Köksplaneraren: 8 vanliga misstag när du planerar kök (och hur du undviker dem)

Det är lätt att göra misstag när man planerar kök och det är mycket att tänka på innan man börjar bygga. Marie Schelin är köksplanerare på Nordanro och här är hennes bästa tips för att planera ett bra kök som både är praktiskt och snyggt.

Det är lätt att göra misstag när man planerar kök och det är mycket att tänka på innan man börjar bygga. Marie Schelin är köksplanerare på Nordanro och här är hennes bästa tips för att planera ett bra kök som både är praktiskt och snyggt.

En noggrann planering är grunden för ett kök du kommer att älska i många år. Med ivern att välja luckor och bänkskivor är det lätt att missa detaljer som påverkar funktionen i vardagen. Resultatet kan bli daglig irritation över småsaker som egentligen hade varit enkla att undvika. Så kringgår du dessa 8 vanliga fallgropar med vår köksplanerare Marie Schelins bästa tips.


Misstag 1: Att inte tänka på arbetstriangeln

Många placerar kyl, spis och diskho där det råkar passa på ritningen, men glömmer att det är platserna i köket man rör sig mest mellan. Resultatet blir lätt att du får springa över hela köket för att laga mat, eller att du krockar med familjemedlemmar när ni lagar mat tillsammans.

 – Tänk på flödet i köket. Undvik till exempel att placera diskmaskinen mellan spisen och diskhon – annars kan någon stå och plocka ur disken samtidigt som nästa person kommer med kokande vatten. Det blir både störande och farligt, säger Marie Schelin, köksinredare på Nordanro.

Lösningen: Håll avstånden mellan kyl, spis och diskho korta och se till att flödet går utan hinder på vägen. Planera för en logisk ordning: du tar ut maten ur kylen, sköljer den i diskhon, förbereder på en arbetsyta och tillagar på spisen. Vi hjälper dig såklart att få till det.

Misstag 2: Att underskatta förvaringsbehovet

Ritningen blir snygg med minimalistiska lösningar, men risken blir att köksmaskinerna måste stå framme på bänken och att torrvarorna knappt får plats i skåpen. Tumregeln är att du nästan alltid behöver mer plats för förvaring än du tror.

– Många går mer på design än funktion. Jag brukar säga: gör en inventering av vad du har idag och fundera på var allt ska få plats i det nya köket. Det är lätt att missa att en matberedare eller bakmaskin behöver högre höjd i lådan eller skåpet än vad du planerat för, säger Marie.

Lösningen: Innan ditt första möte med oss tar du en bild av ditt nuvarande kök – utan att städa undan. Då kan vi hjälpa dig att inventera vad du har idag och vad du behöver få plats med. För att maxa ytan är det smart att använda hela takhöjden med överskåp, välja djupa, fullt utdragbara lådor istället för underskåp med hyllor och investera i smarta hörnskåpslösningar. 

Misstag 3: Dåligt planerad belysning

Belysning blir ofta bortprioriterat eller får liten plats budgeten. Men bristfällig belysning gör att köket känns mörkt och oinspirerande, samtidigt som det kastar skuggor på arbetsytor som man vill se ordentligt på. Många vet inte heller att ett kök helst ska ha samma ljuskällor genomgående. Man vill inte ha ett vitt ljus på ett ställe och ett gult på ett annat, då det skapar ett rörigt intryck.

– Belysning bör finnas med i planeringen från början. Arbetsbelysning är absolut viktigast, men glöm inte mys- och dekorbelysning som gör att köket känns lyxigare och mer funktionellt. Vi säger att man ritar en kaffestation som man klär i trä eller något annat material. Då tycker jag det är jättefint att sätta en LED-list på sidorna. Det blir en lyxkänsla på det, säger Marie.

Lösningen: Du behöver arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysning. Arbetsbelysning är det absolut viktigaste. En LED-list under överskåpen ger ett perfekt, skuggfritt ljus över arbetsytorna. Allmänbelysningens funktion är att lysa upp hela rummet, med till exempel infällda spotlights eller taklampor. Stämningsbelysningen kan vara en vacker pendellampa över matbordet eller köksön som skapar atmosfär. Det kan också vara belysning inuti ett vitrinskåp eller LED-lister vid en kaffestation. Kom även ihåg att det kan vara smart att installera dimmers för att kunna anpassa ljuset efter situationen.

Misstag 4: För lite arbetsyta

Faktum är att många tänker inte på var i köket maten faktiskt lagas och om du missbedömer behovet av arbetsyta blir det krångligt att laga mat. Finns det ingen bra yta att till exempel ställa ifrån sig en het plåt bredvid ugnen blir köket lätt stökigt och matlagningen krånglig.

– Det är framför allt ytan mellan spis och diskho som används och om den blir för liten blir det svårt att arbeta, så den ytan får gärna vara generös. Ett enkelt knep är att välja 70 cm djupa bänkskivor istället för standardmåttet 60 – då får du både mer arbetsyta och plats för maskiner längst bak, berättar Marie.

