Inreda sovrum – stor guide

Beräknad läsningstid: 6 minuter

I den här matiga guiden kommer vi att gå igenom det mesta du behöver veta när du ska inreda sovrum; från smarta förvaringslösningar, belysning till inredningsdetaljer. Du tillbringar en stor del av din tid i sovrummet och det är också det rum där du återhämtar dig från vardagens stress. Därför är det viktigt att inreda sovrummet på ett sätt som främjar sömn och välbefinnande.

Så kommer du igång


Det finns några viktiga saker att fundera på innan du börjar med inredningen. Hur har du inrett övriga hemmet? Vilka färger, mönster och material används? Vill du återspegla detta i sovrummet eller vill du göra lite andra val? Ofta så vill man ha lite lugnare färgskalor i sovrummet. Bestäm också vilken förvaring och möbler du behöver och vill ha i rummet. Sängen är självklart den viktigaste möbeln, men utöver det är det bra att fundera på olika förvaringsmöjligheter. Har du plats med nattduksbord? Garderob? Utrymme under sängen? Nordanro har ett stort urval av garderober med skjutdörrar anpassade för sovrummet. I den här guiden för garderober med skjutdörrar får du tips vad du ska tänka på och hur du mäter.

Glöm heller inte belysningen. Bestäm vilka ljuskällor du vill och var du ska placera dem. Ska du ha en taklampa? Ska den vara dimbar? Välj också lampor med ett mjukare och varmare ljus, snarare än kallt. Ska du ha garderober så är bra tips att även ha belysning i dessa. Hos Elvita hittar du massor av belysningsprodukter

Förvaring sovrum - tänk på detta

Förvaring är en viktig del av sovrumsinredningen eftersom att det hjälper till att hålla rummet organiserat. Här är några tips för att optimera förvaringsutrymmet i ditt sovrum:

 • Med garderober med smart inredning så kan du förvara dina kläder, skor, smycken, slipsar och annat på ett snyggt och praktiskt sätt.
 • Välj nattduksbord som har utrymme för förvaring, exempelvis en modell med lådor eller hyllor. 
 • Väggmonterade hyllor sparar golvyta och skapar ytterligare förvaringsmöjligheter.
 • Förvaringskorgar kan användas i byrålådor, under sängen och i hyllor. 
 • Saker som inte används ofta kan förvaras utom synhåll, till exempel under sängen.  

När du väljer förvaringslösningar ska du inte bara utgå från dina praktiska behov – din personliga stil är minst lika viktig. Välj därför lösningar som hjälper dig skapa ett rum som är både funktionellt och trivsamt. 

Inreda litet sovrum

Det kan vara en utmaning att inreda ett litet sovrum, men det finns en del smarta lösningar som kan vara till hjälp. Här är några tips för att optimera utrymmet på bästa sätt: 

 • Välj ljusa färger som får rummet att kännas rymligare.
 • Använd möbler med flera funktioner, till exempel en bänk som fungerar som både förvaring och sittmöbel.
 • Montera hyllor på väggarna för att spara golvyta.
 • Sätt upp speglar på väggen istället för att ha dem stående på golvet, det får rummet att kännas större.
 • Välj möbler i en simplistisk och stilren design för att undvika en plottrig känsla i rummet. 
 • Väggmontera din belysning för att spara golvyta.
 • Om du får plats så installera garderober med skjutdörrar för att undvika stora och klumpiga dörrar som är i vägen. 

Inreda sovrum i mysig stil

Om du vill skapa ett mysigt sovrum som du gärna vill tillbringa tid i är det viktigt att välja material, färger, möbler och inredningsdetaljer som du trivs med. Här är några av våra favorittips för att göra ditt sovrum så mysigt som möjligt:

 • Skapa en inbjudande sovplats genom att välja sköna täcken, kuddar och filtar.
 • Använd mjuka textila material som plädar, gardiner och mattor för att tillföra värme till rummet.
 • Tänk på belysningen, använd dimbara lampor och ljusstakar för att skapa en rogivande atmosfär.
 • Inred med foton, tavlor och andra dekorationer som gör ditt sovrum personligt och inbjudande.
 • Använd doftljus eller aromaoljor för att skapa en lugn och harmonisk stämning.
 • Om utrymme finns kan du skapa en mysig läsplats med en bekväm fåtölj och en varm filt.
Walk-in closet med en massa förvaring, Nordanro

Inreda sovrum med walk-in-closet

Om du har budget och tillräckligt med utrymme så är såklart en riktig walk-in-closet en inredningsfavorit. Detta är verkligen en förvaringslösning som sväljer mycket, från kläder till skor, men också erbjuder lättåtkomligt och välstrukturerad förvaring. Tänk att få börja dagen med att välja kläder och spegla sig i en tilltagen walk-in-closet! Är du nyfiken på att bygga en sån här lösningen, prata gärna med din lokala Elon-butik med Nordanrosortiment så hjälper de dig. Butikerna hittar du här.

Vanliga frågor om att inreda sovrum

Hur kan jag förvandla ett tråkigt sovrum till ett personligt och stilfullt rum?

Investera i belysning och möbler som matchar din inredningsstil. Använd starka accentfärger - du kan antingen måla en vägg eller inreda med textilier i den valda färgen. Lägg till textur i form av vävda mattor, trädetaljer osv.  Välj konst som du gillar och häng upp tavlor på väggarna för att ge rummet personlighet.

Hur får man en hotellkänsla i sovrummet?

Om du vill få till en hotellkänsla i ditt sovrum ska du utgå från ett neutralt färgschema med nyanser av vitt, beige, grått eller blått. Installera dimbar belysning och inred med lyxiga plädar, kuddar och växter. För dig med stort sovrum kan du även skapa en läshörna eller en sittgrupp med mysiga fåtöljer och en läslampa. 

Vad är viktigt att tänka på när man planerar belysning i sovrummet?

Några viktiga faktorer att tänka på när du planerar belysning i ditt sovrum är bland annat funktion, stil och placering. Fundera på vilken funktion varje ljuskälla ska ha i rummet: behöver du allmänt ljus, läslampa eller mysbelysning? Se till att belysningen matchar den övergripande stilen i rummet. Se till att du hittar den bästa platsen för dina lampor för att skapa den bästa belysningen.  

Hur kan jag förvara mina kläder på ett effektivt och snyggt sätt i sovrummet?

Installera en garderob med skjutdörrar från golv till tak – en snygg lösning som utnyttjar utrymmet på bästa sättet. Välj en färg som matchar rummets färgschema eller välj en spegelmodell som skapar en rymlig känsla i rummet. Hos Nordanro kan du få hjälp med skräddarsydda förvaringslösningar till sovrummet.

Hur kan jag optimera utrymmet i mitt sovrum?

Du optimerar utrymmet bäst genom att installera garderober med smart förvaring med plats för dina kläder och skor. Saker som sällan används kan däremot förvaras i lådor under sängen. I övrigt kan du försöka utnyttja dina väggar så mycket du kan – montera speglar, fästa din belysning och placera hyllor på väggarna för att hålla golvet fritt. Det kommer bidra med en luftig känsla i rummet.