnar närmare ytterdörren för smidigare process när den ska tas från huset.

3. Bänkfrys

En gäst som besöker familjen kan bli lätt förvirrad när den ska hitta frysen, men den har inte glömts bort.

– De har ingen frys i fullhöjd, istället har man en bänkfrys under en av köksbänkarna. Det funkar perfekt då man har en större frys i källaren, säger Rasmus.

4. Diskho som klarar ugnsplåtar

Diskhon är också lite annorlunda för att maximera funktionaliteten.

– Traditionellt har man två små diskhoar, här har man valt en ho med en stor del och en liten del. Då blir det mycket mer användbart och lättare att diska ugnsplåtar.