De mest populära färgerna i våra kök just nu

Länge var vitt det vanligaste valet när vi renoverade våra kök. Men på senare år har det vita bytts ut. Låt dig inspireras av de mest populära färgerna när vi designar våra kök just nu.

För tio år sedan var vita skåp och svarta bänkskivor det som gällde. Men det vi vill ha nu är jordnära färger i våra kök.

– Jag tror inte jag har ritat på ett enda vitt kök sedan vi öppnade Nordanros butik i Kungens kurva, säger köksdesignern Marie Schelin som driver butiken.

De mest populära färgerna hos Nordanro just nu är beige, grönt, grått, greige och svart, berättar Marie Schelin.

– Det som slår oss som säljer kök just nu är att många vågar färg, på ett stilsäkert sätt. Man vill ha ett mer personligt kök och få in värme och glädje i oroliga tider. De här färgerna är ett sätt att få det mysigt och lugn och ro, säger Marie Schelin och fortsätter:

– Valmöjligheterna är också något helt annat idag än för 10-15 år sedan. Det finns mycket mer att välja på idag.

Beige kök – nummer ett på listan

En av Nordanros mest populära färger är Sand som är en nyans av biege. Beige är perfekt för den som inte vill ha ett mörkt kök, men som inte heller är sugen på vitt. En lugn färg som inte sticker ut för mycket. Det går även utmärkt att kombinera med alla tränyanser och olika metaller. 

Grönt kök – en naturlig färg

Grönt är även det en riktigt populär färg just nu. Köket blir tidlöst, då det är en färg som finns runt omkring oss i naturen. Färgen har både avkopplande och lugnande egenskaper som gör att vi trivs. Med grönt får köket mer personlighet, samtidigt som färgen är hållbar och svår att tröttna på.

Grått kök – klassiskt och flexibelt

Det gråa köket har blivit allt vanligare i svenska hem och vi förstår varför. Det finns många nyanser av grått och de senaste åren har det gått mer åt det mörka hållet. Nordanros mest populära nyans av grått heter Taupe grå. Grå är en klassisk neutral färg som passar i moderna och stilrena kök, men även retrokök och kök i lantlig stil.

Kök i färgen greige – den senaste trenden

Greige, som är en blandning mellan grått och beige, är en av de senaste trenderna när det kommer till färgsättning i köket. Färgen fyller tomrummet mellan grått och beige och har en varm och jordnära ton.

Svart kök – lyxigt och dramatiskt

Det svarta köket ger en elegant känsla. Det är inte vanligt med helsvarta kök nu för tiden, ofta man väljer att göra en del av köket i svart. Svarta högskåp kan till exempel snyggt matchas med en köksö i trä. När man väljer ett svart kök är det viktigt att man jobbar med belysningen, då blir det riktigt lyxigt.

Kök i pastellfärger en “bubblare”

Något som blivit allt mer populärt på senare tid är färgglada kök. Marie Schelin berättar om några “bubblare” som hon märker av som köksdesigner. Där hittar vi mättade och skira pasteller, korall, gult, rosa och blått. De färgerna kräver sitt mod, men skapar en positiv och glad känsla i hemmet.

– Då pratar man ofta om retro-moderna kök. Ofta handlar det om kunder som har anammat ett helt koncept. De har köpt ett hus från 40-talet och vill förvalta det och få in retro-känslan. Då vågar man gå loss på lite färg, säger Marie Schelin.

Hon tror att det ligger i tiden att vara lite modigare i sin inredning och hon märker av en nyfikenhet på något nytt.

Färgsättning i köket – expertens bästa tips

Färgsättning i köket – hur ska man tänka där? Cissela Benjaminsson är kulörexpert på Happy Homes. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Nya köksluckor – vilken färg och stil passar dig?

Är du sugen på nya köksskåp men vill inte lägga pengar på en hel köksrenovering? Du kan enkelt och snabbt byta ut luckorna med Nordanro.

Våra kökserbjudanden och sortiment

Hos Nordanro hittar du tre olika kökserbjudanden - från kompletta kök med personliga val in i minsta detalj till möjligheten att förnya köket med måttanpassade luckor.