Lösningen: Se till att rita in bra avställningsytor på båda sidor om spis och diskho. En ”landningszon” på minst 40 centimeter gör stor skillnad när du ska sätta ner en het kastrull eller lägga ifrån dig sköljda grönsaker. Ytan mellan spis och diskho är den som används mest och blir den för liten känns det lätt trångt. Välj lite djupare bänkskivor för att få extra arbetsyta, eller få in en köksö som både ger mer plats och fungerar som en naturlig samlingspunkt.

Misstag 5: Att snåla på eller skaffa fel ventilation

Har du fel ventilation i köket kan det leda till att matoset sprider sig i hela hemmet och ett fettlager lägger sig på dina nya, fina skåp. Det är nämligen vanligare än man tror att göra misstaget att köpa första bästa fläkt utan att kolla vad du har för ventilationssystem i fastigheten.

 – I kök med öppen planlösning mot vardagsummet krävs ofta en kraftigare motor, annars kommer det lukta matos i hela soffan. Många glömmer även att byta kolfiltret – då blir fläkten snabbt ineffektiv, säger Marie.

Lösningen: Välj rätt köksfläkt med tillräcklig kapacitet för ditt ventilationssystem, kökets storlek och dina matlagningsvanor. En effektiv fläkt är en investering för ett fräschare hem och en renare inomhusmiljö. Eftersom Nordanro hänger ihop med Elon är vi även experter på vitvaror och hjälper dig att välja rätt ventilation.

Misstag 6: Att välja utseende framför funktion

Design är en stor del av köksplaneringen, men det är lätt att falla för en trendig och ömtålig bänkskiva eller minimalistiska handtagslösa luckor som inte tål ditt hektiska familjeliv och ständigt får nya fläckar eller fingeravtryck. En annan miss är att välja väldigt få lådor i rad för att få ett stilrent intryck, vilket de flesta snabbt upptäcker är opraktiskt.

Fläktar är också något som ofta blir en kompromiss för utseendets skull, men som får krångliga konsekvenser i vardagen.

– Det kan se snyggt ut att sätta väggskåp i en rak linje och trycka in en fläkt under – men i praktiken blir det opraktiskt. Du riskerar att stå och slå i huvudet när du lagar mat. Ibland måste man frångå det perfekta utseendet för att få ett kök som faktiskt fungerar, säger Marie, köksinredare på Nordanro.

Lösningen: Var ärlig med hur du lever och använder ditt kök. Välj material och lösningar som inte bara är vackra, utan som också tål din vardag och förenklar den. Provöppna lådor, känn på ytor och tänk långsiktigt. Vill du ha handtagslösa luckor har vi luckor med anti-fingerprint.

Misstag 7: Att inte planera för eluttag

Det många inte tänker på att är att vi idag använder betydligt fler apparater än förr. Man glömmer bort vilka behov man har idag och ritar sitt nya kök med samma eluttag som det tidigare hade. Risken är att du sedan står med kaffebryggare, mixer och brödrost – men bara ett uttag. Förgreningsdosor som blir permanenta är en tråkig del av inredningen som du vill undvika till varje pris.

– Planera för fler uttag än du tror att du behöver. Tänk på var du kommer att använda maskinerna och var du laddar mobilen. Hellre för många än för få, tipsar Marie.

Lösningen: Tänk igenom var du kommer att använda dina köksapparater och planera in gott om eluttag redan från början, tänk även på till exempel laddning av mobilen. Eluttag behövs vid arbetsytor, kaffestationen och matplatsen. På så vis slipper du förgreningsdosor och sladdar som stör helhetsintrycket. Med rätt antal uttag från början blir köket praktiskt i vardagen samtidigt som det håller över tid.

Misstag 8: Man missar att kontrollmäta rummet

Det är inte lätt att mäta ett rum korrekt inför en renovering, men ett par centimeter fel kan rasera hela köksplaneringen. Man kan till exempel råka rita ett skåp från vägg till vägg utan att tänka på att det behövs en passbit för fönsterbrädan och elementet som sticker ut. Många glömmer helt enkelt att fönsterbrädor, element och väggar kan vara snea.

– Jag har sett allt från felmätta takhöjder till skåp som inte går att öppna för att handtagen tar i väggen. Det kan kosta mycket att rätta till i efterhand, berättar Marie.

Lösningen: Låt oss och våra snickare mäta rummet åt dig. Då kan du vara lugn med att allt kommer passa när köket väl ska monteras. Det handlar inte bara om rummets bredd och höjd, utan även om detaljer som element, fönsterbrädor, vattenrör och väggar som kan vara ur vinkel. Med exakta mått från början undviker du att behöva göra dyra ändringar i efterhand eller att stå med skåp som inte går att montera. När vi på Nordanro gör en kontrollmätning tar vi med allt i planeringen, så att ditt kök både passar och känns genomtänkt in i minsta detalj.


Vill du bolla vidare dina kökstankar? Marie och våra andra experter på Nordanro hjälper dig att undvika misstag och skapa ett funktionellt och vackert kök som håller. Vi planerar och ritar alltid ditt kök utan kostnad.