Öppen planlösning kök vardagsrum – inspiration och tips

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Ska du flytta till nytt ställe med öppen planlösning? Eller är det kanske dags att uppgradera ditt nuvarande boende med ny inredning? Om du har stora ytor som knyter samman olika delar av ditt hem kan det kännas svårt att veta hur du ska ta dig an möbleringen och dekorationen. Hur skapar man harmoni och balans med öppen planlösning? Här guidar vi dig till våra bästa tips för att uppnå sömlösa övergångar mellan kök, matplats och vardagsrum.

Kök och vardagsrum i ett - fördelar

Snyggt, praktiskt och flexibelt. När kök och vardagsrum samspelar på en och samma yta är det mycket enklare att möblera och skapa en enhetlig stil i ditt hem. Upptäck alla fantastiska fördelar som kommer med öppen planlösning kök vardagsrum:

  • Öppna upp för social samvaro - Med öppna ytor i ditt hem har du alltid nära till familjen och gästerna. Du kan till exempel prata med dina barn i vardagsrummet samtidigt som du står i köket och förbereder middagen.
  • Förbli flexibel - Du kan antingen låta rummen flyta in i varandra eller avgränsa dem med hjälp av exempelvis avdelningsväggar - när fasta väggar saknas slipper du välja! Det finns även utrymme att ha en mindre matplats till vardags som enkelt kan omvandlas till större när det är dags för fest.
  • Ta dig snabbt och enkelt från en del av hemmet till en annan - ju öppnare ditt hem är, desto lättare är det att förflytta sig från en plats till en annan. Har du glömt något på TV-bänken? Det upptäcker du enkelt från hallen eller köket!
  • Upplev ett harmoniskt lugn - när kök och vardagsrum samspelar på en yta är det mycket enklare att skapa en helhet med inredningen. Det är även lättare att följa samma färgskala. Det gör i sin tur att du får en mer balanserad och lugn känsla i ditt hem.
  • Få in mer ljus - stora, öppna ytor innebär också stort ljusinsläpp - och vem vill inte ha det? 

Inreda öppen planlösning - hur gör man?

Kök med generösa ytor som ger plats för hela familjens matlagning. Nordanro Premium Herrgård.

Hur gör du för att möblera öppen planlösning mellan kök och vardagsrum? Ett första steg kan vara att knyta samman de olika delarna med hjälp av stora möbler som går igenom båda rummen. Du kan till exempel använda ett avlångt matbord som flyter in i vardagsrummet - eller en soffa som kryper in mot köket.

Använd med fördel bekväma stolar till matbordet så att dina middagsgäster orkar sitta länge och umgås. En köksö kan vara ett bra val för dig som behöver mycket förvaring samtidigt som den också ger plats för social samvaro.

Enhetlighet med färg och material


Easytouch | Natur - Varma toner av valnöt och mineralgrön ger ett mjukt kök i en välkomnande och öppen kökslösning. Med matchande möbler skapas en röd tråd i hela hemmet.

Det enklaste sättet att skapa en enhetlighet är att låta väggfärgen agera bas för den röda tråden. Välj en färg och därefter kan du antingen använda nyanser från samma färg eller olika färger från samma kulörton i den övriga inredningen.

Tänk på att inte vara övertydlig och använda allt för liknande färger genom hela köket och vardagsrummet, då riskerar du att få ett hem utan personlighet. De gemensamma färgerna behöver alltså inte vara identiska, istället räcker det att de kommer från samma färgskala. 

På samma vis kan du tänka när det kommer till material. Försök hitta gemensamma material som till exempel mässing, trä och läder som får återkomma i köket, matsalen och vardagsrummet. Du kan till exempel använda olika nyanser av ljusa träslag istället för att använda exakta samma typ av trä.

Fokus på inredningsstil för öppen planlösning kök vardagsrum


Ljust studiokök i minimalistisk stil med mörka trädetaljer ger en harmoni. Luckorna är Projekt 416.

Om du fortfarande har svårt att få till en röd tråd kan det underlätta att försöka utgå från en specifik inredningsstil, exempelvis skandinavisk, lantlig, industriell eller minimalistisk. Det kan vara till stor hjälp när du letar efter inspiration i butiker, tidningar eller online. Fundera på vilken stil som passar dig bäst och utgå från den när du gör nya köp till ditt hem.

Subtil avgränsning

Om du vill avgränsa köket och vardagsrummet lite grann kan du istället vända soffan med ryggen mot köket. För att undvika att man möts av en tom soffrygg kan du placera en låg möbel bakom soffan och fylla den med vackra dekorationer.

Andra klassiska avgränsningar mellan kök och vardagsrum är exempelvis en bokhylla utan baksida eller ett skirt tyg som kan dras fram och tillbaka på gardinskena för att öppna upp eller stänga ute en del av rummet. Växter är ett säkert tips när det kommer till att dela av rummen - kombinera både höga och låga växter för bästa effekt!

Även om du inte vill ha tydliga avgränsningar mellan just köket och vardagsrummet kan det vara en god idé att skapa olika zoner i den öppna planlösningen. Annars riskerar du att ha ett stort rum utan personlighet. Zoner kan du skapa du med hjälp av mattor, belysning, förvaring och växter. Vad sägs till exempel en mysig läshörna i köket?

Lucka Arkitekt 19, S 2002 -G, sittbänk, Nordanro Flex
Kök med finurlig sittplats vid fönstret. Den snygga dekton-bänkskivan gifter sig fint med de ljusa väggarna.

Köksinspiration

Letar du inspiration till ditt nya kök? Här hittar du köksinspiration i olika design, prisklasser och stilar.

Heta kökstrender

Inredaren och designern Patricia Trambevski delar med sig av sina bästa trendspaningar kring kök.

Renovera kök – 10 tips!

Drömmen är att köket ska ge en härlig känsla med sociala ytor, samtidigt som det ska vara praktiskt, lättstädat och funktionellt för familjens alla medlemmar.