Kökstrender 2021 och tips inför din köksrenovering

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Inredningsproffset Patricia Trambevski om kökstrender 2021 och vad du ska tänka på i nästa köksprojekt .

Inredare, formgivare, kläddesigner och föreläsare – Patricia Trambevski bär många yrkesroller även om de rena inredningsprojekten numera upptar en allt större del av tiden. Det blir lätt så, konstaterar hon, då det ena uppdraget ofta leder till det andra. Ordet sprids. Som inredningskonsult har hon dessutom god nytta av erfarenheterna inom design (ready-to-wear) och formgivning. Spännvidden på uppdragen sträcker sig från offentliga miljöer, företag till privata hem.

Oavsett kund och förutsättningar finns det alltid en sak som förenar – den röda tråden som Patricia vill ska binda samman rum, funktioner och platser. Det går igenom valen av färger, material, inredning, detaljer och hur stil och känslor accentueras. Bakom varje beslut ligger research och noggranna överväganden. När det kommer till kök i privata hem är den stora utmaningen att både få in funktionstänket, det ska vara bra och smarta flöden och lättarbetat, samtidigt som estetiken, känslan och själen i köket måste fram. Inte sällan toppar Patricia med designelement som bygger statement.   

Vilka råd skulle du ge till den som är i färd med att renovera köket? 

– Researchen är superviktig och du ska ställa många frågor till dig själv. Vad var bra med förra köket? Hur vill jag att mitt arbetsflöde ska se ut? Vilka köksredskap ska vara lättillgängliga när jag lagar mat? Många vet inte vilken stil de egentligen gillar, därför rekommenderar jag verkligen att leta inspirationsbilder på Pinterest, bloggar och så vidare. Våga titta på det som är extremt, sedan kan du börja tona ner. Bygg en moodboard som du sedan tar med till din köksleverantör. När det kommer till inredning så är det ofta bättre att gå basic där du kan, smart för plånboken, och sedan låta några saker sticka ut och ge karaktär. Det kan kosta lite mer såklart.  

Patricia Trambevski funderar mycket på trender och hur man ska agera på dem. Trender är alltid något att förhålla sig till – och just nu blåser vindarna tydligt i en riktning.  

Vilken är den stora kökstrenden idag?  

– Jag skulle säga att den överlag största trenden just nu är hållbarhet, både ur miljö- och ekonomiska aspekter. Detta påverkar utformningen av köket på flera sätt inredningsmässigt. Människor söker sig till det genuina och ursprungliga, det är mycket naturinspiration och lugnare toner som grönt, grått och naturtoner. Det är inte så mycket artificiella färgsättningar utan man låter färgerna ligga mycket i materialen som trä, sten och metall. Själv älskar jag kalksten av sorten gråbrun borghamn.  Kombinerat med naturkänslan kommer den alltmer avancerade teknologin in, men detta är ganska dolt. Inga stora synliga displayer, inte vräkigt, utan snarare inbyggt och sofistikerat.  

Hur vill folk ha sina kök?  

– Eftersom matlagningsintresset har ökat kraftigt är det många som blickar mot restaurangköken och låter sig inspireras av dem genom att låta vitvarorna ta större plats. Inte sällan blir kylskåpet eller spisen det som verkligen sticker ut både i storlek och design.  


Faktaruta: Patricia Trambevski

Patricia Trambevski är utbildad vid Nordisk designskola, och har sin grund inom kläd- och produktdesign. För 12 år sedan började hon som inredare, idag är det huvudmotorn i hennes företag Isela. Patricia föreläser också regelbundet på Nordiska Textilakademin på Textilhögskolan i Borås samt gör trendanalyser/föreläsningar för företag. 

Köksinspiration – vilket kök drömmer du om?

Letar du inspiration till ditt nya kök? Då har du hamnat rätt! Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar, i populära färger som vitt minimalistiskt kök, lantligt grått kök, kök i skandinavisk stil, grönt kök, bistrokök eller modernt industriellt kök med köksö.

Renovera kök – checklista

Genom att planera renoveringen ordentligt skapar du optimala förutsättningar för att lyckas. Här kommer en checklista på 10 punkter.

Välj rätt köksinredning

Det ingår många delar i en köksinredning, allt från kökshandtag, stänkskydd, diskho och blandare. Minst lika viktigt är det som är på insidan av köksskåp och kökslådor. För den som älskar att organisera och optimera sina skåp och lådor är denna delen av köksplaneringen rena drömmen!