Färgsättning i köket – här är expertens bästa tips

Färgsättning i köket – hur ska man tänka där? Cissela Benjaminsson är kulörexpert på Happy Homes. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Att välja färg till sitt kök kan kännas som en svår utmaning.

– De här med kulörer är väldigt individuellt, samtidigt som omgivningen påverkar. Jag tycker man ska gå på sin magkänsla, då blir det rätt val just för dig.

Det säger färgsättare Cissela Benjaminsson på handlarägda färghandelskedjan Happy Homes

Röda tråden när du väljer färg

Svårigheten att skapa en enhetlig färgskala i köket är något som många tar upp när dom söker hjälp från Cissela.

– Luckor, bänkskiva, kakel bör ha en röd tråd. Ofta har vi färgsättare dilemmat att luckan har en varm ton, medan bänkskivan en kall. Väljer man en mönstrad tapet brukar man få ihop det men vill man ha målat är det svårt, berättar Cissela.

Rejält industrikök, kökslucka herrgård 786, Nordanro Premium
Rejält industrikök, kökslucka herrgård 786, Nordanro Premium

Färgtonen viktigast för helheten i köket

Hennes tips är att man inte behöver välja samma färg i hela köket för att skapa helhet, men däremot är tonen i de olika kulörerna väldigt viktiga. 

– Har du till exempel en varm nyans på din kökslucka bör det även finnas i bänkskivan du väljer till. Då blir det harmoni. 

Varma kulörer balanserar upp hårt material

Den ultimata färgsättningen i köket handlar också om att ta hänsyn till olika material.

– Ofta så finns det mycket hårda material i ett kök, såsom kakel, rostfria ytor och glashällar. Det tycker jag man ska ta hänsyn till. Att ta in trä och varma kulörer, som exempelvis grönt, gult och brända toner gör att de hårda intrycken mjukas upp lite. 

Kök med gröna köksluckor, Arkitekt 19, Nordanro Flex
Kök med gröna köksluckor, Arkitekt 19, Nordanro Flex

Färgen i köket påverkas av ljuset

När det kommer till färgsättning i köket finns det ytterligare två aspekter att ta i beaktning: ljuskällorna och i vilket väderstreck köket ligger. Detta styr vilken nyans i färgen som kommer att framhävas. 

– Kulören kan se väldigt olika ut beroende på om du har ett kallt eller varmt ljus i köket. Väderstrecket har även stor betydelse för hur kulören kommer uppfattas. Beroende på om ditt kök ligger i norr eller söder så upplevs kulören olika varm eller kall, i norr förstärks de kalla tonerna och i söder de varma. Med belysning på det kan en kulör upplevas helt olika i olika hem. 

Kök med blåa köksluckor, Easytouch 966
Kök med blåa köksluckor, Easytouch 966

Kök i olika färger från Nordanro

Låter det komplicerat att hitta rätt? Cissela har en konkret lösning:

– Ta alltid hem ett färgprov och provmåla för att se hur det kommer bli.

Nordanro erbjuder kök i en mängd olika material och kulörer. 

Om du vill prata med en expert och få råd vad som passar just dig och din smak - kontakta närmaste Elonbutik och boka ett möte.